Solar-lauttamatkoja ei järjestetä kesällä 2019 — Lauttaa vuokrataan silti tavalliseen tapaan

Suurin syy lauttamatkojen lykkääntymiselle on Myllysaaren kävelysillan valmistumisen viivästyminen.

Juho Maijala

Lappeenrannan Hiekkalinnan facebook-sivuilla ilmoitettiin, ettei Solar-lauttamatkoja tulla järjestämään vuonna 2019. Arkistokuva.
Lappeenrannan Hiekkalinnan facebook-sivuilla ilmoitettiin, ettei Solar-lauttamatkoja tulla järjestämään vuonna 2019. Arkistokuva.

Solar-lauttamatkoja ei järjestetä kesällä 2019 aiemmin ilmoitetusta poiketen, Lappeenrannan Hiekkalinnan tiedotteessa kerrotaan. Satamajohtaja Hannu Lappalaisen mukaan lauttamatkoja ei järjestetä Myllysaaren kävelysillan valmistumisen viivästymisen takia. Lappalaisen mukaan lautan omistaa satamayhtiö, ja lauttaa vuokrataan normaalisti tänä kesänä, vaikka kaupungin järjestämiä matkoja ei tulekaan.

Myös Lappeenrannan kaupungin tiedotteessa pahoitellaan Solar-lauttamatkojen lykkääntymistä. Lappeenrannan kaupungin markkinointi-, matkailu- ja asiakaspalvelupäällikkö Mirka Rahmanin mukaan hankkeen tavoitteena oli lisätä palveluita satamassa.

— Se edesauttaa matkailijoita viipymään pidempään, viihtymään alueella, ja kuluttamaan enemmän, Rahman sanoo.

Rahman painottaa, että hanke oli vasta valmisteluvaiheessa. Lauttamatkoja ei kukaan päässyt vielä varaamaan. Rahman on myös alun alkaen kannustanut yksityistä puolta aloittamaan palvelun.

— Nimenomaan toivon aina, että yritykset lähtisivät tuottamaan niitä palveluita, me luomme vain pohjaa siihen kaupungin puolelta.

Päätös hankkeen lopettamisesta syntyi kesäkuun lopulla, kun Rahmanille ilmoitettiin, että laiturin kiinnitys kävelysillalla ei tulisi tapahtumaan ajoissa. Laiturin kiinnitys oli Rahmanin mukaan ehdotonta liikennöinnin aloittamiselle.

— Katsoin parhaaksi silloin kesäkuun viimeisellä viikolla, että emme pysty tällä aikataululla enää lähtemään itse tuottamaan tätä palvelua.

Viivästynyt kävelysilta aiheutti hankkeen lykkääntymisen.

— Jos silta olisi ollut paikallaan aikaisemmin, niin varmasti olisimme ehtineet kouluttamaan henkilökuntaa.

Toiveena on kuitenkin aloittaa Solar-lauttamatkatoiminta kesällä 2020. Rahmanin mielestä seuraavaan kesään on hyvin aikaa valmistella hanketta. Turvallisuuden varmistaminen vie myös aikaa.

— En halua tehdä mitään mikä ei ole ehdottoman turvallista, kun tarjotaan palvelua kenellekään.