Etäkoulunkäyntiä häiritään palvelunestohyökkäyksillä: Poliisi epäilee kotikutoisia verkkoiskuja nuorten tekemiksi

Palvelunestohyökkäys näkyy nuoren rikosrekisterissä pitkään, poliisi muistuttaa.

Arkisto/Mete Sasioglu

Verkko-opiskeluympäristöihin kohdistetut palvelunestohyökkäykset ovat rikoksia siinä missä muukin hakkerointi, poliisi sanoo.
Verkko-opiskeluympäristöihin kohdistetut palvelunestohyökkäykset ovat rikoksia siinä missä muukin hakkerointi, poliisi sanoo.

Yleisimpiin verkko-opiskeluympäristöihin kohdistetut palvelunestohyökkäykset ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Suomen kouluissa on siirrytty etäopiskeluun koronaepidemian myötä, poliisi kertoo.

Yleistyminen on havaittu myös Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksessa viime viikkojen aikana.

– Hyökkäykset ovat varsin kotikutoisia, todennäköisesti ne ovat lasten ja nuorten tekemiä. Tällainen toiminta voi rasittaa verkko-opiskeluympäristöä ja häiritsee muiden etäopiskelua, sanoo tietoturva-asiantuntija Markus Happonen Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Palvelunestohyökkäyksen yrityksiä eli niin sanottuja DDoSeja on Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan tehty lähes päivittäin, ja niiden määrä on kasvussa.

Alle 15-vuotiaskin voi saada merkinnän

Palvelunestohyökkäyksellä voi olla pitkät rikosoikeudelliset seuraukset

Rikosrekisteriin voi saada merkinnän, vaikka nuori olisi alle 15-vuotias. — Marko Leponen

Keskusrikospoliisin Kyberrikostorjuntakeskuksesta muistutetaan vanhempia, että palvelunestohyökkäys ja sen yritys ovat lain mukaan rikoksia, joista voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen.

– Rikosrekisteriin voi saada merkinnän, vaikka nuori olisi alle 15-vuotias. Hölmöilyllä voi olla vakavat seuraukset lapsen tulevaisuudelle. Sillä ei ole merkitystä, ymmärtääkö lapsi, että kyseessä on rikos, rikoskomisario Marko Leponen KRP:stä huomauttaa.

Tietojärjestelmän häirintää

Palvelunestohyökkäyksiä tutkitaan esimerkiksi rikosnimikkeillä tietojärjestelmän häirintä tai sen törkeä tekomuoto.

– Toistaiseksi merkittäviltä vahingoilta verkko-opiskeluympäristöissä on vältytty. Ilmiöllä on kuitenkin myös yhteiskunnallisia haittavaikutuksia, sillä hyökkäykset aiheuttavat kriisiaikana runsaasti ylimääräistä työtä IT-tuelle, Leponen sanoo.

Kyberturvallisuuskeskus ja KRP:n Kyberrikostorjuntakeskus vetoavat vanhempiin, että he seuraisivat, mitä lapset ja nuoret netissä puuhaavat.

– Tällaisessa poikkeustilanteessa, jossa koulutyö ei rytmitä koululaisten päivää samalla tavalla kuin normaalisti, on aikaa keksiä yksin tai porukassa arveluttavaakin tekemistä. Palvelunestohyökkäyksissä ei kuitenkaan ole kyse viattomista jäynistä, vaan oikeista rikoksista, Leponen ja Happonen muistuttavat.