Pelataanko SaiPan kotiottelut? Sulkeutuvatko uimahallit? Lauletaanko kauneimpia joululauluja? – Uudet koronarajoitukset herättävät enemmän kysymyksiä kuin vastauksia

Lisätietoa on luvassa tiistaina, jolloin kokoontuvat Etelä-Karjalan tilannekuvaryhmä ja Lappeenrannan kaupungin koronajohtoryhmä. Aluehallintovirasto päätti ottaa tiukemmat rajoitukset käyttöön, ettei epidemia etenisi lainkaan kiihtymisvaiheeseen Etelä-Karjalassa.

Kai Skyttä

Tänä vuonna emme pääse kirkkoon laulamaan isolla porukalla kauneimpia joululauluja.
Tänä vuonna emme pääse kirkkoon laulamaan isolla porukalla kauneimpia joululauluja.

Aluehallintoylilääkäri Mikko Valkonen kertoo, että tiukemmat rajoitukset päätettiin ottaa käyttöön, sillä koronaepidemia on pahentunut nopealla tahdilla Etelä-Suomessa. Valtosen mukaan kokoontumisrajoitusten tiukentaminen katsottiin aiheelliseksi myös Etelä-Karjalassa, vaikka maakunnassa epidemia on toistaiseksi perustasolla.

– Nyt halutaan toimia nopeasti ja etupainotteisesti ennen kuin tilanne pahenee. Tällä pyritään siihen, ettei epidemia etenisi lainkaan kiihtymisvaiheeseen vaan pysyisi perustasolla. Jos epidemia pääsee kiihtymisvaiheeseen, seuraa siitä vielä enemmän harmia kuin näistä nykyisistä kiristyksistä. Kiihtymisvaiheesta on myös hyvin hankala palata takaisin perustasolle.

Valkosen mukaan epidemiatilanteen kehittymistä seurataan tarkasti ja tilannetta arvioidaan uudelleen viikoittain.

– Tällä viikolla harkitaan vielä, onko aiheellista kiristää ohjeita lisää. Tämä tarkoittaa sitä, että arvioidaan, onko myös Etelä-Karjalassa tarpeen ottaa käyttöön kymmenen hengen kokoontumisrajoitukset kuten Kymenlaaksossa ja Kanta-Hämeessä on tehty.

Valkonen kertoo, että uusien koronarajoitusten vaikutus epidemian leviämiseen nähdään aikaisintaan parin viikon kuluttua, johtuen taudin itämisajasta.

AVI:n ohjeistuksessa rajoitusten on mainittu koskevan muun muassa teatterinäytöksiä ja urheiluotteluita.

Valkonen toteaa esimerkiksi jääkiekko-ottelun järjestämisen olevan mahdollista ilman yleisöä, mutta tuskin kannattavaa. Hän painottaa myös, ettei virus katso, kehen se tarttuu.

– Ideana tässä on kontaktien vähentäminen, eikä sen rajaaminen, missä tapahtumissa tai tilaisuuksissa kontaktit tapahtuvat.

Etelä-Karjalan tilannekuvaryhmä kokoontuu tiistaina

Imatran kaupungin hyvinvointipalveluiden päällikkö Arja Kujala kertoo, että koronaepidemian vuoksi perustettu Etelä-Karjalan tilannekuvaryhmä kokoontuu tiistaina pohtimaan kokoontumisrajoituksen seurauksia. Kujalan mukaan ryhmän oli määrä kokoontua torstaina, mutta uusien rajoitusten vuoksi kokousta päätettiin aikaistaa.

–  Kokouksen jälkeen tiedetään, mitä rajoitukset kuntien osalta tarkoittavat käytännössä. Tarkoituksena on, että mikään yksittäinen kunta ei lähde tekemään isoja linjauksia, vaan päätökset tehdään yhdessä.

Tilannekuvaryhmässä on kuntien edustajien lisäksi Eksoten, AVI:n, THL:n ja Ely-keskuksen edustajat. Kujalan mukaan ryhmä on kokoontunut kerran viikossa.

– Kokouksen jälkeen saadaan nopeasti tietoa kuntiin ja myös kuntalaisille rajoitusten seurauksista, Kujala sanoo.

Yleisöllä ei pääsyä itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin, eikä joulurauhan julistukseen – Mutta saadaanko uutenavuotena valoshow?

AVI:n maanantainen päätös uusista kokoontumisrajoituksista laittaa tapahtumatuotannon uusiksi joulukuussa myös Lappeenrannassa.

Lappeenrantalaiset eivät pääse esimerkiksi seuraamaan seppeleiden laskua muistomerkeille itsenäisyyspäivänä eivätkä osallistumaan varsinaiseen juhlaankaan.

Myös joulurauhan julistaminen ja kaupungin uudenvuoden juhlallisuudet on järjestettävä eri tavoin kuin viime vuonna.

– Fyysisinä tapahtumina niitä ei voi toteuttaa. Se, millä tavoin niitä voidaan toteuttaa, on vielä selvitettävä. Tapahtumat saatetaan esimerkiksi striimata tai muuten videoida, kertoo tapahtumatoiminnan koordinaattori Jorma Kallio.

Uutenavuotena kaupunki saattaa järjestää esimerkiksi jonkinlaisen valoshow’n kaupungintalon edustatorille. Valoshow voisi kestää useamman tunnin, jotta isoa yleisömäärää ei kerääntyisi samaan aikaan paikan päälle.

Miten käy joulukirkon, entä voitaisiinko kauneimpia joululauluja järjestää ulkona pienelle porukalle?

Seurakuntien suosittuja kauneimmat joululaulut -tapahtumia ei välttämättä pystytä totuttuun tapaan järjestämään. Sama koskee jumalanpalveluksia joulukuussa.

– Pitää pohtia, voidaanko kauneimpia joululauluja laulaa ulkona. Tosin AVI:n päätös koskee myös ulkona pidettäviä tapahtumia: niissäkin osallistujamäärä voi olla maksimissaan 50 henkeä, Lappeenrannan seurakuntayhtymän kirkkoherra Hannu Haikonen toteaa.

Haikonen huomauttaa, että eri paikkakuntien seurakunnat ovat varsin erilaisessa asemassa koronarajoitusten suhteen.

On eri asia järjestää vaikkapa kauneimmat joululaulut -tapahtuma Lappeenrannassa kuin Taipalsaarella, jossa kirkon jäsenmäärä on huomattavasti pienempi.

– Lappeenrannan seurakunnalle tilanne on haasteellinen. Tässä ollaan puun ja kuoren välissä, mutta AVI:n ohjeistuksia noudatetaan.

Nuijamiehen tapahtumat peruuntuvat, kuten Jesse Kaikurannan keikka

Lappeenrannan Nuijamies puolestaan joutuu perumaan käytännössä kaikki isommat musiikki- ja kulttuuritapahtumansa joulukuulta, harmittelee Nuijamiehen tapahtumista vastaava Mikko Vento.

Esimerkiksi lyhytelokuvafestivaali peruuntuu tulevalta lauantailta, samoin Jesse Kaikurannan keikka 12. joulukuuta.

– Tulemme ehkä näyttämään joitakin elokuvia Nuijamiehessä. Katsomme päivä kerrallaan, mikä koronatilanne on, ja toimimme sen mukaisesti joulukuussa, Vento toteaa.

Vento painottaa, että terveys edellä pitää mennä vastedeskin, vaikka taloudellisesti se tekeekin tiukkaa.

– Kaiken kaikkiaan viimeiset 8–9 kuukautta on ollut sellaista, ettei tämä ole ollut taloudellisesti missään vaiheessa kannattavaa. Esimerkiksi ilman valtiolta saatuja tukia olisimme jo joutuneet laittamaan lapun luukulle.

Anu Kiljunen

SaiPalla olisi tiistaina vierasottelu Hämeenlinnassa. Joulukuussa sillä olisi viisi kotipeliä. Maanantai-iltana selvisi, että tiistaina vieraspeli siirtyy, mutta kotipelien kohtalo oli vielä avoinna.
SaiPalla olisi tiistaina vierasottelu Hämeenlinnassa. Joulukuussa sillä olisi viisi kotipeliä. Maanantai-iltana selvisi, että tiistaina vieraspeli siirtyy, mutta kotipelien kohtalo oli vielä avoinna.

SaiPan tiistain HPK-vierasottelu siirtyy –  Miten käy joulukuun viiden kotiottelun?

Liiga-SaiPan toimitusjohtajalla Jussi Markkasella ei ollut maanantaina iltapäivällä tietoa, minkälainen SaiPan joulukuu tulee uusien rajoitusten jälkeen olemaan. Joukkueen otteluohjelmassa on joulukuussa viisi kotiottelua.

– Tämä päätös tuli ihan yllätyksenä. Selvitämme parhaillaan, miten tämä meidän tilannettamme koskettaa. Minulla ei ole mitään lisätietoa vielä tässä vaiheessa. Toimimme tietysti niiden ohjeiden mukaisesti, mitä meille annetaan, Markkanen toteaa.

Liiga-SaiPalla ei ollut ennakkotietoa siitä, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmisteli yleisötilaisuuksia koskevia lisärajoituksia Etelä-Karjalaan ja vieläpä suoraan koko joulukuun ajaksi.

– Tiedän, että esimerkiksi Kymenlaaksossa ja Kanta-Hämeessä on ollut epidemiatilannetta käsittelevät palaverit, joissa liigajoukkueet ovat olleet mukana. Täällä sellaista ei ole ollut.

SaiPalla on otteluohjelman mukaan tiistaina vierasottelu Hämeenlinnassa. Maanantai-iltana tuli tieto, että se siirtyy.

Koronaepidemian seuraukset ovat koetelleet Liiga-SaiPaa kovin. Yhtiössä on käyty tänä vuonna kahdet yt-neuvottelut, jotka ovat johtaneet palkkaleikkauksiin ja lomautuksiin.

Mika Strandén

Lauritsalan Visa ehti perua talvinäytöksensä jo ennen aluehallintoviraston rajoituksia.
Lauritsalan Visa ehti perua talvinäytöksensä jo ennen aluehallintoviraston rajoituksia.

Lauritsalan Visa peruu talvinäytöksensä, johon olisi osallistunut 250 tanssijaa

Urheiluseura Lauritsalan Visan tanssiryhmien perinteinen talvinäytös joulukuussa peruuntuu koronaepidemiatilanteen vuoksi. Aiemmin tänä vuonna Visa joutui peruuttamaan myös kevätnäytöksensä koronan vuoksi.

Visan puheenjohtaja Keijo Martikainen kertoo, että seura teki päätöksen talvinäytöksen perumisesta maanantaina aamupäivällä jo ennen tietoa Etelä-Suomen aluehallintoviraston ratkaisusta kiristää yleisötapahtumia koskevia rajoituksia Etelä-Karjalassa joulukuussa.

Visan päätös talvinäytöksen perumisesta perustui Etelä-Karjalan pahenevaan koronatilanteeseen sekä vanhempien ja tanssiryhmien ohjaajien huoleen lasten terveydestä.

– Seuramme haluaa toimia vastuullisesti ja tehdä oman osansa taudin leviämisen estämiseksi, Martikainen kertoo.

Visan talvinäytös oli tarkoitus järjestää ilman paikan päällä olevia katsojia 12. joulukuuta Lappeenrannan urheilutalolla, josta esitys olisi lähetetty yleisölle suorana lähetyksenä verkon välityksellä. Näytökseen olisi osallistunut noin 250 tanssijaa 13 eri tanssiryhmästä.

Visa pyrkii järjestämään talvinäytöksen 23. tammikuuta, jos epidemiatilanne sen tuolloin mahdollistaa.

Sulkeutuvatko uimahallit ja muut urheilupaikat? – Kaupungin liikuntapaikkojen aukiolosta tietoa luvassa tiistaina

Paula Humberg

Pitääkö uimahallit jälleen sulkea? Siitä on luvassa lisätietoa tiistaina Lappeenrannan kaupungin koronajohtoryhmän kokoonnuttua.
Pitääkö uimahallit jälleen sulkea? Siitä on luvassa lisätietoa tiistaina Lappeenrannan kaupungin koronajohtoryhmän kokoonnuttua.

Kokoontumisrajoitusten kiristymisen vaikutuksista Lappeenrannan liikuntapaikkojen toimintaan saadaan tietoa tiistaina. Liikuntajohtaja Pasi Koistinen kertoo, että Lappeenrannan kaupungin koronajohtoryhmä kokoontuu tiistaina kello 12.

– Katsomme porukalla, mitä aluehallintoviraston päätös tarkoittaa meidän kaupungissamme. Noudatamme viranomaisohjeita. Aika äkkiä tämä tuli, kun uudet rajoitukset alkavat jo 1. joulukuuta, Koistinen toteaa.

Ennen tietoa aluehallintoviraston päätöksestä, liikuntatoimi ehti lähettää maanantaiaamuna Lappeenrannan urheiluseuroille oman kirjeensä, jossa liikuntatoimi korosti voimassaolevien ohjeistusten noudattamisen ja siten koronavirusriskien ennaltaehkäisyn merkitystä liikuntapaikoilla.

– Halusimme muistuttaa, että pyrimme yhdessä pitämään alueemme epidemian perustasolla niin kauan kuin mahdollista, jotta harrastustoiminta voisi jatkua. Seuratoiminnassa on otettu hyvin huomioon viranomaisten, lajiliittojen ja kaikkien muiden tahojen ohjeistukset.

Luetuimmat