Imatran tietojohtaja: paperiton rajanylitys Venäjälle olisi täysin toteutettavissa

Hannu Ojala

Imatran tietojohtaja: paperiton rajanylitys Venäjälle olisi täysin toteutettavissa

Imatran kaupunki järjesti vuodenvaihteessa nettikyselyn, jolla kerättiin ideoita rajanylitysten sujuvoittamiseksi. Kyselyyn vastasi yli 300 henkilöä, joilta saatiin vajaat sata erilaista ehdotusta.

Kyselyyn sisältyi myös äänestys, jolla mitattiin erilaisten parannusesitysten kannatusta. Kymmenen parhaiten pärjänneen idean joukkoon mahtui kolme paperitonta rajanylitystä koskevaa ideaa.

Täyttä utopiaa?

Ei välttämättä, jos on uskominen Imatran tietojohtaja Kari Perälää.

Molemmin puolin rajaa on riittävästi tietoliikennekapasiteettia sähköistä asiointia varten. Asiaan palataan pian, hän lupaa.

Imatran kaupunki ottaa lähiviikkoina koekäyttöön ilmaisen matkapuhelinsovelluksen, joka kertoo, millaiseen odotukseen molemmin puolin rajaa on kulloinkin syytä varautua.

Sovelluksesta on tarkoitus kehittää myöhemmässä jatkohankkeessa laajempi kohtaamis- ja kauppapaikka rajaseudulle, yhteistoiminnassa Venäjän viranomaisten kanssa. Perälän mukaan tällöin palataan paperittomaan rajanylitykseen.

— Työtä se varmasti vaatii, mutta niinhän se on kaikessa muutoksessa.

Kaakkois-Suomen rajavartioston esikunnassa ei uskota paperittoman rajanylityksen toteutuvan lähiaikoina.

— Vuoksessa ehtii aika paljon virrata vettä ennen sitä, sanoo kapteeni Ossi Fonselius.

Suomea sitovat asiassa kansainväliset sopimukset, eikä Suomella ole sanavaltaa Venäjän toimiin. Suurin este lienee naapurin halukkuudessa. Paperittomaan rajanylitykseen siirtymisestä ei ole havaittu heikkojakaan signaaleja, Fonselius sanoo.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.