"Viime kesän märkyys pöyhäytti jättipalsamin valtaviin kasvustoihin" — Lappeenranta käy vieraslajien kimppuun, jättiputkista ja jättibalsamista tuli kasvava riesa

Lappeenrannan kaupungin tiedossa on tällä hetkellä noin 130 vaarallisen jättiputken torjuntakohdetta. Märkä kesä sai jättipalsamin röyhähtämään.

Terhi Ryttäri

Jättipalsami voi muodostaa laajoja yhden lajin kasvustoja, jotka vievät tilaa alkuperäiseltä kasvillisuudelta.
Jättipalsami voi muodostaa laajoja yhden lajin kasvustoja, jotka vievät tilaa alkuperäiseltä kasvillisuudelta.

Lappeenrannan kaupunki yrittää tänäkin vuonna selättää haitallisten vieraslajien, etenkin jättiputken ja jättipalsamin kasvustoja.

— Viime kesä oli hurjan märkä, mikä pöyhäytti jättipalsamin valtaviin kasvustoihin uusiinkin paikkoihin, kertoo kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen.

Viime kesä oli hurjan märkä, mikä pöyhäytti jättipalsamin valtaviin kasvustoihin uusiinkin paikkoihin. — Hannu Tolonen

Sen sijaan ihmiselle palovamman kaltaisia iho-oireita aiheuttavan jättiputken maanvalloitusta on onnistuttu taltuttamaan paremmin. Joka tapauksessa tällä hetkellä kaupungilla on tiedossa noin 130 jättiputken torjuntakohdetta.

Kaupunki on laatinut vieraslajisuunnitelman. Tavoitteena on pysäyttää vieraslajien leviäminen ja hävittää haitallisimmat esiintymät järjestelmällisellä, säännöllisellä ja jatkuvalla torjunnalla.

— Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on saatu leviäminen kuriin, kun on tehty torjuntaa säännöllisesti kolme, neljä vuotta, sanoo Tolonen.

Lumikki Haaja

Jättiputken valtavat lehdet tukahduttavat muun kasvillisuuden alleen. Taustan lupiinikin on levittäytynyt yhä laajemmalle.

Puutarhajätteitä kipattu metsiin

Monet vieraslajit aiheuttavat haittaa alkuperäisille lajeille ja uhkaavat muuttaa luontoa.

Kummankin jätin torjunnassa on olennaista, ettei kasveja päästä siementämään.

Jättipalsamien torjuntatoimia varten palkattu projektikoordinaattori muun muassa aktivoi asukkaita torjuntatalkoisiin. Asukkailta toivotaan myös havaintoja ePalautejärjestelmään.

Kaupungin torjuntatiimi on torjunut säännöllisesti jättiputkiesiintymiä kaupunkialueella jo vuosia.

Tolonen selvittää, että koristekasvina tunnettu jättipalsami on levinnyt, kun puutarhajätteet on kipattu aidan toiselle puolelle. Leviäminen alkoi yltyä noin 10 vuotta sitten.

Lain mukaan kiinteistönomistajan ja haltijan on huolehdittava haitallisten vieraslajien hävittämisestä ja leviämisen rajoittamisesta, jos lajin esiintymisestä tai leviämisestä voi aiheutua merkittävää vahinkoa luonnon monimuotoisuudelle tai vaaraa terveydelle ja turvallisuudelle.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet