Venäläismies yritti tuoda suoritusta parantavia aineita Suomeen — ”mahdollisesti tuotu urheilijoille”

Venäläismiehelle luettiin keskiviikkona syyte lääkerikoksesta Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Hänen autostaan löytyi reseptinalaisia lääkkeitä Nuijamaan rajanylityspaikalla tammikuun lopussa. Rangaistukseksi syyttäjä vaati 15 päiväsakkoa.

Auton takakontissa tavaroiden alla oli useissa pakkauksissa yhteensä 607 tablettia ja 11 ampullia erilaisia lääkeaineita. Lääkkeitä oli 22 eri ainetta. Reseptejä mieheltä ei löytynyt.

Tulliylitarkastaja Vesa Ruotsalainen kertoo, että aineet eivät olleet varsinaisia doping-aineita, mutta joukossa oli suorituskykyä parantavia lääkeaineita. Mukana oli esimerkiksi kipulääkkeitä ja verisuonia laajentavia aineita.

— Voisi kuvitella, että niitä on mahdollisesti tuotu urheilijoille. On syytä epäillä, että aineita tuotiin levitykseen myyntitarkoituksessa.

Ruotsalaisen mukaan mies ei myöntänyt, että hän olisi ollut tuomassa lääkkeitä myyntiin. Tulli ei löytänyt näyttöä siitä, että tuonti olisi ollut toistuvaa.

Ruotsalaisen mukaan on mahdollista, että lääkkeitä yritettiin tuoda Suomeen tilaustyönä.

Lääkeaineet jäivät Tullin hävitettäväksi. Huumausainerikoksesta ei ole kyse, koska aineet eivät ole huumaavia. Salakuljetussyyte olisi puolestaan vaatinut suuremman lääkelastin tuontia.

Ruotsalainen kertoo, että suorituskykyä parantavia lääkkeitä jää Tullin haaviin silloin tällöin, mutta niiden tuonti rajan yli ei ole merkittävä ongelma.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.