Hynynen, Nuijamies ja Estradi palkittiin ilmiömäisinä kulttuurin edistäjinä — Tunnustukset julkistettiin Sataman valoissa

Ilmiömäiset-tunnustuksen saivat lisäksi kapellimestari Vytautas Lukočius ja imatralainen Mustan ja valkoisen teatterifestivaali.

otto ponto

Jouni Hynynen oli yksi viidestä eteläkarjalaisesta palkitusta, jolle myönnettiin Ilmiömäiset-tunnustus. Hynynen pokkaa palkinnon esiintyessään viikon kuluttua Linnoituksen valot -tapahtumassa.
Jouni Hynynen oli yksi viidestä eteläkarjalaisesta palkitusta, jolle myönnettiin Ilmiömäiset-tunnustus. Hynynen pokkaa palkinnon esiintyessään viikon kuluttua Linnoituksen valot -tapahtumassa.

Kulttuuritila Nuijamies, Kotiteollisuus-rokkari Jouni Hynynen, Taidekoulu Estradi, Mustan ja Valkoisen teatterifestivaali sekä kapellimestari Vytautas Lukočius saivat Sataman valoissa Ilmiömäiset-tunnustuksen.

Ensi kertaa jaettava tunnustus annetaan eteläkarjalaisille henkilöille ja yhteisöille, joiden arvioidaan toimineen merkittävästi Itä-Suomen alueen taiteen, kulttuurin, elinvoiman ja yhteishengen edistäjinä.

Etelä-Karjalan ensimmäiset Ilmiömäiset-toimijat saavat valitsijoilta kiitosta ainutlaatuisesta ja rohkeasta toiminnastaan kulttuurikentän yhteistyön lisääjinä sekä uusien yleisöjen tavoittajina.

Taidekoulu Estradia kuvaillaan perusteluissa erityislaatuiseksi rytmimusiikkia, sirkustaidetta ja teatteritaidetta yhdistäväksi taiteen perusopetusta antavaksi oppilaitokseksi, joka on alueella myös merkittävä tapahtumatuottaja.

Mira Pekkola

Taidekoulu Estradi yhdistää kolmen eri taiteenlajin harrastajat, jotka esiintyvät usein yhdessä.
Taidekoulu Estradi yhdistää kolmen eri taiteenlajin harrastajat, jotka esiintyvät usein yhdessä.

Mustan ja Valkoisen teatterifestivaalia puolestaan kuvaillaan ilmiömäiseksi, koska se kokoaa yhteen teatterialan ammattilaisia ympäri maailmaa ja houkuttelee kaiken ikäisiä katsojia tutustumaan teatteriin kaikissa sen ilmenemismuodoissa.

Kulttuuritila Nuijamiestä kuvaillaan säikähdyksestä ja innostuksesta syntyneeksi ilmiöksi, joka on toivottavasti tullut jäädäkseen.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin kapellimestari Vytautas Lukočius saa erityiskiitosta työstä, jolla on onnistunut tuomaan orkesterin lähemmäksi nuoria ja koululaisia, sekä Saimaa Sinfoniettan eteen tehdystä työstä.

Mika Strandén

Kulttuuritila Nuijamies on nykyään suosittu tapahtumapaikka.
Kulttuuritila Nuijamies on nykyään suosittu tapahtumapaikka.

Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja, kitaristi ja sanoittaja Jouni Hynynen on puolestaan kulttuurin monitoimimies, joka on tullut laajalti tutuksi lappeenrantalaisena kulttuurikasvona. Omien sanojensa mukaan hän onkin umpilappeenrantalainen.

Paikallisilta toivotaan lisää ilmiömäisiä ehdotuksia

Ilmiömäiset-tunnustus on osa Saimaa-ilmiö - Savonlinna Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 -hanketta. Ensimmäiset tunnustukset jaettiin heinäkuussa Savonlinnassa. Tuolloin tunnustuksen saivat muun muassa Saimi Hoyer, Sari Kaasinen, Pyhän Olavin kilta ry sekä Paola Suhonen.

Ilmiömäisten joukko kasvaa koko kulttuuripääkaupunkihankkeen ajan. Hankkeen työryhmä pohtii mahdollisia palkittavia, mutta hankkeen koordinaattori Anu-Anette Varhon mukaan myös asukkailta toivotaan ehdotuksia.

— Jotta kaikki ilmiömäinen ja erityisen merkittävä tekeminen tulisi ilmi, toivomme, että myös lappeenrantalaiset ehdottaisivat palkittavia. Palkittaviksi voi ehdottaa niin tunnettuja kuin taustallakin ja ruohonjuuritasolla vaikuttavia ahkeria ja aktiivisia tekijöitä ja tahoja. Palkittavia voi käydä ehdottamassa hankkeen verkkosivulla.

Hankkeen aikana Ilmiömäiset kasvaa monipuoliseksi joukoksi, joka kuvaa konkreettisella tavalla Saimaa-ilmiötä. Yhtenä tavoitteena on muodostaa uudenlainen verkosto itäsuomalaisten kulttuuritoimijoiden ja heidän sidosryhmiensä kesken sekä vahvistaa ylimaakunnallista yhteistyötä.