Käräjäoikeus piti mopon rekisterikilven liian jyrkkää kulmaa vähäisenä rikkomuksena, mutta katkennut jarrukahva toi sakot – Lappeenrantalaismopoilija sai 40 euron rikesakon

Poliisi oli kirjoittanut pojalle 80 euron sakon kahden ajoneuvorikkomuksen vuoksi. Huoltaja valitti sakoista.

Mika Strandén

Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsitteli mopoilijan kahta ajoneuvorikkomusta. Kuvituskuva.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsitteli mopoilijan kahta ajoneuvorikkomusta. Kuvituskuva.

Mopon rikkinäinen jarrukahva toi rikesakon vuonna 2003 syntyneelle nuorelle miehelle. Asiaa käsiteltiin Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa syyskuussa.

Poliisi kirjoitti tämän vuoden toukokuussa mopoilijalle 80 euron sakon rikkinäisen jarrukahvan ja vaikeasti luettavan rekisterikilven vuoksi.

Mopoilijan huoltaja valitti sakkomääräyksestä. Hänen mukaansa jarrukahvan päästä puuttui yhden senttimetrin mittainen pala. Koska alkuperäisosaa ei saatu heti, kahva oli viilattu pyöreäksi.

Rekisterikilven asentoa tai alustaa ei muokattu

Huoltajan mukaan mopon rekisterikilpi on vaikeuksitta luettavissa. Hän perusteli väitettään moposta takaapäin otetulla kuvalla.

Valituksen mukaan mopo on kaikilta ominaisuuksiltaan alkuperäisessä kunnossa, eikä kilven asentoa tai kiinnitysalustaa ole muokattu. Lisäksi huoltaja sanoi, että huomautus olisi riittävä rangaistus, koska alaikäisen ei voida olettaa tietävän mopon vakio-osien olevan ristiriidassa asetusten kanssa.

Oikeus: Jarrukahva tärkeä tuvallisuuden kannalta

Etelä-Karjalan käräjäoikeus toimitti asiassa pääkäsittelyn. Se katsoi, että mopolija oli syyllistynyt kahteen ajoneuvorikkomukseen. Oikeus ei kuitenkaan tuominnut häntä rekisterikilven kallistuksen vuoksi, koska tämä on alaikäinen, rikkomus on vähäinen ja mopo on tehdasasetusten mukainen.

Rikkinäisestä jarrukahvasta seurasi 40 euron rikesakko. Oikeuden mukaan jarrukahvalla on tärkeä merkitys turvallisuuden kannalta ja kahvan päässä olevan pala estää käden lipeämisen kahvalta.

Tuomio on lainvoimainen.

Luetuimmat