Saimaaseen valuu ruskeaa liejua Myllysaaren lähellä olevasta putkesta — Pelastuslaitos kävi paikalla puomittamassa alueen

Pelastuslaitos on asettanut imeytyspuomeja estämään likaisen veden leviämisen järveen.

Juhana Nyman

Ruskeaa vettä valuu Saimaaseen Myllysaaren lähellä.
Ruskeaa vettä valuu Saimaaseen Myllysaaren lähellä.

Saimaaseen on viime päivinä valunut erikoista ruskeaa ainetta. Valumakohta on Kirkkoherranlahteen laskeva hulevesiputki Lappeenrannan Myllysaaren lähettyvillä.

Palomestari Heikki Liimatainen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta sanoo, että järveen valuu putkesta jonkinlaista öljyä.

— Sieltä tulee sulamiesvesien mukana todennäköisesti jotain öljyjäämiä joltakin parkkialueelta.

Liimatainen kertoo, että pelastuslaitos sai asiasta ilmoituksen jo torstaina ja kävi asentamassa paikalle imeytyspuomit. Perjantaina asiasta tehtiin hätäkeskuksen kautta uusi ilmoitus ja pelastuslaitoksen yksikkö lähti uudelleen paikalle selvittämään tilannetta.

— Puomitusta varmistetaan ja varaudutaan siihen, että öljy tullaan poistamaan joko omilla toimenpiteillä tai imuautolla, Liimatainen sanoi perjantaina iltapäivällä.

Liimataisen mukaan öljy poistetaan perjantain aikana.

Juhana Nyman

Etelä-Karjalan pelastuslaitos on asettanut imeytyspuomeja valumakohdan eteen estämään saastuneen veden leviämisen.
Etelä-Karjalan pelastuslaitos on asettanut imeytyspuomeja valumakohdan eteen estämään saastuneen veden leviämisen.

 

Alkuperää mahdoton selvittää

Ympäristötarkastaja Päivi Uski Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta ei perjantaina aamupäivällä osannut arvioida aineen alkuperää. Uskin mukaan Kirkkoherranlahteen laskevaan ojaan tulee vesiä monelta suunnalta, muun muassa Etelä-Karjalan keskussairaalan suunnalta ja Kimpisen alueelta mäen päältä.

— Periaatteessa sieltä ei pitäisi valua muuta kuin pihoilta ja katualueilta tulevia vesiä. Toisaalta piha-alueilta voi tulla mitä vain.

Uskin mukaan hulevesien mukana kulkeutuu järveen joskus kiintoaineita, kun virtaukset ovat sulamisen aikaan kovia. Kyseiseen putkeen hulevedet valuvat suoraan hulevesiverkostosta.

— Siinä ei ole suodatusta matkalla. Länsialueella on kosteikkoja ja viivytysaltaita, mutta tuolla vesi johdetaan suoraan verkostosta järveen.

Uskin mukaan hulevesien johtaminen järveen on säännösten mukaista toimintaa. Hän sanoo, ettei hulevesien laatua tutkita säännöllisesti, mutta näytteitä voidaan ottaa, jos valumista valitetaan. Perjantaina hän sanoi ympäristötoimen lähtevän paikalle tarkistamaan tilannetta.

Heikki Liimatainen kertoo, että viime syksynä Ainonkadun varrella oli samantapainen tilanne, jossa hulevesien mukana Saimaaseen valui hieman öljyä. Huleveden mukana valuvan öljyn alkuperää on mahdotonta selvittää.

— On täysin mahdotonta tietää, mistä se on tullut. Alueella on paljon parkkialueita, mistä se on voinut valua.

Juhana Nyman

Pelastuslaitokselta kerrotaan, että öljyt aiotaan poistaa perjantaina aikana.
Pelastuslaitokselta kerrotaan, että öljyt aiotaan poistaa perjantaina aikana.

Luetuimmat