LUT sopi kansainvälisestä yhteistyöstä ja alkaa kehittää liiketoimintamallia vaihtoehtoisille polttoaineille— "Erityisen hienoa, että työ aloitetaan nimenomaan Yhdysvalloissa"

Mika Strandén

Lappeenrannan teknillinen yliopisto alkaa yhteistyöhön Wärtsilän ja nebraskalaisen energiayhtiön kanssa. Arkistokuva.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) on sopinut yhteistyön aloittamisesta konepajayhtiö Wärtsilän ja Nebraskan osavaltiossa Yhdysvalloissa toimivan  sähköyhtiön Nebraska Public Power Districtin kanssa.

LUTin tiedotteen mukaan yhteistyön tarkoitus on vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttöä koskevan liiketoimintamallin kehittäminen Wärtsilän generaattoreilla. Hankkeessa tarkastellaan teknisestä ja kaupallisesta näkökulmasta Wärtsilän moottoreiden kykyä polttaa eri polttoaineita. 

Kokeiden odotetaan osoittavan, että on mahdollista muuttaa vety metanoliksi hiilidioksidin avulla ja käyttää tätä metanolia sähkön tuottamiseen. Tämä vaikuttaisi merkittävästi siihen, mitä polttoaineita maailman energiamarkkinoilla tulevaisuudessa käytetään.

Yhteistyöhankkeen tavoitteena on kehittää teknisesti ja kaupallisesti kannattava ratkaisu, jonka avulla Nebraska Public Power District voi toteuttaa teollisen mittakaavan pilottihankkeen vaihtoehtoisilla polttoaineilla. Aloitteen tarkoitus on nopeuttaa siirtymistä energiantuotantoon, joka perustuu täysin uusiutuviin lähteisiin. 

LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa vakuuttaa tiedotteessa tyytyväisyyttään yhteistyöhön.

—On hienoa päästä tekemään yhteistyötä globaalien toimijoiden kanssa. Ja erityisen hienoa, että työ aloitetaan nimenomaan Yhdysvalloissa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet