Rajanylityksiä tehtiin alkuvuonna yli puolet viime vuosia vähemmän – Rajoitusten aikana ylityksiä on tehty 30 000 kuukaudessa

Kesäkuun aikana Kaakkois-Suomen rajavartiosto käännytti rajalla kolmetoista henkilöä.

Arkistokuva

Rajanylityksiä tehtiin alkuvuonna yli puolet viime vuosia vähemmän – Rajoitusten aikana ylityksiä on tehty 30 000 kuukaudessa

Koronapandemian mukanaan tuomat liikkumisrajoitukset näkyvät odotetun rajuna laskuna kaakkoisrajan ylittävässä liikenteessä, selviää Kaakkois-Suomen rajavartioston tiedotteesta.

Tammi-kesäkuussa 2020 rajanylityksiä kirjattiin yhteensä vajaat 1,7 miljoonaa kappaletta. Vuotta aiemmin alkuvuoden ylitysmäärä oli vajaat 3,6 miljoonaa, alkuvuonna 2018 puolestaan reilut 3,4 miljoonaa. Koronakevään liikkumisrajoitukset söivät rajaliikenteestä siis hieman yli puolet.

Liikkumisrajoitusten aikana ylittäjien määrä on ollut keskimäärin 30 000 kuukaudessa. Enin osa ylittäjistä on tavaraliikenteen kuljetushenkilöstöä sekä Suomeen ulkomailta palaavia.

Määrällisesti eniten ylityksiä on alkuvuonna tehty Nuijamaalla, yhteensä 657 000. Vaalimaalla ylityksiä tehtiin 514 000, Imatralla 381 000 sekä Vainikkalassa 123 000. Viimevuotisista luvuista laskua on kaikilla neljällä vakituisella rajanylityspaikalla noin 50 prosenttia.

Parikkalan tilapäisellä rajanylityspaikalla ylityksiä kirjattiin kymmenen tuhatta. Pudotusta alkuvuodesta 2019 on kuitenkin vain 16 prosenttia.

Rajavartiosto muistuttaa rajavyöhykeluvan tarpeesta

Kaakkois-Suomen rajavartiosto esti kesäkuussa maahantulon kolmeltatoista henkilöltä. Useimmat käännytystapauksista liittyivät koronapandemian suitsimiseksi annettuihin liikkumisrajoituksiin.

Rajavartiosto muistuttaa tiedotteessaan, että kaikki rajavyöhykealueella liikkuminen vaatii aina rajavyöhykeluvan. Vyöhyke on merkitty maastoon keltaisin tauluin sekä puihin ja pylväisiin kiinnitetyillä tai maalatuilla keltaisilla renkailla.

Rajavartiosto muistuttaa myös, että dronen lennättäminen rajavyöhykealueella ja muualla itärajan läheisyydessä on kalustosta ja lentokorkeudesta riippumatta kiellettyä ilman erillistä lupaa.

Luetuimmat