Myllytonttu sai majan ennen Savitaipaleen Sapassin päättymistä

Marleena Liikkanen

Kouvolalainen Enni Heino koristeli tontun majaa saniaisenlehdillä.

Miten tutusta ympäristöstä saisi irtoamaan vetävää ohjelmaa vuosittaiseen kesätapahtumaan? Vastausta kannattaa kysellä myllytontulta Savitaipaleen Kärnäkoskella.

Sunnuntaina tavattu tonttu kertoi tarvitsevansa väliaikaismajoitusta, koska edellisviikon rankkasade vei melkein myllyn katon mennessään. Ei muuta kuin lapset ja vanhemmat majoja rakentamaan Kärnäkosken lähimetsään.

Alun kainostelun jälkeen rakennusurakka eteni ja työnjako toimi. Isät ja vaarit kiristivät köysiä, lapset puolestaan keräsivät oksia ja saniaisia. Naisväen tehtäväksi jäi tapahtumien taltiointi perhealbumeihin.

— Tästä tykkäisi vaikka minkälainen tonttu, Partakosken kyläyhdistyksen sihteeri Rauni Lallo kehaisi.

— Vaikka saunatonttu, keksi kuusivuotias Nino Harju.

Seuraavalla sekunnilla lapset ja aikuiset keräsivät jo kiviä tontun kiukaaseen.

Metsätapahtuma teki tutuksi retkipolkuja

Savitaipaleen Sapassissa on rakennettu majoja ennenkin, mutta nyt majat ja retkipolut yhdistettiin ensi kertaa samaksi tapahtumaksi. Myllytonttu-tapahtuman avulla haluttiin tuoda lapset metsään ja muistuttaa samalla vanhempia lähiseudun mukavista retkikohteista.

— Kun täällä tulee käytyä kerran, moni tulee todennäköisesti toistekin, Savitaipaleen kunnan kulttuurisihteeri Helena Hjerppe arvioi.

Aikuisten puheet vahvistivat Hjerpen teorian. Jotkut rakentajista olivat tulossa tarkistamaan tontun majan kuntoa vielä samana iltana.

Sapassi löysi taas yleisönsä

Sunnuntaina päättynyt Sapassi-viikko keräsi tällä kertaa jopa odotettua enemmän yleisöä. Kolean alkukesän jälkeen saapuneet aurinkoiset päivät todennäköisesti saivat väen liikkeelle.

Sapassin perinteisiin vetonauloihin kuulunut rantakirppis kärsi tänä vuonna myyjä- ja yleisökadosta, kun vettä tuli tapahtuma-aikaan taivaan täydeltä. Ensi kesänä kirpputori varaudutaan siirtämään tarvittaessa sisätiloihin.

Iloisin yllätys oli Hjerpen mukaan torstain nostalgiakulkupelit- tapahtuma. Sille suunnitellaan jo jatkoa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.