Venäjälle saa viedä Suomesta elintarvikkeita, vaikka moni luulee, että ei saa

Marleena Liikkanen

Valion Venäjän-viennin terminaali Lappeenrannan Harapaisessa on hiljentynyt, mutta vientitavaraa on edelleen.  Kimmo Behm (vas.) ja Ville Rouhiainen tulostavat lavalappuja meijerin kylmävaraston konttorissa.
Valion Venäjän-viennin terminaali Lappeenrannan Harapaisessa on hiljentynyt, mutta vientitavaraa on edelleen. Kimmo Behm (vas.) ja Ville Rouhiainen tulostavat lavalappuja meijerin kylmävaraston konttorissa.

Kolme vuotta sitten alkanutta Ukrainan kriisiä seurasi EU:n ja Venäjän toisilleen asettamien pakotteiden sekamelska. Venäjä asetti tuontikieltoja eläinperäisille elintarvikkeille.

Suomessa on kuitenkin vallalla käsitys, että Venäjälle ei saada viedä mitään elintarvikkeita.

Venäjän-viennin kehitysjohtaja Tuula Repo Pro Agria Etelä-Suomesta kumoaa painokkaasti tämän virheellisen käsityksen. Se on tyrehdyttänyt kiinnostuksen vientiin myös sellaisista elintarvikkeista, joita pystyy vapaasti viemään.

Venäjälle saa Revon mukaan viedä kaikkia muita paitsi eläinperäisiä elintarvikkeita. Repo korostaa, että näiden elintarvikkeiden vientiä pitäisi kiireen vilkkaa lisätä tuntuvasti.

Suomalaisen ruuan maine Venäjällä oli Revon mukaan jo aiemmin hyvä, mutta maine on entisestään parantunut. Suomalaisille elintarvikeviejille olisi tarjolla hyvät markkinat, jos vain löytyisi yrittäjiä, jotka veisivät.

— Venäjältä on tullut niin paljon positiivisia viestejä, että suomalaisten on syytä ottaa ne vakavasti. Vienti on nostettava aivan uudelle tasolle. Suomalaisten on aika rohkaistua. Muuten me menetämme vuosia kestäneen laajan pohjatyön, jota viennin edistämiseksi on tehty.

— Jos suomalaiset eivät vie, sen tekevät italialaiset ja espanjalaiset tai Venäjän eri kansallisuudet, Repo sanoo.

Pro Agria Etelä-Suomi on tehnyt vuodesta 2010 lähtien yhteistyötä pietarilaisen kauppatalo Lendin kanssa premium-luokan elintarvikkeiden viennissä ja markkinoinnissa. Ykköslaatuisille elintarvikkeille löytyy Venäjältä ostajia, vaikka ajat olisivat huonot.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.