Ensin Venäjän tulli nappasi tupakkaa auton rakenteissa salakuljettaneen miehen, sitten mies jäi kiinni Suomen tullissa – Mies sai ehdollisen rangaistuksen ja joutuu maksamaan valtiolle yli 47 000 euroa

Käräjäoikeus katsoi, että savukemäärät olivat niin suuria, ettei mies voinut tuoda niitä omaan käyttöönsä. Mies kertoi esitutkinnassa saaneensa tehtävän, mutta kiisti sen oikeudessa.

Moises Garibay

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi tupakkaa auton rakenteissa Suomeen Venäjältä tuoneen miehen törkeästä veropetoksesta.  Kuvituskuva.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi tupakkaa auton rakenteissa Suomeen Venäjältä tuoneen miehen törkeästä veropetoksesta. Kuvituskuva.

Venäjältä Suomeen tupakkaa salakuljettanut mies on tuomittu törkeästä veropetoksesta.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että mies oli tuonut tai yrittänyt tuoda 690 kartonkia tupakkaa Suomeen Venäjältä viime vuoden toukokuun ja elokuun välisenä aikana.

Oikeus määräsi vuonna 1964 syntyneelle miehelle 10 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Miehen on maksettava valtiolle tullia, tupakkaveroa sekä arvonlisäveroa yli 47 000 euroa korkoineen.

Mies oli kätkenyt tupakat henkilöauton ja pakettiauton rakenteisiin. Salakuljetetut tupakat mies toi Venäjältä Suomeen Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikkojen kautta.

Venäjän tulli paljasti suomalaismiehen tupakan salakuljetusyrityksen Nuijamaan vastaisella Brusnitchnoen-rajanylityspaikalla viime vuoden toukokuussa. Pakettiautoon oli kätketty 199 kartonkia savukkeita. Venäjän viranomaiset ilmoittivat tapauksesta Suomen viranomaisille.

Viime vuoden elokuussa mies jäi kiinni Imatran rajanylityspaikalla. Henkilöauton rakenteista löytyi 98 kartonkia tupakkaa.

Mies sanoi valehdelleensa esitutkinnassa

Mies myönsi oikeudessa syyllistyneensä perusmuotoiseen veropetokseen yrittäessään tuoda Suomeen 98 kartonkia tupakkaa. Hän sanoi, että oli esitutkinnassa valehdellut kertoessaan tuoneensa tupakkaa Suomeen ennenkin.

Käräjäoikeus katsoi, ettei mies ole mitenkään voinut tuoda myöntämiään 98 kartonkia savukkeita pelkästään omaan käyttöönsä. Oikeuden mukaan määrät ovat niin isoja, että taustalla on suunnitelma. Esitutkinnassa mies oli kertonut saaneensa tehtävän Sergei-nimiseltä mieheltä.

Veropetoksessa on tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä ja teko on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Rangaistusta mitattaessa käräjäoikeus jätti huomioimatta Venäjän tullin haltuun jääneitä 199 kartonkia, sillä Venäjän viranomaiset määräävät tapauksesta rangaistuksen.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Luetuimmat

Kommentoidut