Päällikön syyte Fazerin leipomon ammoniakkivuodosta hylättiin — päälliköllä oli syy uskoa, että hälytysjärjestelmä oli kunnossa

Otto Ponto

Yöllinen ammoniakkivuoto pysäytti Fazerin leipomon toiminnan Lappeenrannassa pääsiäisenä 2015. Arkistokuva.
Yöllinen ammoniakkivuoto pysäytti Fazerin leipomon toiminnan Lappeenrannassa pääsiäisenä 2015. Arkistokuva.

Fazerin Lappeenrannan leipomon päällikön syyte työturvallisuusrikoksesta hylättiin perjantaina. Etelä-Karjalan käräjäoikeus hylkäsi syytteen liittyen pääsiäisenä 2015 tapahtuneeseen ammoniakkivuotoon.

Käräjäoikeuden mukaan päällikön mahdolliset laiminlyönnit eivät olleet tahallisia, eikä hänen toimintansa ollut niin huolimatonta, että häntä voisi sen vuoksi pitää rikosoikeudellisessa vastuussa työntekijöiden altistumisesta ammoniakille.

Koska syyte hylättiin, myöskään Fazer leipomoita ei voi tuomita syyttäjän vaatimaan 15 000 euron yhteisösakkoon. Yhteensä vajaan 10 000 euron oikeudenkäyntikulut maksetaan päällikölle ja Fazerille valtion varoista.

Käräjäoikeuden mukaan leipomon hälytys- ja tunnistusjärjestelmässä oli puutteita. Turvalaitteet oli kuitenkin tarkastettu useita kertoja sinä aikana, kun päällikkö on ollut tehtävässä, joten käräjäoikeuden mukaan hänellä on ollut syy uskoa, että laitteet olivat kunnossa. Hälytysjärjestelmän puutteet eivät siten olleet päällikön vastuulla.

Lisäksi käräjäoikeuden mielestä henkilöstön perehdyttämisessä vaaratilanteisiin ei ollut puutteita. Työntekijät osasivat toimia ammoniakkivuototilanteessa ja he olivat saaneet koulutusta ammoniakkiin liittyen. Käräjäoikeuden mukaan työnantaja oli huomioinut ammoniakkiin liittyvät vaarat riittävän hyvin.

Vuoto tapahtui pääsiäissunnuntaina 2015. Lappeenrannan leipomolla oli töissä noin kymmenen ihmistä, jotka saivat silmä- ja hengitystieoireita ammoniakista. Heidät vietiin tarkastettavaksi Etelä-Karjalan keskussairaalaan.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Terhi Kinnunen, Juho Maijala

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.