Auton ostaja ei maksanut koko kauppasummaa, myyjä purki kaupan ja haki auton pois imatralaiselta ostajalta – Käräjäoikeuden mukaan myyjä ei syyllistynyt omankädenoikeuteen

Myös ostaja oli ilmaissut pitävänsä kaupan purkua hyvänä ratkaisuna. Myyjän on palautettava ostajalle käsiraha ja vaihtoauton arvo.

Mika Strandén

Etelä-Karjalan käräjäoikeus vapautti auton myyjän omankädenoikeus-syytteestä, sillä kauppa oli purettu. Kuvituskuva.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus vapautti auton myyjän omankädenoikeus-syytteestä, sillä kauppa oli purettu. Kuvituskuva.

Velan vuoksi henkilöauton pois hinauttanut mies on vapautettu omankädenoikeus-syytteestä Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa.

Kyse oli vuonna 2017 tehdystä henkilöautokaupasta. Ostaja ei maksanut koko kauppasummaa myyjälle. Riitaa käsiteltiin Itä-Suomen hovioikeudessa, joka antoi päätöksensä tammikuussa 2019.

Myyjä vaati ostajalta maksamatta jäänyttä kauppasummaa, noin 1 500 euroa hovioikeuden päätöksen jälkeen. Ostaja ei maksanut.

Myyjä purki kaupan. Ostaja ilmoitti viime vuoden tammikuussa, että hän ei halua maksaa jäljellä olevaa kauppahintaa, vaan pitää kaupan purkua parempana ratkaisuna.

Myyjä hinautti auton pois ostajan luota Imatralta viime vuoden elokuussa.

Ostajan mukaan myyjä ei kuitenkaan suostunut palauttamaan hänelle hänen maksamaansa kauppahintaa eikä maksamaan vahingonkorvauksia. Myyjän mielestä hänen oikeuksiaan auton laillisena haltijana oli loukattu, kun auto vietiin pois.

Kaupan purku olennaista

Käräjäoikeuden mukaan asiassa on olennaista, että myyjä on purkanut kaupan.

Tämän vuoksi hän ei ole syyllistynyt rikokseen auton pois hakiessaan.

Myyjän on kuitenkin kaupan purkamisen vuoksi palautettava ostajalle autosta maksettu 400 euron käsiraha sekä vaihtoautona luovutetun auton arvo 300 euroa korkoineen.

Lisäksi myyjän maksettava ostajan oikeudenkäyntikuluista 300 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut