Savitaipaleen lomituspalvelujen hallinto siirtyy vuodenvaihteessa Mikkeliin, Parikkala seuraa perässä vuoden viiveellä

Käytännön maatalouslomitus jatkuu ennallaan. Muutoksen taustalla on hallinnon tehostamisen tarve.

Elena Liseytseva

Maatalouslomittaja Miia Timperi oli navettatöissä kesällä 2017. Arkistokuva.
Maatalouslomittaja Miia Timperi oli navettatöissä kesällä 2017. Arkistokuva.

Kaakkois-Suomen maatalouslomituksen hallinto keskittyy. Savitaipaleen paikallisyksikkö yhdistyy Mikkelin paikallisyksikön kanssa vuodenvaihteessa, ja Parikkalan paikallisyksikkö on liittymässä mukaan vuoden 2022 alusta lukien.

Uudesta paikallisyksiköstä tulee Kaakkois-Suomen paikallisyksikkö. Sen alue kattaa melkein koko Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon.

Muutos on hallinnollinen, eikä vaikuta käytännön lomitukseen. Entiset lomittajat jatkavat työtään kentällä ja ohjaajat toimistoissa.

– Palvelupisteet jäävät Savitaipaleelle ja Lappeenrantaan, Savitaipaleen lomituspalvelujohtaja Virpi Kallio toteaa.

Järjestelyn taustalla on Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen (Mela) pyrkimys tehostaa toimintaa maatalouslomituksen paikallisyksiköitä vähentämällä. Nykyisten 41 yksikön sijasta tavoitteeksi on asetettu noin 10–12 yksikköä, joiden hallinnossa olisi riittävästi väkeä palvelun pyörittämiseen.

Savitaipaleen kunnan hartiat eivät tähän riitä. — Virpi Kallio

– Melan tavoitteena on saada yhden paikallisyksikön hoidettavaksi 40 000–50 000 lomituspäivää vuodessa. Savitaipaleen kunnan hartiat eivät tähän riitä, sillä lomituspäiviä yksikössä on ollut alle 9 000 vuodessa, Kallio kertoo.

Parikkala mukaan vuoden päästä

Parikkalassa selvitettiin maatalouslomituksen järjestämistä pohjoiskarjalaisten kanssa, mutta nyt Mikkeli on vahvistunut uudeksi suunnaksi. Kunnassa valmistaudutaan liittymään Kaakkois-Suomen paikallisyksikköön runsaan vuoden kuluttua.

Kunnanjohtaja Vesa Huuskosen mukaan maatalouslomituksen asiointipalvelut säilyvät Akonpohjassa ja parhaassa tapauksessa lomituksen taso jopa kohenee. Savonlinnan lomittajia kun on mahdollista käyttää aiempaa laajemmin myös Parikkalan seudulla.

– Ainahan muutos herättää monenlaisia ajatuksia, mutta kun takana on jo muutama samanlainen yhdistyminen, niin miksi emme tästäkin selviäisi, Parikkalan lomituspalvelujohtaja Liisa Heino arvioi.

Luetuimmat

Kommentoidut