Toimeentulotuen ruuhkat tasaantuivat, opiskelijat näkyvät asumistuen hakijamäärissä

Kelan eteläinen vakuutuspiiri käsittelee kuukausittain 50 000—60 000 toimeentulotukihakemusta. Toukokuussa noin 3100 lappeenrantalaista ja hieman alle tuhat imatralaista sai toimeentulotukea. Kuvakaappaus Kelan nettisivuilta.

Toimeentulotuen ruuhkat ovat purkautuneet. Kelan eteläisen vakuutuspiirin alueella, johon Lappeenrannan ja Imatran seutu kuuluu, toimeentulotukipäätöksen saa tällä hetkellä keskimäärin 5,8 arkipäivässä. Lain mukaan päätös täytyy saada seitsemässä arkipäivässä.

— Huhtikuun puolivälin tietämiltä olemme olleet läpimenoajoissa, Anita Vohlonen Kelan eteläisestä vakuutuspiiristä kertoo.

Toimeentulotukien myöntäminen ruuhkautui pahasti vuodenvaihteessa, kun tukien käsittely siirtyi kunnilta Kelalle. Vielä huhtikuun alussa käsittelyajat venyivät eteläisessä vakuutuspiirissä 9,5 arkipäivään.

Kesä tuo opiskelijoita toimeentulotuen piiriin

Siitä, miten kesä vaikuttaa toimeentulotuen hakijamääriin, Kelalla ei ole vielä omakohtaista kokemusta. Kunnilta saadun tiedon mukaan esimerkiksi opiskelijoita voi kesäkuukausina tulla toimeentulotuen asiakkaiksi talvikautta enemmän.

— Hakemuksia tulee todennäköisesti lisää esimerkiksi opiskelijoilta, joilla ei ole oikeutta opintotukeen, jos opiskelu ei jatku kesäkuukausina. Mikäli opiskelija ei ole saanut kesätöitä, voi taloudellinen tilanne olla heikko, Vohlonen kertoo.

Opiskelijat ovat jo hakeneet yleistä asumistukea

Opiskelijat näkyvät tällä hetkellä myös yleisen asumistuen hakijamäärissä. Syynä on opintotuen muutos. Opiskelijat siirtyvät elokuun alusta alkaen yleisen asumistuen piiriin, ja syksyllä alkavaa tukea on voinut hakea toukokuun lopusta lähtien.

— Opiskelijoita ei korvamerkitä tilastoihin, mutta saapuneiden asumistukihakemusten määristä näkee osviittaa siitä, että hakemuksia on jo tehty, Kelan lakimies Mikko Horko kertoo.

Viikkoon 16 asti yleisen asumistuen hakemuksia tuli koko maassa 8 000—10 000 per viikko. Touko-kesäkuun vaiheessa, viikolla 22, hakemusten määrä kasvoi 16 000:een, ja kesäkuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla hakemuksia tuli 13 000.

Myös sähköisten hakemusten osuus on kasvanut.

— Hakijajoukossa on todennäköisesti paljon opiskelijoita, jotka ovat tottuneet käyttämään sähköisiä palveluita.

Toukokuussa uudet asumistukihakemukset käsiteltiin keskimäärin 15,5 päivässä. Tavoiteaika on kolme viikkoa. Ruuhkaa on odotettavissa elokuulle.

— Uusien opiskelijoiden kohdalla sekä opiskelupaikat että asumistilanteet selviävät vasta myöhemmin, mikä väkisin tekee ruuhkapiikkiä.

Kela varautuu tilanteeseen palkkaamalla lisää hakemuskäsittelijöitä.

Opiskelijan yleinen asumistuki

Syksyllä alkavaa opiskelijan yleistä asumistukea voi hakea Kelalta jo etukäteen, jos pystyy arvioimaan seuraavan vuoden tulonsa.

Tulot arvioidaan asumistuen alkamispäivästä eli aikaisintaan elokuun alusta eteenpäin.

Jos kuukausitulot nousevat yli 400 eurolla tai laskevat yli 200 eurolla arvioidusta, muutoksesta täytyy ilmoittaa Kelalle.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.