Nyt kelpaa kokata makaronilaatikkoa: Tuomisten keittiö remontoitiin 80-luvulta nykypäivään

Linda Varoma

Kirsi ja Hannu Tuominen saivat juuri sellaisen keittiön kuin tahtoivatkin: tila ja valoisuus lisääntyivät.
Kirsi ja Hannu Tuominen saivat juuri sellaisen keittiön kuin tahtoivatkin: tila ja valoisuus lisääntyivät.

Raimo Eerola

Mikko Nykänen asensi uuteen keittiöön liittyvät putkitukset.

Raimo Eerola

Saumatonta yhteistoimintaa. Mikko Nykänen ja Eppu Nykänen Kotkan LVI-huollosta sekä Jyri Vanhala keittiöremontin loppusuoran jo lähestyessä.

Raimo Eerola

Remontin aikana viereinen ruokailutila toimi väliaikaisena keittiönä.

Raimo Eerola

Pirteä saksanpystykorva Rölli vahti tarkasti, että keittiön asennus sujui rivakasti.

Kirsi ja Hannu Tuominen suunnittelivat monta vuotta kotinsa remontoinnin aloittamista. Sauna oli aluksi listalla ensimmäisenä, mutta harkittuaan keväällä asiaa Tuomiset päätyivät uusimaan ensiksi keittiön. Se oli toiminnoiltaan, materiaaleiltaan ja väritykseltään puutteellinen ja yli-ikäinen. Lisäksi kaikki keittiön kodinkoneet alkoivat olla tiensä päässä.

Miten projekti sujui?

Tuomiset purkivat itse vanhan keittiön. Purkutyö alkoi toukokuun puolivälin paikkeilla. Kun purku oli tehty, pariskunta uusi pinnat eli katon, lattian ja seinät. Koska seiniin laitettiin MDF-levyä, maalaaminen jäi pois.

Purkurojua siirtyi ulko-ovesta pihalle melko paljon. Pois vietävää kertyi yksi täysi vaihtolavallinen, ja lisäksi pienjäteasemalle lähti peräkärryllä muutama oma lasti.

Uusi keittiö tilattiin Keittiömaailmasta, joka teki tilaan soveltuvan suunnitelman. Sopiva kokonaisuus löytyi Petra-mallistosta. Uuden keittiön asentajaksi tuli Jyri Vanhala Kotkasta.

— Suunnittelijat osaavat nykyään ottaa huomioon kaikki tämän päivän tarpeet. Ahtaisiinkin tiloihin saadaan toimivat ratkaisut. Erilaisia vaihtoehtoja on paljon. Kaappien ja laatikostojen mekanismit antavat hyvät ja helposti käytettävät säilytystilat esimerkiksi kattiloille. Perinteisiä hankaloita kulmakaappeja ei enää ole, kertoo Vanhala. Hänen mukaansa talossa oli helppo aloittaa asennustyöt, koska Tuomiset olivat tehneet pohja- ja pintatyöt hyvin.

Siivouskaappi siirrettiin keittiön nurkasta eteisen puolelle, ja näin saatiin lisää tilaa. Uusi, aiempaa pidempi taso alkaa jo oven vierestä. Tuomiset halusivat entisten kahden tilalle vain yhden tiskialtaan. Sellainen sisältyykin Vanhalan mukaan nykyään lähes kaikkiin keittiöratkaisuihin.

— Kaapistojen väriksi valitsimme valkaistun tammen. Tasot ja lattia ovat tummempaa väriä. Kodinkoneet pysyivät entisillä paikoillaan, tosin nyt ne on upotettu kalusteisiin. Kun astianpesukonekin on samalla paikalla kuin ennen, ei vesipisteitä tarvinnut muutella.

Jyri Vanhalan mukaan töiden aikatauluttaminen on haastavinta keittiöprojekteissa. Eri ammattilaisten yhteistyötä tarvitaan siinä, että sovitellaan järkevästi kalusteiden asennus sekä putki- ja sähkötyöt. Sujuvan yhteispelin ansiosta vältytään siltä, että pienissä tiloissa on yhtä aikaa kolme miestä, joista yksi tekee ja kaksi ihmettelee. Tuomisten remonttikohteessa työt soljuivat koko ajan jouheasti. Varsinainen asennusvaihe vei viisi päivää.

Tuomiset kertovat kokkaavansa usein. Keittiö ei ole vain koriste. Remontin aikana ruokailuhuoneen puolella palvelivat peruslaitteet, kuten kevyt liesitaso, mikroaaltouuni ja kahvinkeitin. Niillä pärjättiin, vaikka tilapäinen epäjärjestys koetteli ajoittain hermoja.

Lopputulos: 10+

Viisi päivää kestänyt asennusvaihe tuntui Tuomisista nopealta. Lopputulokselle he antavat tyytyväisyyttä hehkuen arvosanaksi kymmenen plus.

Pari päivää keittiön valmistumisen jälkeen Kirsi teki makaronilaatikon ja nautti uusista tiloista. Uuni paistoi perinteisen herkkuruoan moitteettomasti. Fiksusti sijoitetuista säilytystiloista löytyivät vaivatta kaikki välineet ja kuten hän alun perin halusi, liian korkealta ei tarvinnut kurkotella mitään. Nykyaikainen led-valaistus antoi riittävästi valoa joka puolelle.

Ruokailuhuoneen puolelle hankittiin uusi pöytä ja tuolit.

— Tämä oli avausremppa talon sisätiloissa. Nyt pidetään taukoa ja nautitaan tästä. Jatkoa tulee ehkä ensi vuonna, pariskunta sanoo.

Mitä opin?

Hannu Tuominen on huojentunut, ettei itse sotkeutunut uuden keittiön kasaamiseen. Kalusteiden kokoaminen ja kodinkoneiden sijoittelu on tarkkaa työtä. Se edellyttää hyviä työkaluja ja laitteita.

— Kun selvisi kokonaisuus eli mitä koko lysti maksaa, kävi ilmi, ettei kasaustyön osuus ole rahallisesti kovin oleellinen. Vanhan keittiön purkamisen ja lattioiden, seinien sekä katon pintatyöt voi sen sijaan mainiosti tehdä itse, hän sanoo.

— Jos nyt päästään kokkaamaan parin päivän päästä, niin itse kasaamalla olisi saatu nauttia valmiista urakasta ehkä vasta jouluna.

Asukkaat harvoin häiriöksi

Keittiöiden asennuksessa on Jyri Vanhalan mukaan tärkeää, että kaikki tilatut tavarat saapuvat remonttikohteeseen sovittuun aikaan.

— Toki joskus jää jotain pientä puuttumaan, mutta pääsääntöisesti tavarat tulevat ajallaan, hän tietää kokemuksesta.

Joskus tavaroille sattuu kuljetuksissa vaurioita, mikä venyttää asennustöiden aikatauluja.

— Jos jokin tärkeä osa puuttuu, se kyllä saapuu paikalle hyvin nopeasti pikalähetyksenä.

Usein talon isäntäväki seuraa vieressä kiinnostuneena remontin ja asennustöiden etenemistä. Jyri Vanhalan mukaan asukkaiden mielenkiinto yltyy perin harvoin niin suureksi, että siitä olisi työtään tekevälle ammattilaiselle häiriötä.

— Päinvastoin, joskus on ihan mukavaa ja tarpeellista saada apua, kun jotain painavampaa liikutellaan.

Vanhala kertoo osaavansa myös sanoa remontin tilaajille, jos hän kaipaa tilaa ja työrauhaa.

— Laitan radiokuulokkeet päähän ja keskityn työhön.

Missä?

Harjutiellä Haminan Vilniemellä.

Mikä?

Vuonna 1963 valmistunut omakotitalo. Edellinen keittiöremontti oli tehty 1980-luvulla.

Ketkä?

Kirsi ja Hannu Tuominen sekä vuoden ja neljä kuukautta vanha saksanpystykorva Rölli. Kirsi työskentelee varhaiskasvatuksen ohjaajana Kotka-Kymin seurakunnassa ja Hannu puunostajana Stora Ensolla.

Miksi?

Vanhan keittiön säilytystilat toimivat huonosti. Kaapit olivat liian korkeat, niiden ylähyllyille ei ylettänyt ilman jakkaraa, ja niihin kertyi turhaa tavaraa. Lisäksi Tuomiset halusivat lisää tasopintaa. Vaaleanruskea väritys, joka oli tyypillinen 80-luvulla, alkoi näyttää tylsältä.

Veikko Mäenpää

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.