Hävikkiruokapalvelu kaavailee tulevansa pian Lappeenrantaan — tavoitteena 3 000 roskikselta pelastettua ruoka-ateriaa kuukaudessa Lappeenrannassa

Kai Skyttä

Suomi on buffet-lounaiden luvattu maa. Monesti juuri buffet-tyyppiset ateriat tuottavat ruokahävikkiä eniten. Ruokahävikkipalvelu ResQ Club suunnittelee rantautuvansa Lappeenrantaan vuoden lopussa.
Suomi on buffet-lounaiden luvattu maa. Monesti juuri buffet-tyyppiset ateriat tuottavat ruokahävikkiä eniten. Ruokahävikkipalvelu ResQ Club suunnittelee rantautuvansa Lappeenrantaan vuoden lopussa.

Lappeenranta on saamassa hävikkiruokapalvelun. Hävikkiruoan välittämiseen keskittynyt yritys ResQ Club suunnittelee laajentavansa toimintaansa Lappeenrantaan.

— Näemme Lappeenrannan potentiaalisena kaupunkina meille. Tarkkaa aikataulua ei ole kuitenkaan vielä päätetty, kertoo ResQ Clubin Suomen maajohtaja Mikko Evinen.

Hänen mukaansa toiminta todennäköisimmin alkaa tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa. Kotkassa ja Kouvolassa hävikkiruokapalvelu on toiminut jo vuodesta 2016 lähtien. Evinen kertoo Lappeenrantaan tulon viivästymisen syyksi resurssipulan.

— Tiimimme on rajallinen. Kymenlaaksosta tuli aikoinaan kiinnostuneita yhteydenottoja, joten aloitimme toiminnan siellä.

Kouvolassa riittää kysyntää

Kouvolassa ResQ Club välittää noin 3 000 ruoka-annosta kuukaudessa.

— Lappeenrannassa on tavoite päästä ainakin samaan.

Yrityksen ideana on toimia välittäjänä ravintoloiden ja asiakkaiden välillä. Sovelluksen avulla ravintolat ilmoittavat hävikkiruoastaan palvelun käyttäjille. Käyttäjät saavat tiedon siitä, mitä ruokaa, missä, kuinka paljon ja mihin hintaan on tarjolla. Suomessa ResQ Club on välittänyt yli 275 000 annosta ruokaa toimintansa aikana. Se on yli 83 000 kiloa ruokaa.

Valtava markkinarako

Ruokahävikin hyödyntämisellä on Suomessa valtava markkina.

— Suomessa ruokahävikin hyödyntämisellä on noin 300 miljoonan euron kokoinen potentiaali, Evinen sanoo.

ResQ Club ottaa liikevoittonsa ottamalla ravintolan myymästä ruoasta osuuden välityspalkkiona. Yritys tekee tänä vuonna noin puolen miljoonan euron liikevaihdon.

Paitsi ravintolaruokaa, palvelussa myydään myös esimerkiksi leipomo-tuotteita ja hotelliaamiaisten ylijäämiä. ResQ:n kanssa suunnilleen samaan tapaan toimiva Lunchie Market ei toistaiseksi kaavaile tulevansa Lappeenrantaan.

— Etelä-Karjala on alueena kiinnostava. Se, minne lopulta tulemme, määräytyy alueen elinvoiman mukaan, kertoo yrityksen markkinointijohtaja Mikko Nisula.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.