Lappeenrantalaiset kertovat ikimuistoisimpia juhannusmuistojaan — Ukkonen iski telttaretkellä ja kuusi kaatui saunan päälle

Etelä-Saimaa kysyi juhannuksen aatonaattona kaupunkilaisilta juhannusmuistoja.

Minna Mänttäri

Ilari Korhonen ja Heljä Korhonen nauttivat auringosta Lappeenrannan satamassa.
Ilari Korhonen ja Heljä Korhonen nauttivat auringosta Lappeenrannan satamassa.

Juhannus laittaa suomalaiset liikkeelle. Monet ajavat kaupungeista maaseudulle mökkeilemään ja saunomaan, kauas arjen hulinasta. Juhannuksenviettotapoja on kuitenkin monia, ja niihin liittyviä muistoja vielä enemmän. Kyselimme Lappeenrannan satamassa aurinkoisesta kesäpäivästä nauttivilta ihmisiltä heidän ikimuistoisimpia juhannusmuistojaan.

Ukkonen yllätti telttaretkellä

Ilari Korhonen ja Heljä Korhonen lähtivät nuorena seurustellessaan juhannuksena telttaretkelle Merenlahden saareen. Yllättäen pariskunnan päälle ilmestyi hirveä ukonilma ja sadevesi tuli telttaankin sisään. Jälkeenpäin asia on naurattanut, vaikka silloin pelottikin. Epäonnisesta juhannusretkestä on kulunut jo yli 50 vuotta. Ilari Korhosen mukaan silloin ei juhannuksena juhlittu niin kuin nykypäivänä. Alkoholin sijasta juotiin nuotiolla keitetyt kahvit.

— Silloin oli normaalieväät, matkaradiot ja pelikortit mukana, Ilari Korhonen muistelee.

Korhoset kävivät usein Merenlahden seurojentalolla järjestetyissä jokavuotisissa juhannustansseissa. Nykyään seuratalon toiminta on jo hiipunut. Tansseissa oli Korhosten mukaan myös leikkimielisiä juhannuskisoja.

— Käytiin kilpailuja paikalliset mökkiläisiä vastaan, Ilari Korhonen kertoo.

Minna Mänttäri

Anne Sinivaara nauttii mökkijuhannuksista. Tänä vuonna täytyy kuitenkin jäädä kaupunkiin.
Anne Sinivaara nauttii mökkijuhannuksista. Tänä vuonna täytyy kuitenkin jäädä kaupunkiin.

Rauhaa ja hiljaisuutta mökillä

Anne Sinivaaran ihanimmat juhannusmuistot ovat syntyneet Punkaharjussa sijaitsevalla mökillä. Kesämökillä viehättää erityisesti täysi hiljaisuus. Monien juhannussuunnitelmiin kuulu juhliminen, mutta Sinivaaraa biletys ei kiinnosta. Mieluummin hän lähtisi retkeilemään luontopolulle.

— Me haetaan rauhaa, Sinivaara kertoo.

Sinivaara on yrittäjä ja paiskii arkena paljon töitä. Siksi juhannus on pyhitetty rauhoittumiselle. Sinivaara haluaisi mökille tänäkin juhannuksena mutta ei työkiireiltään ehdi.

Minna Mänttäri

Jonne Härkänen ja Matti Mikkinen viettivät myös päivää kesäisessä satamassa.
Jonne Härkänen ja Matti Mikkinen viettivät myös päivää kesäisessä satamassa.

Maastopaloja ja päälle kaatuvia kuusia

Matti Mikkisen mieleen on jäänyt parin vuoden takainen juhannus. Mökkinaapurilla oli jäänyt juhannuskokko sammuttamatta, ja kokko aiheutti pienen maastopalon. Mikkisen oma juhannus kuitenkin onnistui kokkokaaoksesta huolimatta.

— Se tapahtui onneksi juhannuksen jälkimainingeissa, Mikkinen sanoo.

Jonne Härkäsellä on myös epäonninen juhannusmuisto. Viime juhannuksena tuuli kovasti. Härkänen kertoo istuneensa saunassa siskonsa miehen kanssa, kun suurikokoinen kuusi kaatui saunan päälle. Ennen perheen perustamista Härkänen kävi juhannuksena paljon festareilla. Etenkin raskaaseen musiikkiin keskittynyt juhannusfestivaali Nummirock oli miehen mieleen.

—Ne olivat hyviä keikkoja, Härkänen muistelee.

Nykyään Härkänen viettää juhannukset mökillä perheensä kanssa.

Uusimmat uutiset