Syyttäjä: Mies yritti kuristaa yli 80-vuotiaan miehen hengiltä majoitusliikkeessä Lappeenrannassa — Poliisin etälamautin ja kaasusumutin eivät tehonneet keskellä katua toikkaroineeseen mieheen

Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsitteli tapauksia perjantaina.

Moises Garibay

Syyttäjä: Mies yritti kuristaa yli 80-vuotiaan miehen hengiltä majoitusliikkeessä Lappeenrannassa — Poliisin etälamautin ja kaasusumutin eivät tehonneet keskellä katua toikkaroineeseen mieheen

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on käsitellyt perjantaina viime vuoden lokakuussa Lappeenrannassa tapahtunutta väkivallantekoa. Syyttäjä vaatii yli 80-vuotiasta miestä lappeenrantalaisessa majoitusliikkeessä kuristaneelle miehelle rangaistusta tapon yrityksestä tai vaihtoehtoisesti törkeästä pahoinpitelystä.

Syyttäjän teonkuvauksen mukaan mies oli käynyt yllättäen vuonna 1934 syntyneen miehen kimppuun takaapäin majoitusliikkeen tiloissa. Syytetty oli kietonut käsivartensa miehen kaulan ympärille ja kaatanut tämän maahan.

Tämän jälkeen vastaaja oli alkanut kuristaa maassa maannutta miestä kaksin käsin ja tehostanut toimiaan lyömällä tätä useita kertoja päähän. Vastaaja oli välillä myös peittänyt uhrin suun ja nenän estääkseen tätä hengittämästä.

Teko keskeytyi, kun paikalle tuli sivullisia, jotka repivät vastaajan irti miehestä. Uhri menetti teon aikana tajuntansa ja sai mustelmia ja ruhjeita pään alueelle.

Samana päivänä vastaaja oli käynyt myös vuonna 1939 syntyneen naisen kimppuun. Syytteen mukaan hän oli tönäissyt naista niin, että tämä oli kaatunut portaat alas ja saanut mustelmia kasvoihinsa, verta vuotavan haavan päähänsä ja kallonsisäisen vuodon.

Tästä teosta syyttäjä vaatii miehelle tuomiota pahoinpitelystä tai vaihtoehtoisesti törkeästä vammantuottamuksesta.

Pitkä vankeusrangaistus

Syyttäjä vaatii miehelle teoista vähintään neljän vuoden vankeusrangaistusta. Haastehakemuksessa syyttäjä kuvailee vastaajan tehneen rikoksen erityisen raa’alla ja julmalla tavalla. Teko kohdistui ennestään tuntemattomaan henkilöön, joka ei ollut antanut mitään aihetta väkivaltaiseen käytökseen.

Syytteen tueksi syyttäjä esitti oikeudessa todisteina muun muassa majoitusliikkeen valvontakameran kuvaa, valokuvia ja lääkärin lausuntoja. Syyttäjä esittää miehen määräämistä mielentilatutkimukseen.

Aiempaa rikollisuutta

Oikeudessa käsiteltiin myös miehen aiempaa rikollista toimintaa. Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta myös virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Mies oli syyskuussa 2017 tavattu kävelemästä ilman paitaa keskellä tietä Lappeenrannassa. Syyttäjän teonkuvauksen mukaan paikalle hälytetty poliisipartio pyrki käskyttämään miestä pysähtymään, mutta tämä ei ollut totellut käskyjä, vaan hyökännyt partion toisen poliisin kimppuun.

Poliisipartio yritti pysäyttää miestä ensin etälamauttimella, sitten OC-kaasulla, mutta kumpikaan ei juuri tehonnut mieheen, joka kävi toisen poliisin kimppuun. Poliisi sai tilanteessa pinnallisen vamman sääreensä. Tästä teosta syyttäjä vaatii miehelle neljän kuukauden vankeusrangaistusta.

Mies on aiemmin tuomittu ehdottomaan vankeusrangaistukseen muun muassa väkivaltarikoksista.

Oikeus antaa asiassa tuomionsa myöhemmin.