Rakuunamäen varastot huutokaupattiin paikallisille yksityishenkilöille — Myyntipäällikkö: Sopisivat vaikka paljon puhuttuun museotoimintaan

Kahdesta liike- ja toimistorakennukseksi kaavoitettavasta varastosta maksettiin yhteensä 127 000 ja yhdestä myös asunnoksi kaavoitettavasta 275 000 euroa.

Mika Strandén

Arkistokuva Rakuunamäeltä.
Arkistokuva Rakuunamäeltä.

Rakuunamäen hevostallien rakennusten huutokauppa päättyi torstaina iltapäivällä. Huutokaupattavana oli yhteensä kolme varastorakennusta, joista kaksi myytiin yhdessä.

Yksittäin myydyn varaston hinta nousi lopulta 275 000 euroon. Tarjouksia jätettiin yhteensä 177 kappaletta. Huutokaupan oli määrä päättyä torstaina kello 13.10 tai 3 minuuttia viimeisen tarjouksen jälkeen, mutta tarjouksia jätettiin aina kello 13.42 saakka.

Kahdesta yhdessä myydystä varastosta jätettiin vain yksi tarjous, 127 000 euroa.

Valtion Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikkö Asko Taskila on tyytyväinen saavutettuihin hintoihin. Hän aikoo viedä asian yhtiön hallitukseen myyntisuosituksella.

— Hallitus päättää nämä kaupat lopullisesti syyskuun loppupuolella.

Taskilan mukaan ostajat ovat paikallisia yksityishenkilöitä. Taskila ei heidän aikeitaan tunne, mutta arvioi rakennuksilla voivan olla monenlaista käyttöä.

— Yhdestä varastosta saa tehdä vaikka asuntoja, kahdesta muusta liikkeitä ja toimistoja. Voi niillä monenlaista käyttöä olla. Sopivat vaikkapa siihen museotoimintaan mistä on paljon puhuttu.

Alueella on vireillä asemakaavan muutos, jossa puolustusvoimien käytöstä poistuville rakennuksille suunnitellaan uudiskäyttöä.

Kaavaehdotuksessa varastojen 19 ja 20 (127 000) tontti on merkitty liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi. Niiden rakennusoikeudeksi on merkitty 1900 ja 1600 kerrosneliömetriä. Varaston numero 23 (275 000) tontti on merkitty asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi ja rakennusoikeudeksi 750 kerrosneliömetriä.

Rakennukset on varustettu suojelumerkinnällä sr-20. Rakennusta ei siis saa purkaa ja korjaus- ja muutostöissä rakennuksen luonteen pitää erityisesti julkisivun osalta säilyä. Korjauksiin ja muutoksiin tarvitaan museoviranomaisen lausunto.

Taskilan mukaan ulkokuoren suojelu ei mitenkään estä monipuolista jatkokäyttöä.

— Aika monet rakennukset on sisältä jo niin moneen kertaan aiemmin muutettu, ettei siellä ole oikein mitään suojeltavaakaan.

Rakennuksissa ei ole Taskilan mukaan ollut omia sähkö-, vesi- ja lämpöliittymiä, minkä vuoksi vuotuisia ylläpitokuluja on vaikea sanoa.

— Mutta ainahan rakennuksissa hoitokuluja on. Valtiolla ei ole näille enää käyttöä, ja huonoin vaihtoehto olisi pitää rakennuksia tyhjillään. Joitakin vuokralaisia on puolustusvoimien lähdön jälkeen ollut, mutta paljon on ollut tilaa tyhjillään.

Senaatilla ei ole Rakuunanmäellä enää paljon myytävää. Taskilan mielestä nettihuutokauppa on hyvä tapa tehdä kauppaa jatkossakin.

— Se on kaikille tasapuolinen. Jokainen näkee mihin hinta nousee ja sen mukaan voi tehdä omia päätelmiä.

Lisätty myyntipäällikkö Taskilan haastattelu klo 18.45.