Joutsenosta ponnistanut Helmi-Leena Nummela tähdittää Putousta syksyllä – ”Eteläkarjalaisuus on valtava voimavara”

Putouksen näyttelijät julkistettiin tiistaina Helsingissä.

Timo Korhonen/AOP, Timo Korhonen/AOP

Helmi-Leena Nummela nähdään Putouksen kymmenennellä kaudella.
Helmi-Leena Nummela nähdään Putouksen kymmenennellä kaudella.

Joutsenossa syntynyt Helmi-Leena Nummela on mukana, kun suuren suosion saavuttanut Putous-ohjelma alkaa jälleen syksyllä. Nummela on yksi neljästä uudesta näyttelijästä, kun MTV3-kanavalla nähtävän ohjelman kymmenes kausi alkaa 20. lokakuuta.

Putouksen näyttelijät julkistettiin tiistaina Helsingissä. Nummela sanoo, että julkistus oli helpotus.

— Niin pitkään on pitänyt pitää tieto itselläni. Nyt se on julkista ja voi alkaa keskittyä täysillä työntekoon.

Nummela oli kertonut Putous-pestistään vain läheisimmilleen, perheelleen ja muutamalle ystävälle. Välillä tiedon peittely oli hankalaa.

— Tämä on pieni ala ja juorut liikkuvat. Aina on arvailuja. Kun joku kysyi, mitä teen syksyllä, sanoin vain, että kaikkea sekalaista.

Huijauksen läpi menemistä helpotti se, että Nummela työskentelee freelancerina, joten hänen työkuvionsa ovat luonnostaan moninaiset.

Tällä hetkellä hän näyttelee muun muassa helsinkiläisen KOM-teatterissa Veriruusuissa, jonka näytökset jatkuvat vielä lokakuun alkupuolelle.

Aiemmin hän on näytellyt myös muun muassa Helsingin, Espoon ja Turun kaupunginteattereissa. Lappeenrannan kesäteatterissa Nummela näytteli Niskavuoren Hetassa vuonna 2012.

”Nyt tuntuu ihanalta ja hykerryttävältä”

Nummela päätyi mukaan Putoukseen koekuvausten kautta. Hän sanoo miettineensä repertuaarinsa laajentamista, ja kun pyyntö koekuvauksiin tuli, hän suostui.

— Minulle ei edes sanottu, mihin koekuvaukset ovat. Sanottiin vain, että tee sketsihahmo. Se oli sairaan hauskaa ja yllätti monin tavoin. Innostuin itsekin siitä.

Koekuvausten jälkeen asia unohtui, kunnes Nummela sai puhelinsoiton juuri ollessaan menossa lavalle KOM-teatterissa. Samalla selvisi, että kyse oli Putous-ohjelmasta.

— Tuntui heti siltä, että tähän pitää tarttua. Nyt tuntuu ihanalta ja hykerryttävältä.

Nummela sanoo, ettei koe näyttämöltä tv-tuotantoon siirtymistä kovin suurena loikkana. Näyttelemisen ydin pysyy samana.

Siirtyminen teatterilavalta parhaimmillaan miljoonayleisön keräävään tv-ohjelmaan on silti melkoinen. Sen myös Nummela myöntää.

— Siinä on isomman suurennuslasin alla, yleisömäärä tietenkin jännittää. Studiossa ollaan kuitenkin intiimisti, yritän säilyttää ajatuksen, että ollaan vain siinä hetkessä.

Timo Korhonen

Putouksessa nähdään tänä syksynä Lauren Lehtinen (ylhäällä vasemmalla), Christopher Strandberg, Helmi-Leena Nummela, Ernest Lawson, Mikko Penttilä, Timo Lavikainen (alhaalla vasemmalla), Pilvi Hämäläinen ja Terhi Suorlahti.
Putouksessa nähdään tänä syksynä Lauren Lehtinen (ylhäällä vasemmalla), Christopher Strandberg, Helmi-Leena Nummela, Ernest Lawson, Mikko Penttilä, Timo Lavikainen (alhaalla vasemmalla), Pilvi Hämäläinen ja Terhi Suorlahti.

Murre toi epätoivottua huomiota

Nummela muutti Lappeenrannasta Helsinkiin yläasteen jälkeen opiskellakseen Kallion ilmaisutaidon lukiossa. Etelä-Karjalan murre on matkalla hioutunut pois puheesta, mutta eteläkarjalaisuuttaan hän ei ole unohtanut.

— Olin lukioaikana todella epävarma, tuskin uskalsin sanoa, että haluan näyttelijäksi. Silloin murre toi paljon huomiota, mitä en aina halunnut ja sitä piti liudentaa. Mitä enemmän olen esimerkiksi perheeni kanssa, sitä vahvemmin murre tulee kuitenkin esiin, Nummela nauraa.

— En missään nimessä häpeä eteläkarjalaisuuttani, se on valtava voimavara. Välillä tuntuu, että olen todella kaukana siitä, mistä olen lähtenyt, mutta kyllä se on aina minussa.

Lappeenrannassa Nummela käy edelleen kuukausittain. Näyttelijän isä asuu Joutsenossa ja äiti Lappeenrannassa.

— Ja lähimmät ystäväni ovat edelleen joutsenolaisia. Vaikka koulun ja ammatin kautta on tullut paljon uusia, heitä näen päivittäin.

Entä tuleeko eteläkarjalaisuus näkymään jotenkin myös Putouksessa?

— Kyllä se muodossa tai toisessa tulee näkymään. Nyt kuitenkin vasta ideoidaan kautta, enkä saa puhua mitään.