Erkki Räsänen pettyi, kun vesitornihankkeen rahankeruu jäi torsoksi: ”Tuolla rahalla saadaan torniin hyvä ulko-ovi – Räsäsen mukaan venäläistoimijat ovat osoittaneet kiinnostusta vesitornia kohtaan

Räsänen kertoo anoneensa maaliskuussa päättyvälle keräysluvalle vuoden jatkoaikaa. Lisäksi joukkorahoituskampanja on alkamassa.

Mika Strandén

Lappeenrannan vesitornin ystävät haluaisivat tornin esimerkiksi ravintolakäyttöön. Sen kunnostus käyttökuntoon olisi kuitenkin noin 1,7 miljoonan euron menoerä. Arkistokuva.
Lappeenrannan vesitornin ystävät haluaisivat tornin esimerkiksi ravintolakäyttöön. Sen kunnostus käyttökuntoon olisi kuitenkin noin 1,7 miljoonan euron menoerä. Arkistokuva.

Lappeenrannan vesitornin kunnostusta varten järjestetty rahakeräys ei ole tuottanut tulosta. Kesällä alkaneeseen keräykseen on vesitorniaktiivi Erkki Räsäsen mukaan osallistunut nelisenkymmentä lahjoittajaa. Lahjoitussummat ovat olleet viiden ja sadan euron välillä.

Räsänen sanoo pettyneensä lahjoitusten määrään.

— Tuolla rahalla saadaan torniin hyvä ulko-ovi. Olen pettynyt, yksityiset kansalaiset eivät ole lähteneet mukaan niin kuin toivoin.

Räsänen ihmettelee, miksi lahjoittajien määrä jäi pieneksi. Ihmiset ovat kuitenkin olleet kiinnostuneita vesitornista ja toivoneet sen kunnostamista.

— On paljon ihmisiä, jotka ovat kyselleet ja olleet olleet taputtamassa selkään ja kannustaneet keräykseen. Vesitornin Facebook-ryhmässäkin on yli 2 000 jäsentä. Olisin luullut, että puhutaan ainakin sadoista lahjoittajista.

Keräyksen alkaessa Räsänen ilmoitti sen minimitavoitteeksi 100 000 euroa. Rahamäärääkin tärkeämpänä hän pitää lahjoittajien määrää.

— Jos rahamäärä tulisi riittävän monelta taholta, päättäjät eivät voisi sivuuttaa asiaa olankohautuksella, vaan se tulisi mietintämyssyyn välittömästi.

Luovuttamaan Räsänen ei vielä kuitenkaan suostu. Hän kertoo anoneensa maaliskuussa päättyvälle keräysluvalle vuoden jatkoaikaa. Lisäksi joukkorahoituskampanja on alkamassa.

Räsänen kertoo saaneensa yhteydenottoja myös venäläisiltä toimijoilta, jotka ovat olleet kiinnostuneita sijoittamana vesitorniin.

— Kiinnostusta on ollut. Olen käynyt esittelemässä tornia venäläisille ja näyttänyt heille, miltä siellä näyttää.

Räsänen ei projektin tässä vaiheessa halua yksilöidä sijoittajia tarkemmin, mutta kertoo olleensa yhteydessä asiasta myös kaupungin suuntaan.

— Olen tiedustellut, miten venäläissijoittajat istuisivat asiaan kaupungin mielestä. Lopullista kannanottoa ei ole annettu, mutta on luvattu pohtia asiaa.

Vesitornin omistaa Lappeenrannan energiaverkot. Kaikki yhtiön osakkeet ovat Lappeenrannan kaupungin omistuksessa. Kesäkuussa kaupunginvaltuusto linjasi, että Lappeenrannan energia -konsernia ei velvoiteta investoimaan vesitornin kunnostukseen. Selvityksen mukaan tornin kunnostaminen maksaisi noin 1,7 miljoonaa euroa.

Uusimmat uutiset