Miksi kauppakeskus Galleriaa ei yhdistetty Ison-Kristiinan kanssa, kuten suunniteltiin?

Taustalla on monenlaisia syitä, miksi suunnitelma ei toteutunut, kauppakeskus Gallerian kauppakeskuspäällikkö sanoo. Hanke ei ole ajankohtainen nyt.

Pekka Hölkki

2012—2015 puhuttiin, että myös kauppakeskus Galleria voitaisiin yhdistää Isoon-Kristiinaan ja Lappeeseen.  Arkistokuvassa vuodelta 2008 näkyvät Lappee ja Galleria.
2012—2015 puhuttiin, että myös kauppakeskus Galleria voitaisiin yhdistää Isoon-Kristiinaan ja Lappeeseen. Arkistokuvassa vuodelta 2008 näkyvät Lappee ja Galleria.

Mitä tapahtui suunnitelmille yhdistää kauppakeskukset Galleria ja Iso-Kristiina käytävällä? Gallerian uudistamisesta kertovan Etelä-Saimaan jutun kommenteissa monet lukijat pohtivat, että yhdyskäytävä Gallerian ja Ison-Kristiinan välillä olisi hyvä idea.

Kun kauppakeskus Ison-Kristiinan ja hotelli Lappeen peruskorjausta suunniteltiin ja tehtiin vuosina 2012—2015, puhuttiin, että myös kauppakeskus Galleria voitaisiin yhdistää Isoon-Kristiinaan ja Lappeeseen.

Etelä-Karjalan osuuskaupan silloinen toimitusjohtaja Olli Vormisto kertoi Etelä-Saimaan arkistojutussa marraskuussa 2012 , että osuuskauppa ehdottaa Ison-Kristiinan, Gallerian ja hotelli Lappeen yhdistämistä.

— Jos Isosta-Kristiinasta voisi kävellä Lappeen läpi Galleriaan ja päinvastoin, kauppakeskukset ja hotelli näyttäytyisivät asiakkaille yhtenä kokonaisuutena. Lappeen kahvilat ja ravintolat voisivat olla kauppakäytävän varrella, Vormisto sanoi jutussa.

Vormisto sanoi olevansa valmis istumaan pöytään kaavoittajan kanssa kaavan muuttamisesta, jos Gallerian ja Ison-Kristiinan omistajat ovat halukkaita.

Helmikuussa 2014 Ison-Kristiinan omistavan Cityconin hankekehityspäällikkö Heikki Alén sanoi Etelä-Saimaan jutussa, että tarkoituksena on yhdistää myös Galleria yhdyskäytävällä ja että päätöksen siitä tekevät Gallerian omistajat.

Iso-Kristiina ja hotelli Lappeen yhdistettiin, mutta Galleria jäi erilliseksi. Miksi kauppakeskusten yhdistäminen ei toteutunut?

— Taustalla on monenlaisia syitä, miksi se ei toteutunut, Gallerian kauppakeskuspäällikkö Sari Mustapää sanoo.

Mustapää ei halua avata syitä, jotka liittyvät liiketoimintaan.

Galleriaa ollaan uudistamassa. Sitä varten Galleria kerää nyt asiakkaiden mielipiteitä. Mustapään mukaan Gallerian ja Ison-Kristiinan yhdistäminen ei ole tällä hetkellä ajankohtaista.

— Ei koskaan tiedä tulevaisuudesta, mutta tällä hetkellä sitä ei olla aktiivisesti miettimässä, hän sanoo.

— Voihan olla, että se joskus toteutuu. Olisihan se mukavaa.

Etelä-Karjalan osuuskaupan matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Aleksi Vuorinne sanoo, että kauppakeskusten yhdistämisestä keskusteltiin vuonna 2013. Hanke ei kuitenkaan edennyt, eikä asiaan ole sen jälkeen palattu.

— Itse en ole kuullut, että kukaan tällaista käytävää olisi suuremmin kaivannutkaan. Toki asiaan voidaan myöhemmin palata, jos se nähdään tarpeelliseksi, Vuorinne kirjoittaa sähköpostivastauksessaan.

Ison-Kristiinan niin keskuspäällikkö Jukka Nieminen Cityconista sanoo, että asia oli ajankohtainen vuonna 2015, mutta ei ole enää.