Parikkalan rajanylityspaikan avaamista hoputetaan – Seurantaryhmä muistuttaa hallitusta, että nyt pitäisi alkaa vaihtaa nootteja Venäjän federaation kanssa

Rajanylityspaikan kehittämisen seurantaryhmä vetoaa valtioneuvostoon, jotta periaatepäätös Parikkalan tilapäisen rajanylityspaikan kansainvälistämisestä toimeenpannaan viipymättä

Soila Puurtinen

Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistämistä halutaan kiirehtiä.
Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistämistä halutaan kiirehtiä.

Parikkalan rajanylityspaikan kehittämisen seurantaryhmä vetoaa valtioneuvostoon, jotta periaatepäätös Parikkalan tilapäisen rajanylityspaikan kansainvälistämisestä toimeenpannaan viipymättä.

Seurantaryhmä on lähettänyt pääministeri Sanna Marinin johtamalle valtioneuvostolle kirjeen, jossa pyydetään osoittamalla 2021 tulo- ja menoarviossa tarvittava valmistelurahoitus ja käynnistämällä vaadittava noottienvaihtoprosessi Venäjän federaation kanssa.

Etelä-Karjala menettää miljoona euroa päivässä

Hallitus teki syyskuussa 2019 periaatepäätöksen Parikkalan rajanylityspaikan avaamisesta kansainväliselle liikenteelle vuonna 2024.

Kirjeessä vedotaan valtioneuvostoon, jotta se huomaisi Itä-Suomen kiperän taloustilanteen, johon koronakriisi on tuonut syvän loven.

– Alkuvuonna itärajan ylitysliikenne oli vielä vahvassa kasvussa Kaakkois-Suomessa. COVID19-epidemia kuitenkin sulki rajan, mikä merkitsee yksistään Etelä-Karjalassa noin miljoonan euron ostosmatkailutulon menetystä joka päivä, kirjelmässä todetaan.

– Savonlinnan oopperajuhlien peruuntuminen kesältä 2020 tarkoittaa puolestaan noin 40 miljoonan euron menetystä alueelle, joka on muutenkin joutunut kärsimään leikkauksista kuten opettajakoulutuksen lakkauttamisesta.

Kirje vetoaa metsäteollisuuden tarpeisiin

Seurantaryhmä muistuttaa, että Kaakkois-Suomi Venäjä CBC-ohjelman rahoituksella toteutetaan jo liittymää ja tien -parannusta Kuutostieltä Parikkalan rajaylityspaikalle.

Myös seuraavalla ohjelmakaudella ylityspaikan investointeja voitaisiin sisällyttää CBC-ohjelmaan. Venäjän puolella tiestö on saatettu kuntoon jo aiemmin.

Nykyään tilapäistä ylityspaikkaa käytetäänkin aktiivisesti erikoisluvalla puutavaran tuontiin. Parikkalan tilapäisellä rajanylityspaikalla on tapahtunut rajanylitysten kasvua koronasta huolimatta. Huhtikuussa 2020 rajanylityksiä oli jo yli 2 000 kuukaudessa. LVM:n liikenne-ennusteen (2015) mukaan Parikkalasta tulee rahtiliikenteessä neljänneksi ja henkilöliikenteessä viidenneksi vilkkain itärajan ylityspaikka, jos se saa virallisen statuksen.

Erityisesti Kaakkois-Suomen vahva metsäteollisuus ja biotalouden investoinnit sekä luontomatkailun näköalat puoltavat ylityspaikan kehittämistä, kirjeessä vedotaan.