Kaupunginpuutarhurin mukaan Lappeenranta kaataa arvokkaita puita liian herkästi – Pasi Leimi myöntää ongelman: ”Kritiikki on aiheellista”

Tolonen sanoo, että puut säilyvät, jos niitä riskitapauksissa vahtii

Linda Manner

Vapaudenaukio valmistui parisen vuotta sitten. Siellä kaadettiin vahingossa puita, joiden oli tarkoitus säilyä paikallaan.
Vapaudenaukio valmistui parisen vuotta sitten. Siellä kaadettiin vahingossa puita, joiden oli tarkoitus säilyä paikallaan.

Puistot ja viheralueet eivät enää nauti Lappeenrannassa samanlaista arvostusta kuin ennen.

Muun muassa vanhat lehmukset kaadetaan herkemmin kuin saavat jatkaa kasvuaan.

Näin moitti kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen Etelä-Saimaan Keskiviikko-liitteessä.

Tolosen mukaan puut säilyvät, jos niitä riskitapauksissa vahtii ja arvioi etukäteen toisten suunnitelmat.

— Siinä mielessä asenne on hieman parantunut.

Useimmiten pulma puun kohtalosta syntyy, jos katua tai pyörätietä rakentaa ulkopuolinen urakoitsija tai suunnitelmia tekee ulkopuolinen konsultti.

Ratkaisut pyritään tekemään liikenteen ehdoilla Lappeenrannan maine Lehmusten kaupunkina ei välttämättä ole kaikille tuttu.

Vääntöä puiden säilyttämisen puolesta on jouduttu käymään muun muassa Valtakadun länsipäässä.

— Siellä konsultin esitys kuului, että vanhat puu olisi kannattavampaa kaataa ja istuttaa niiden tilalle uudet, Tolonen sanoo ja pyörittelee päätään.

Kun paljon tehdään, niin vahinkojakin sattuu

Kaadetaanko puita liian herkästi Lappeenrannassa, kun korjataan katuja ja rakennetaan kiinteistöjä sekä vesi-, viemäri- tai lämpöverkkoa, toimialajohtaja Pasi Leimi?

— Kritiikki on aiheellista. Taitaa olla yleensäkin niin, että melkein jokaiselle, joka alkaa rakentaa, tulee ensimmäiseksi mieleen aloittaa puiden kaatamisesta. Vaatii työtä, että puiden säilyttämisestä ajatellaan toisin kuten aluksi Valtakadun länsipäässä. Siellä päästiin kuitenkin myönteiseen lopputulokseen, ja lehmukset ovat paikoillaan.

— Kun paljon tehdään, niin vahinkojakin on päässyt sattumaan. Viimeksi Vapaudenaukiolla kaatokielto ei ollut mennyt perille ulkopuolisen urakoitsijan sahamiehelle asti. Puut piti alunperin tarkoitus siirtää pysyvästi toisaalle, mutta ne ehdittiin laittaa nurin.

Miten etukäteen työkohteissa valmistellaan puiden säilyttämistä tai kaatoa?

— Meillä kokoontuu monialainen asiantuntijaryhmä ja mukana on myös kaupunginpuutarhuri, että tulee kuuluville eri näkökulmia. Mielestäni se on laadukasta valmistelua.

Miten usein rakentaminen ja puut joutuvat vastakkain?

— En osaa sanoa mitään yleissääntöä, mutta varmastikin aika ajoin. Puut otetaan huomioon kaikessa rakentamisessa ja säilytettävät puut on merkitty jo asemakaavaan. Jos puusta täytyy luopua, on esitettävä, miten se korvataan.

-Taajamametsillä on omat hoitosuunnitelmansa. Jos yksityinen kiinteistönomistaja haluaa kaataa puun tontiltaan asemakaava-alueella, lupa on pyydettävä kaupungilta.

Tuoko maine Lehmusten kaupunkina Lappeenrannalle kiitosta vai onko se taakka?

— Omasta puolestani voin sanoa, että arvostan puita ja arvostusta on opittu lisää pitkin matkaa.