PK-yritysten suhdanneodotuksissa iso ero Lappeenrannan ja Imatran seutukuntien välillä

Kai Skyttä

Osaavan työvoiman puute rajoittaa kasvua, kertoo pk-yritysbarometri.

Etelä-Karjalan pienten ja keskisuurten yritysten odotukset lähiajan suhdannekehityksestä ovat hieman parantuneet syksystä. Käyrät eivät ole kuitenkaan nousseet yhtä paljon kuin koko maassa keskimäärin. Odotuksissa on myös iso ero Lappeenrannan ja Imatran seutukuntien välillä.

Pienten ja ja keskisuurten yritysten parantuneista suhdannenäkymistä kertoo tänään julkaistu valtakunnallinen pk-yritysbarometri.

Etelä-Karjalassa kehitystä on tapahtunut erityisesti yritysten vakavaraisuudessa ja kapasiteetin käyttöasteessa ja myös työpaikkoja uskotaan syntyvät entistä paremmin, kertoo Etelä-Karjalan yrittäjien toimitusjohtaja Jami Holtari tiedotteessa.

Kokonaisnäkymät ovat Holtarin mukaan myönteisiä sekä Imatran että Lappeenrannan seutukunnissa, mutta niiden välillä on edelleen iso ero.

— Lappeenrannassa usko on kovaa tasoa, Imatran seudulla näkymät työllistämisen ja investointien suhteet ovat pakkasella.

Etelä-Karjalan pk-yrittäjien arviot työllistämisestä ovat kokonaisuutena viime vuoden tasolla. 20 prosenttia arvioi henkilökunnan määrän olevan vuoden päästä nykyistä suurempi, 11 prosenttia arvioi sen pienenevän.

Valtakunnallisesti vienti vetää vähän aiempaa paremmin, jo 23 prosentilla pk-yrityksistä on kansainvälistä toimintaa. Etelä-Karjalassa Venäjän markkinoiden tilanne on heikentänyt tilannetta ja vientiä tai liiketoimintaa ulkomailla on vain joka seitsemännellä yrityksellä. Parannusta tähän ei maakunnassa odoteta tämän vuoden aikana.

Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön Pk-yritysbarometri julkistetaan kaksi kertaa vuodessa. Siinä kysytään pienten ja keskisuurten yritysten odotuksia tulevalle 12 kuukaudelle.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.