Lappeenrannan torilla tapahtui tilastopoikkeama — Nestekaasulaitteiden käytössä tapahtuu vain vähän onnettomuuksia käyttömääriin nähden

Onnettomuudet liittyvät enemmän nestekaasupullojen varastointiin kuin käyttöön. Nestekaasulaitteiden käyttö vaatii tarkkaavaisuutta.

Eevi Kinnunen

Kioski pysyi pystyssä, mutta pleksilasit ja kaapistot lentelivät ympäriinsä. Poliisi eristi kioskin tutkinnan ajaksi.
Kioski pysyi pystyssä, mutta pleksilasit ja kaapistot lentelivät ympäriinsä. Poliisi eristi kioskin tutkinnan ajaksi.

Lappeenrannan torstaisen nestekaasuräjähdyksen kaltaiset onnettomuudet ovat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tietojen mukaan melko harvinaisia.

Tukesin vaurio- ja onnettomuusrekisteriin (VARO) on kirjattu vuodesta 2006 alkaen kaikkiaan 177 nestekaasun pullokäyttöön liittyvää onnettomuutta. Vain pieni osa niistä, 13 tapausta, liittyy nestekaasun keittiökäyttöön.

VARO-rekisteri ei välttämättä sisällä kaikkia onnettomuuksia, vaikka Tukes pyrkiikin keräämään kattavat tiedot. Määrä on kuitenkin vähäinen verrattuna siihen, miten paljon nestekaasupulloja on käytössä mökeillä, veneissä ja matkailuvaunuissa.

Pahimmat onnettomuudet ovat häkämyrkytyksiä

Keittiökäyttöä yleisemmin nestekaasun räjähdykset liittyvät pullojen varastointiin, kertoo painelaitteiden ryhmäpäällikkö Markus Kauppinen Tukesista.

— Pullon venttiili jää vahingossa auki, ja kaasu vuotaa varastokoppiin. Kun valot aamulla sytytetään, räjähtää, Kauppinen kuvailee.

Riskitilanteista syntyy toisinaan myös grillauksessa. Tuli saattaa vahingossa levitä, osua nestekaasuletkuun ja aiheuttaa vaaratilanteen.

Kaasuun liittyvät kuolemantapaukset ovat Kauppisen mukaan liki yksinomaan häkämyrkytyksiä.

— On laitettu vääränlainen nestekaasulämmitin sisätilaan. Näitä sattuu ehkä kerran 3—5 vuodessa.

Johannes Wiehn

Yleisimmin nestekaasupulloon on kytketty keittotaso. Uusissa laitteissa kaasun tulo on estetty, jos liekki sammuu. Silti nestekaasupullo pitää sulkea aina päivän päätteeksi.

Laitteet monin tavoin varmistettuja

Oikein käytettynä nestekaasupullot ja niihin liittyvät laitteet ovat Kauppisen mukaan hyvinkin turvallisia. Uusimmissa laitteissa on liekinvalvonta, joka estää kaasunsyötön, jos liekki jostain syystä sammuu.

Painesäädin puolestaan takaa, että polttimeen kaasua menee vain hyvin pienellä paineella. Ennen poltinta on vielä sulkuventtiili.

Kaikki Suomessa käytettävät pullot ovat vuokrapulloja, jotka tarkistetaan ennen uutta käyttöä. Kauppisen mukaan niiden kunto on hyvä.

— Myös käyttölaitteiden sulkimet ovat hyvin varmoja, standarditavaraa. Toki nekin voivat vähitellen kulua. Ja mökeillä on vielä käytössä 60—70-luvun laitteita, joissa liekinvalvontaa ei ole, Kauppinen huomauttaa.

Isoissa keittiöissä kiinteät laitteet

Isot ammattitoimijat, kuten hotellit ja ravintolat, käyttävät yleensä suuria, maanalaisia nestekaasusäiliöitä, jotka kytketään laitteisiin kiinteästi. Kytkennän tekevät asennusliikkeet, joista Tukes pitää rekisteriä. Niiden käytössä ei Kauppisen mukaan ole tapahtunut onnettomuuksia.

Nestekaasulla toimivat pienlaitteet saa kytkeä kaasupulloon kuka hyvänsä, asennusliikkeitä ei tarvita.

— Tässä on pieni riski, mutta on vain käytettävä vakiokomponentteja ja noudatettava asennusohjetta.

Yhdessä Lappeenrannan kauppatorin torikahviloista syttyi torstaiaamuna seitsemän aikaan räjähdysmäinen kaasupalo.

Onnettomuudessa vetykioski vaurioitui, mutta sisällä olleet myyjä ja asiakkaat saivat vain pieniä vammoja.

Onnettomuus johtui todennäköisesti viallisesta kaasupullosta.

Kun käytät nestekaasua:

Varmista, että kaasulaite on nykyisten vaatimusten mukainen, C-merkinnällä varustettu.

Varmista, että letku on nestekaasukäyttöön tarkoitettu, yleensä oranssi, painemerkitty ja korkeintaan 1,2 metriä pitkä.

Sulje pulloventtiili käytön päätyttyä.Tarkista välillä kaasuletkun kunto. Varsinkin mökillä pakkasessa talvehtinut letku ja muut osat kannattaa tarkistaa ennen käyttöä.

Nestekaasua saa säilyttää grillikeittiössä tai huoneistossa enintään 25 kg kerralla.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.