Ihan kuin Spielberg-elokuvassa: Suomesta Venäjälle pyrkinyt mies jäi jumiin rajanylityspaikalle, eikä pääse minnekään ennen kuin koronatilanne paranee

Rikoskomisario Jyrki Hänninen toteaa, että vastaavaa tilannetta ei ole voinut syntyä aikaisemmin eikä enää nytkään, kun rajat ovat sulkeutuneet kummassakin maassa.

Kimmo Seppälä

Venäjällä asuva ja työskentelevä mies jäi jumiin Suomen ja Venäjän välille, kun maiden rajat sulkeutuivat epätahtiin. Arkistokuva.
Venäjällä asuva ja työskentelevä mies jäi jumiin Suomen ja Venäjän välille, kun maiden rajat sulkeutuivat epätahtiin. Arkistokuva.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen ulkomaalaisyksikön johtaja rikoskomisario Jyrki Hänninen kertoo, että toissa viikolla Suomen puolelle jumiin jäänyt ulkomaalainen mies odottaa yhä pääsyä pois Suomesta.

– Mies ei ole Venäjän kansalainen, mutta hänellä on Venäjällä työpaikka ja perhe. Asia on nyt salassa pidettävää tietoa, että en voi kertoa tapauksesta paljoakaan.

Hänninen kertoo, että mies odottaa kotiin pääsyä hyvissä oloissa Kymenlaaksossa.

Muistuttaa Spielberg-elokuvaa

Mies yritti toissa viikolla päästä Suomesta Venäjälle Vaalimaan rajanylityspaikan kautta, mutta jäi jumiin Suomen puolelle.

– Syynä oli se, että liikkumisrajoitukset tulivat voimaan eri aikaan Suomessa ja Venäjällä. Kysymyksessä on siis eräänlainen olosuhteista johtuva väliinputoamistilanne.

Venäjän puolelle pääsemisen estää se, että mies ei ole Venäjän kansalainen vaikka maassa asuu ja työskenteleekin.

– Lentoteitse liikkuminenkin on mahdotonta. Hän on Suomessa kunnes asiat selkenevät.

Tapaus muistuttaa jonkin verran Steven Spielbergin elokuvaa Terminaali, jossa Tom Hanksin esittämä mies jää jumiin lentokentälle New Yorkissa, kun hänen kotimaassaan tapahtuu sotilasvallankaappaus. Vuonna 2004 ilmestyneessä elokuvassa Hanksin esittämä hahmo ei voi palata kotimaahansa, eikä häntä voida päästää Yhdysvaltoihinkaan, joten hän jää joutuu odottamaan tilanteen muuttumista lentokentällä.

Ensimmäinen tapaus ikinä

Hänninen toteaa, että tällaista tapausta ei ole ennen tullut hänen selvitettäväkseen.

– Tosin ennen rajojen epätahtista sulkeutumista tällainen ei olisi ollut mahdollistakaan eikä se olet nytkään, kun Suomen ja Venäjän rajat ovat molemmat kiinni.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.