Autokaupan keskittyminen voi kiihtyä poikkeusoloissa – Jo nyt yrityskauppoja suunnitellaan myös Etelä-Karjalassa

Verkkokauppa tuo autoalalle uusia mahdollisuuksia päästä ulos koronan aiheuttamista ongelmista.

Kai Skyttä

Auto-Sunin toimitusjohtaja Ville Suni arvelee, että koronakokemus saattaa lisätä jatkossa kotimaan matkailua ja sitä kautta myös autokauppaa.
Auto-Sunin toimitusjohtaja Ville Suni arvelee, että koronakokemus saattaa lisätä jatkossa kotimaan matkailua ja sitä kautta myös autokauppaa.

Poikkeusolot Suomessa kiihdyttävät autokaupan keskittymistä,

Näin uskoo Auto-Sunin toimitusjohtaja Ville Suni. Korona on jo nyt luonut lyhyessä ajassa tilanteen, joka aiheuttaa erilaisia ongelmia alan yrittäjille.

– Uskon että lähitulevaisuudessa autoala keskittyy myös Etelä-Karjalassa. Korona voi vauhdittaa yritystoiminnan lakkautuksia ja automerkkien edustusten siirtymisiä. Meillekin on tässä ihan äskettäin tarjottu uusia merkkejä ja toimipisteitä. Harkitsemme näitä mahdollisuuksia tapauskohtaisesti ja strategiamme mukaisesti.

Vastaava ilmiö voi näkyä myös muilla talouselämän sektoreilla.

Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen kertoo, että liikkeellä on sijoittajia ja vakavaraisia yrityksiä, jotka ovat tarjoutuneet ostamaan vaikeuksissa olevilta yrityksiltä kiinteistöjä.

– Tällaista valmiutta on olemassa. Osa yrittäjistä saattaa tässä tilanteessa realisoida maa- tai metsäomaisuuttaan, Peltonen kertoo.

Alkuvuoden kasvu kääntyi

Autoalan alkuviikolla tekemän suhdannekartoituksen perusteella poikkeustilanne näkyy jo Suomen automarkkinassa.

– Noin 90 prosenttia autoalan yrityksistä on parhaillaan toteuttamassa tai jo toteuttanut yt-neuvotteluja kysynnässä tapahtuneiden muutosten takia, Autoalan tiedotuskeskus kertoo keskiviikkona julkaisemassa tiedotteessaan.

Autoklusteri työllistää Suomessa yli 45 000 työntekijää.

– Tammi-helmikuun jälkeen kasvua oli valtakunnallisesti uusien autojen myynnissä 6,2 prosenttia. Nyt epävarmuus näkyy väistämättä ja valtakunnan kasvu tyrehtyy, Suni sanoo.

Monen muun eteläkarjalaisen yrittäjän tapaan myös Auto-Suni päätyi sopeuttamistoimiin.

– Saimme sovittua nopeasti lomautuksista yhdessä henkilöstön kanssa. Meillä on pitkät perinteet paikallisesta sopimisesta, ja siksi kaikki sujui poikkeuksellisen nopeasti.

Verkkokauppa kasvaa

Suni sanoo, että autokauppakin hyödyntää yhä enemmän digitaalisia kanavia.

Jo nyt asiakkaat hakevat tietoja vaihtoehdoista verkosta ja käyvät sen jälkeen tutustumassa valintaansa. Poikkeustilanne vauhdittaa etä- ja verkkokauppaa kaikkien kaupan alojen osalta. Monet uudet palvelut ja opitut toimintatavat jäävät varmasti pysyviksi.

– Verkkokaupan avulla myyntiä voidaan kehittää tulevaisuudessa ilman lisäneliöitä, mutta se voi tarkoittaa lisää henkilökuntaa, Suni arvioi.

Suni odottaa, että apua saattaa kesän aikana tulla myös ulkomaanmatkailun kustannuksella.

– Jos kotimaan matkailu kasvaa, se luo kysyntää paikallisille matkailupalveluille, ja vauhdittaa myös autoilua.

Suni-konserni on viime vuosien kasvuyrityksiä Lappeenrannassa.

Konserni laajentui yrityskaupalla tammikuussa 2019, kun MS-auto siirtyi 70 prosentin osuudella perheyhtiöön.

Auto-Sunilla on omat merkkiliikkeet Lappeenrannan lisäksi Imatralla, Kouvolassa ja Kotkassa. Vaihtoautoihin keskittyneellä MS-autolla on kuusi myymälää.

Toukokuussa Auto-Suni ottaa käyttöönsä noin 800 neliön laajennuksen vaihtoautoille Kotkassa.

Korona hyydytti autokaupan

Näin syntyi Auto-Sunin suunnitelma poikkeusoloihin

Torstai 12.3.2020

Sanna Marinin (sd.) hallitus tuli ensi kertaa julkisuteen kertomaan edessä olevasta poikkeusajan lainsäädännöstä ja vetosi ihmisiä pysymään kotonaan.

Perjantai 13.3.

Auto-Sunin johtoryhmä kokoontui ensimmäiseen koronapalaveriinsä. Yhtiön viikonlopulle suunnittelemat suuret 115-vuotisjuhlat päätettiin siirtää syksyyn.

Johtoryhmä kokosi henkilökuntatiedotteen, jossa ohjeistettiin muun muassa koronaviruksen leviämisen ehkäisemisestä hygienian ja muiden erikoisjärjestelyiden osalta.

Sunnuntai 15.3. Hallitukselta uutta tietoa rajoituksista ja valmiuslain käyttöönotosta.

Maanantaina 16.3. Auto-Sunin kaikkien neljän toimipisteen esimiesten etäkokous, jossa luonnosteltiin toimintasuunnitelmaa poikkeustilanteeseen.

Tiistaina 17.3. Kaikki luottamusmiehet mukaan suunnitteluun etäkokouksena.

Keskiviikko-perjantai 18.-20.3.

Yhtiö sopii lomautuksista yhdessä henkilöstönsä kanssa. Ne mitoitetaan asiakaskysynnän mukaisesti.

Kaikki toimipisteet jatkavat liiketoimintaa poikkeusjärjestelyin.

Yhtiö kehittää ja markkinoi myös uusia palveluita, jotka sopivat poikkeustilanteeseen. Esimerkiksi huolto- ja rengastoimintoihin nouto- ja palautuspalvelu.

Yhtiöllä noin yhdeksän miljoonan euron autovarastot. Varaston tyhjennysmyynti käynnistyy aiempaa edullisemmin hinnoin.