Pääkirjoitus: Väyrynen tuo jännitettä vaaliasetelmaan

Itsenäisyyspäivän vastaanotolla Presidentinlinnassa kamerat taltioivat tutun muikistelevan ilmeen. Paavo Väyrynen käveli punaista mattoa pitkin kättelemään linnan isäntää Sauli Niinistöä. Väyrysen ehdokkuus presidentinvaaleissa varmistui juuri ennen itsenäisyyspäivää, kun 20 000 kannattajakortin määrä täyttyi.
Väyrynen on nyt ehdolla presidentiksi neljättä kertaa. Tällä kertaa keskustan kunniapuheenjohtaja on kansalaispuolueen ehdokas. Ei Väyrysestä presidenttiä tule, nytkään. Yhden asian hän varmistaa. Vaalikampanja sähköistyy taatusti.
Ulkopolitiikan konkari ottaa paikkansa väittelyissä, joissa hän kokemuksellaan pystyy haastamaan Sauli Niinistön paremmin kuin esimerkiksi Laura Huhtasaari (ps.) tai Tuula Haatainen (sd.), joiden panos ulkopoliittisessa keskustelussa on ollut heiveröinen.
Huhtasaarelle Väyrysen ponnahdus ehdokkaaksi on huono asia. Huhtasaari on edustanut nationalistisilla mielipiteillään ainoaa todellista vaihtoehtoa nykyiselle ulkopolitiikalle. Väyrynen tuo tähän hieman maltillisemman linjan. Väyrynen haluaa Suomen ulos Euroopan rahaliitosta mutta ei halua sulkea Suomen rajoja.
Myös keskustan ehdokas Matti Vanhanen saa entistä vähemmän kannattajia Väyrysen takia. Vanhasen kannatuslukemat ovat tosin olleet vaatimattomalla tasolla jo aiemminkin.
Niinistön kannatus on huikean korkealla. Presidentinvaalista ei saa jännitysnäytelmää tekemälläkään. Sen sijaan viihdearvo lisääntyy, kun 71-vuotias kehäkettu istuutuu ensimmäiseen tv-väittelyyn. Myös huumoria on luvassa sekä toki tuttua oman erehtymättömyyden korostamista.
Pekka Lakka
pekka.lakka@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet