Rautjärven kunnanvaltuusto hyväksyi lähes 1,2 miljoonaa pakkasella olevan talousarvion — ”Paljon keskusteltiin siitä, miten tähän on tultu ja miten talous saadaan tasapainoon”, kertoi kunnanjohtaja Harri Anttila

Kunnassa on löydettävä ensi vuonna lisää säästökohteita, jotta talous saadaan tasapainoon vuoteen 2021 mennessä.

Jukka Sonninen

Rautjärven kunnantalolla pähkäillään säästöjen löytämiseksi myös tulevana vuonna. Arkistokuva.
Rautjärven kunnantalolla pähkäillään säästöjen löytämiseksi myös tulevana vuonna. Arkistokuva.

Rautjärven kunnanvaltuusto hyväksyi ensi vuoden talousarvion maanantain kokouksessaan. Talousarvio on 1 188 000 euroa alijäämäinen.

— Paljon käytiin keskustelua siitä miten tähän on tultu ja miten talous saadaan jatkossa tasapainoon, kertoo kunnanjohtaja Harri Anttila.

Anttila nimeää Rautjärven suurimmaksi ongelmaksi valtionosuuksien alenemisen. Niiden ennakoidaan kutistuvan viime vuodesta 1,6 prosentilla. Oman jännitysmomenttinsa tuo myös Eksoten menokehys, jolla on ollut aiempina vuosina tapana paukkua vuoden mittaan.

— Me olemme omista budjettimenoistamme leikanneet noin 500 000 euroa tästä vuodesta. Se ei korjaa vielä tilannetta, kun Eksoten maksut kasvavat 300 000 euroa.

Rautjärven budjetti on ensi vuonna noin 1,2 miljoonaa euroa alijäämäinen.  Arkistokuvassa Harri Anttila ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Lonka (kesk.).
Rautjärven budjetti on ensi vuonna noin 1,2 miljoonaa euroa alijäämäinen. Arkistokuvassa Harri Anttila ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Lonka (kesk.).

Tavoitteena tasapaino vuoteen 2021 mennessä

Rautjärven tavoitteena on saada talous tasapainoon vuoteen 2021 mennessä. Se edellyttää veroprosentin korotusta 0,5 prosenttiyksiköllä ja noin 630 000 euron menoleikkauksia kahtena tulevana vuonna.

Valtuusto kävi keskustelua siitä, mistä asioista on jatkossa mahdollista säästää. Niitä voivat olla muun muassa kunnan henkilöstön, liikenneväylien ylläpidon sekä kunnan omistamien kiinteistöjen vähentäminen.

— Mahdollisiin säästökohteisiin tullaan palaamaan.

Eksotelta selvityksiä palveluasumisen tilankäytöstä

Rautjärven tulevan vuoden talousarvion vuosikate on 206 000 euroa. Ensi vuoden investointimenoiksi on arvioitu 693 000. Niiden vuoksi kunta ei joudu nostamaan pitkäaikaista lainaa.

Rautjärven vesihuoltoliikelaitoksen investointimenot ensi vuodelle ovat 160 000 euroa. Summa käytetään verkoston korjaustöihin ja Simpeleen vesitornin korjauksen loppuun saattamiseen.

Valtuuston reilun 1,5 tunnin kokouksessa hyväksyttiin yksimielisesti demarien valtuustoryhmän ponsi. Siinä esitettiin, että kunnanhallitus pyytää Eksotelta selvityksen siitä, miksi Rautjärven hyvinvointiaseman palveluasumiseen sopivia tiloja ei oteta palveluasumiskäyttöön. Tiloja on tällä hetkellä tyhjillään.

Selvitystä toivotaan myös siitä, miksi kotipalvelun piirissä olevia asukkaita ei ole ohjattu Rautjärvellä vapaana oleviin asuntoihin vaan Eksoten alueen muiden kuntien yksiköihin.

Rautjärven talousarvio 2020 ja taloussuunnitelma 2021—2022 löytyy täältä.

Luetuimmat