Luonnossa paljon liikkuvat Arto ja Mia Puoliväli hankkivat maksullisen rokotuksen puutiaisaivokuumetta vastaan — Tutkijan mukaan ei ole mitään syytä olettaa, että punkkeja olisi tänä vuonna vähemmän kuin vuosi sitten

Puutiaisten määrän kehitystä on vaikea ennustaa, tutkija sanoo. Jos haluaa suojan puutiaisaivokuumetta vastaan, ensimmäinen rokotus kannattaa ottaa nyt.

Kai Skyttä

Kaisa Vaviolahti antoi Arto Puolivälille rokotuksen puutiaisaivokuumetta vastaan. — Rokotus ei sattunut, Puoliväli kertoi.
Kaisa Vaviolahti antoi Arto Puolivälille rokotuksen puutiaisaivokuumetta vastaan. — Rokotus ei sattunut, Puoliväli kertoi.

Luonnossa paljon liikkuvat Arto ja Mia Puoliväli piipahtivat ottamassa toisen rokotuksen puutiaisaivokuumetta vastaan (TBE-rokotus). Punkkibussi oli keskiviikkona iltapäivällä Sammonlahden S-marketin luona.

Pariskunta päätti ottaa rokotuksen, sillä he nyppivät joka päivä koiristaan punkkeja.

— Punkkeja oli jo ennen pääsiäistä, vaikka pihalla oli lunta, Mia Puoliväli kertoo.

Kansalaishavainnon mukaan punkkeja on ollut tänä keväänä runsaasti. Puutiaisten määrän kehitystä on kuitenkin vaikea ennustaa, tutkijatohtori Jani Sormunen Turun yliopistosta sanoo.

— Ei ole mitään syitä olettaa, että puutiaisia olisi vähemmän kuin viime kesänä. Niillä menee edelleen ihan hyvin, Sormunen muotoilee.

Hän muistuttaa, että viime kesän helteillä puutiaiset eivät juurikaan liikkuneet päiväsaikaan, minkä vuoksi jotkut ihmettelivät, oliko niiden määrä yhtäkkiä vähentynyt.

— Puutiaiset lähtivät taas elo—syyskuussa liikkeelle, kun tuli kosteaa ja sateita.

Sammonlahden riskialueella asuvat saavat rokotuksen maksutta

Kun punkkibussi oli ollut Sammonlahdessa tunnin, parikymmentä ihmistä oli käynyt ottamassa maksullisen rokotuksen, punkkibussi Punkki Pullervon toinen omistaja ja sairaanhoitaja Kaisa Vaviolahti sanoo.

Jos haluaa suojan puutiaisaivokuumetta vastaan täksi kesäksi, kannattaa toimia. Jos ottaa yhden rokotuksen nyt ja seuraavan kahden viikon päästä, suoja on voimassa noin pari viikkoa toisen rokotuksen jälkeen, Vaviolahti kertoo.

— Jos käy paljon luonnossa, kannattaa harkita rokotusta.

Ennen rokotusta Vaviolahti tarkistaa, tarvitseeko asiakas rokotusta tai voisiko hän saada ilmaisen rokotuksen.

Sammonlahti kuuluu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan alueisiin, joilla on on kohonnut puutiaisaivokuumeriski. Kaikki riskialueella asuvat yli kolmevuotiaat saavat rokotteen maksutta Sammonlahden hyvinvointiasemalta.

Katso täältä lista Sammonlahden kaduista, joilla asuvat saavat maksuttoman TBE-rokotuksen.

Kai Skyttä

Kaisa Vaviolahti on Punkki Pullervon toinen omistaja ja sairaanhoitaja.
Kaisa Vaviolahti on Punkki Pullervon toinen omistaja ja sairaanhoitaja.

Sammonlahden riskialueella on annettu 1 880 puutiaisaivokuumerokotusta viime vuoden huhtikuun ja tämän vuoden toukokuun välisenä aikana, kertoo ylilääkäri Sami Raasakka Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä (Eksote).

Talvien lyheneminen hyödyttää punkkeja

Toinen punkkien levittämä tauti on borrelioosi, eikä siihen ole olemassa rokotetta. Borrelioosia voidaan hoitaa antibiooteilla.

— Vaikka rokotteen ottaa, pitää tehdä punkkisyyni borrelioosin vuoksi, Kaisa Vaviolahti muistuttaa.

Talvien lyhentymisestä on etua puutiaisille. Lämpimät syksyt ja keväät sekä lumipeitteen sulaminen keväällä aiempaa aikaisemmin pidentävät puutiaisten aktiivisuuskautta.

— Se antaa niille enemmän aikaa löytää isäntäeläimen, tutkijatohtori Jani Sormunen sanoo.

Ei ole mitään syitä olettaa, että puutiaisia olisi vähemmän kuin viime kesänä. — Jani Sormunen

Sään ääri-ilmiöt ovat kuitenkin pahasta puutiaisille. Esimerkiksi kuiva ja helteinen sää kuivattaa puutiaisia.

— Toisaalta, mitä korkeampi lämpötila on, sitä nopeampaa puutiaisten yksilökehitys on. Eli se voi nopeuttaa niiden elinkiertoa ja lisääntymisvauhtia.

Puutiaisille huonoja elinympäristöjä ovat hoidetut nurmikkoalueet, matala kasvillisuus ilman kariketta sekä kalliot.

Helsingissä ja Turussa tutkitaan nyt, miten paljon puutiaisia on puistoalueilla ja mitä taudinaiheuttajia ne kantavat.

Muista punkkisyyni

Riski saada punkilta tauti on pieni.

Puutiaisaivotulehdusta vastaan on rokote (TBE-rokote).

Borrelioosia voidaan hoitaa antibiooteilla.

Käytä pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita, kun liikut punkkialueilla luonnossa.

Tee päivittäinen punkkisyyni.

Jos huomaat ihollasi punkin, poista se välittömästi.

Jos purema-alueelle muodostuu punoittavaa rengasmaista ihottumaa, kyse voi olla borrelioosista. Käänny terveydenhuollon puoleen.

Lähde: thl.fi

— Käytännössä millään nykyisillä keinoilla ei ole mahdollista poistaa puutiaisia luonnosta. Pienessä mittakaavassa voi kuitenkin olla mahdollista kontrolloida niitä, tai niiden kantamien taudinaiheuttajien määrää. Me koetamme selvittää, onko kaupunkien ulkoilualueilla mahdollista tehdä jotain.