"Yksityiset toimijat saavat julkista puolta helpommin työvoimaa" — Lääkäripula vaivaa yhä Etelä-Karjalaa, rakennusalalla menee sen sijaan hyvin

Lappeenrannassa on pulaa muun muassa metalli- ja sähkötekniikan sekä lääketieteen osaajista. Tiedot selvävät Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston julkaisemasta ammattibarometristä.

Ilkka Karhu

Sekä yleis- että erikoislääkäreistä on pulaa Lappeerannan seudulla. Kuvituskuva.
Sekä yleis- että erikoislääkäreistä on pulaa Lappeerannan seudulla. Kuvituskuva.

Kaakkois-Suomea koskeva ammattibarometri on julkaistu. Sen mukaan Lappeenrannassa on pulaa erityisesti metalli-, sähkötekniikan- ja prosessiteollisuuden ammattilaisista. Heitä eläköityy lähivuosina runsaasti Etelä-Karjalassa.

Myös ICT-alalla osaavan työvoiman tarpeen kasvun oletetaan jatkuvan. Etelä-Karjalassa tarvittaisiin lisää ICT-alan työntekijöitä noin 100—200 henkilön verran vuodessa.

Myös yleis- ja erikoislääkäreistä, hammaslääkäreistä, röntgenhoitajista sekä bioanalyytikoista on Lappeenrannan seudulla paljon pulaa.

— Kyseessä on pitkäaikainen ilmiö. On nähtävillä, että yksityisten palveluntuottajien on julkista puolta helpompi saada työvoimaa, sanoo Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistoon asiantuntija Vesa Auvinen.

Tällä hetkellä esimerkiksi bioanalyytikkoja valmistuu vähemmän kuin mitä heille olisi töitä.

Vetovoimaisuus heikkoa

Työvoimapulasta kärsivien alojen vetovoimaisuus on pitkään heikentynyt työehtojen- ja olojen huonontumisen sekä alojen arvostuksen vähenemisen myötä.

— Selvimmin tämä näkyy muun muassa kiinteistönhoito- ja metallialalla, Auvinen sanoo.

Paljon tekemistä on esimerkiksi metallialan työehtosopimuksella, joka häviää palkkauksen suhteen selvästi esimerkiksi rakennusalan työehtosopimukselle.

Sen sijaan rakennusalan työllisyys Lappeenrannan seudulla on jatkunut valtakunnallisesti tarkasteltuna poikkeuksellisen hyvänä.

Tiedot selviävät ammattibarometristä, joka on Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston julkaisema työvoiman tarpeen arviointi. Se kuvaa noin 200 keskeisen ammatin kysyntää ja työvoiman saatavuusnäkymiä seuraavan puolen vuoden aikana.