Maakuntavaakunan voi jatkossa saada vaikka huppariin – Etelä-Karjalan liitto uusii vaakunan käyttöohjeet

Jatkossa käyttöluvan myöntämisestä voidaan erityistapauksissa periä maksu.

Etelä-Karjalan maakuntavaakunan värejä ovat punainen, musta, valkoinen ja kulta/kullankeltainen.
Etelä-Karjalan maakuntavaakunan värejä ovat punainen, musta, valkoinen ja kulta/kullankeltainen.

Etelä-Karjalan vaakunan käyttö laajenee ja selkeytyy.

Uusien käyttöohjeiden mukaan vaakunaa voi käyttää esimerkiksi erilaisiin kaupallisiin tarkoituksiin, jos sitä ei käytetä arvoa alentavasti tai muuten sopimattomalla tavalla.

Uusista käyttöohjeista päätettiin maanantaina maakuntahallituksen kokouksessa. Uusi ohje koskee osin myös lippuja ja viirejä, joissa maakuntavaakuna on painetussa muodossa. Lupa vaakunan käyttöön voidaan myöntää esimerkiksi kuntayhtymille, yhdistyksille ja yhteisöille, jotka toimivat pääasiallisesti Etelä-Karjalassa.

Etelä-Karjalan liiton viestintäpäällikkö Ritva-Liisa Pulkkinen kertoo, että edellinen vuonna 2008 voimaan tullut lyhyt yleisohje on koettu liian suppeaksi.

Uusilla ohjeilla vaakunan käyttöä halutaan selkeyttää.

– Meille on tullut jonkin verran kyselyitä kaupallisilta tahoilta ja erilaisilta yhteisöiltä vaakunan käytöstä. Käytöstä on aina erikseen pitänyt tehdä maakuntahallituksessa päätös.

Vaakuna vaikka kahvimukiin

Vanhan ohjeen mukaan vaakunan käyttöä suositellaan tilanteissa, joissa voidaan vaakunan avulla luoda myönteistä kuvaa Etelä-Karjalasta ja vahvistaa maakunnallista identiteettiä. Vaakunalla voi vanhan ohjeen mukaan myös korostaa mielikuvaa Etelä-Karjalasta Suomen puoleisen Karjalan osana.

Uutta ohjeissa on nimenomaan kaupallinen käyttö.

Pulkkisen mukaan maakuntaliitolta on kysytty lupaa vaakunan käyttöön esimerkiksi yrityshuppareihin, mutta lupaa ei ole voitu myöntää.

– Vanhaa ohjetta tulkittiin niin, ettei lupia voitu antaa kaupalliseen käyttöön. Nyt vaakunaa voi käyttää erilaisissa matkamuistoissa, vaikkapa kahvimukeissa ja vastaavissa.

Lupa voi myös maksaa

Jatkossa luvan myöntämisestä voidaan erityistapauksissa periä maksu.

Käytön maksullisuudesta päätetään luvan myöntämisen yhteydessä.

Jos maakuntavaakunaa käytetään alentavalla tavalla tai sopimattomasti, maakuntahallitus voi perua luvan ja kieltää vaakunan käytön.

Etelä-Karjalan liitolla on uusien ohjeiden mukaan mahdollisuus pyytää lausunto vaakunan käytön soveltuvuudesta heraldiselta lautakunnalta tai Kansallisarkistolta.

Uusissa ohjeissa korostetaan heraldisia sääntöjä ja vaakunan alkuperäisiä värejä ja mittasuhteita.

Luvan myöntää maakuntaliiton toimivaltainen viranhaltija. Lupa voidaan myöntää määräaikaisena.

Nykyinen maakuntavaakuna oli alunperin Etelä-Karjalan liiton vaakuna. Vuonna 1997 maakuntavaltuusto päätti, että se on myös Etelä-Karjalan maakuntavaakuna.