Lappeenrantalaisyritys muovaa jäteraaka-aineista komposiitteja teollisuuden käyttöön, jopa kivestä ja betonista tehdyt tuotteet voidaan korvata: "Vastaavaa konseptia ei muualla ole"

Lappeenrantalaisyritys Wimao käynnisti viime viikolla tuotantonsa uudella jätekomposiittilaitoksella. Yliopistolla tehtyyn tutkimukseen perustuvan teknologian avulla jopa kiveä ja betonia pystytään korvaamaan jätteistä valmistetuilla tuotteilla.

Kai Skyttä

Työnjohtaja Mikko Lautamies ohjasi trukkia tiistain lumipyryssä Kukkuroinmäen uuden komposiittilaitoksen edustalla. 
Työnjohtaja Mikko Lautamies ohjasi trukkia tiistain lumipyryssä Kukkuroinmäen uuden komposiittilaitoksen edustalla. 

Työnjohtaja Mikko Lautamies ohjaa trukkia uuden komposiittilaitoksen pihalla varmoin ottein. Haarukassa on säkillinen jäteraaka-aineista valmistettuja komposiitteja, jotka ovat matkalla uudelleenmurskaukseen laadukkaamman lopputuloksen saamiseksi.

Säkin sisältö on liikesalaisuus.

— En pysty erittelemään tuotteita, mutta ensimmäiset tuotteet menevät rakennusteollisuuteen. Lisäksi keskusteluja on käyty muun muassa pakkaus-, logistiikka- ja ajoneuvoteollisuuden kanssa, toimitusjohtaja Ville Immonen sanoo.

Wimao käynnisti viime viikolla tuotantonsa uudella 1300 neliön kokoisella laitoksella, joka sijaitsee Kukkuroinmäen jätekeskuksen alueella. Tuotannon oli suunniteltu käynnistyvän jo alkuvuodesta, mutta Immosen mukaan laitoksen ylösajossa on ollut odotettua enemmän työtä ja lisäksi laitetoimitukset ovat aiheuttaneet viivästyksiä.

Ainutlaatuinen konsepti

Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla tehtyyn tutkimukseen perustuva teknologia hyödyntää villaa, kipsiä, tekstiiliä, puuta ja muovia. Laitoksella valmistetaan kierrätysjätteistä erilaisia komponentteja teollisuuden käyttöön.

Lopputuotteillamme korvataan puuta, muovia ja metallia, ja jopa kivestä sekä betonista valmistettuja tuotteita voidaan korvata. — Ville Immonen

— Periaatteessa mikä tahansa kierrätyskuitu käy raaka-aineeksi, mutta näitä viittä kierrätetään nyt ainakin tässä ensimmäisessä laitoksessa.

Jätemateriaali vuonna 2015 perustetulle Wimaolle tulee Etelä-Karjalan Jätehuollon kautta eri lähteistä. Immonen kertoo, että esimerkiksi rakennusjätteistä pystytään kierrättämään monipuolisesti eri raaka-aineita.

— Lopputuotteillamme korvataan puuta, muovia ja metallia, ja jopa kivestä sekä betonista valmistettuja tuotteita voidaan korvata. Vastaavaa konseptia ei muualla ole.

Laitoshanke on saanut julkista rahaa muun muassa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta sekä EU:n ympäristörahoitusohjelmasta. Immonen laskeskelee, että kaikkiaan laitehankintoihin ja prosessin eri vaiheisiin on uponnut hieman yli kaksi miljoonaa euroa.

— Olemme järjestämässä rahoituskierrosta liittyen ensi vuoden suunnitelmiin. Toinen laitos on suunnitteilla, ja sen sijainnista on keskusteltu muutaman eri vaihtoehdon kanssa.

Kilpailukykyinen ilman ekologia-aspektiakin

Työntekijöitä Wimaolla on tällä hetkellä 10, mutta Immonen uskoo, että tuotannon päästessä täyteen vauhtiin lisäkäsiä saatetaan tarvita. Yhteistyö yliopiston kanssa jatkuu edelleen tuote- ja prosessikehityksen tiimoilta.

Ympäristöongelmat ja muuttuva lainsäädäntö haastavat ihmiset kierrättämään entistäkin aktiivisemmin. Uudenlainen teknologia säästää luontoa ja tarjoaa asiakkaille kilpailukykyisen mahdollisuuden olla ekologinen.

— Jätteeksi ja polttoon päätyvän materiaalin määrä vähenee, säästämme hiilidioksidipäästöjä ja pystymme lisäämään kierrätysastetta. Lisäksi pystymme kilpailemaan hinnalla, eikä meitä tarvitse valita vain sen takia, että luonto hyötyy.