Ennen Jaana Kaijansinkkoa lappeenrantalaista Kirjapaino Seppoa johti hänen isänsä ja nyt hänen poikansa on siellä myös töissä

13-vuotiaana Jaana Kaijansinkko oli perheyrityksen tsuppari ja pyöräili oikovedosten kanssa ympäri Lappeenrantaa, nyt hän johtaa yritystä ja ajaa Volvolla.

Kai Skyttä

Saimaan yrittäjänaiset valitsi Jaana Kaijansinkon marraskuun alussa tämän vuoden yrittäjänaiseksi. Hän arvostaa saamaansa tunnustusta, koska yrittäjä harvoin saa tunnustusta työstään.
Saimaan yrittäjänaiset valitsi Jaana Kaijansinkon marraskuun alussa tämän vuoden yrittäjänaiseksi. Hän arvostaa saamaansa tunnustusta, koska yrittäjä harvoin saa tunnustusta työstään.

13-vuotias Jaana Harvio polkee kesäisenä päivänä pyörällä ympäri Lappeenrantaa. Kyydissä on painotöiden oikovedoksia, joita hän vie tarkastettavaksi muun muassa Keskoon ja Chymokselle.
Jaana on kesätöissä tsupparina isän ja äidin firmassa, Kirjapaino Sepossa, ja saa jo varhain tuta, mitä yrittäjän arki on.
— Titteli voi olla mikä tahansa, mutta koko konsepti on hallittava, Jaana Kaijansinkko sanoo nyt yli 40 vuotta myöhemmin.
Titteli on nykyisin toimitusjohtaja, ja 75-vuotias Kirjapaino Seppokin on saanut rinnalleen uuden nimen: Lprint.
— Nuoret puhuvat Lprintistä ja vähän vanhemmat käyttävät edelleen Kirjapaino Seppoa. Lprint luotiin markkinointinimeksi, kun haluttiin ei niin pitkä ja helposti mieleen jäävä nimi.

Painamisessa kaikki on muuttunut

Kaijansinkko on ehtinyt olla töissä perheyhtiössä 30 vuotta. Sinä aikana lähes kaikki on muuttunut, koska alan tekniikka on muuttunut.
— Ennen vanhaan peruslomakkeen painaminen saattoi kestää 2—3 viikkoa, ja nyt puhutaan tunneista. Asiakas laittaa aamulla viestiä, että tarvitsee iltapäiväksi käyntikortteja, ja sekin onnistuu ihan mainiosti.
Nopeuden lisäksi myös painamisen laatu ja tekniikka ovat parempia kuin ennen.
Tekniikan kehityksessä on Kaijansinkon mukaan pysyttävä mukana, muuten firma ei menesty. Lprint hankki lokakuussa kaksi uutta digipainokonetta, joilla pystyy painamaan hohtoväriä neljän värin lisäksi.
— Kun joku kysyy, mitä te painatte, on helpompi vastata, mitä emme paina: sanomalehtiä ja kankaalle. Oikeastaan painamme kaikkea, mitä paperille voi painaa: julisteita, flyereita, käyntikortteja, esitteitä, kalentereita, suurkuvatulosteita, rolluppeja, kirjekuoria, kortteja.
Ratakadulla painetaan myös kirjoja omakustanteina.
— Yritykset tekevät nykyisin paljon historiikkeja ja yksityiset painattavat sukututkimuskirjoja, Kaijansinkko kertoo.
Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 600 000 euroa, ja siellä on töissä viiden vakituisen lisäksi muutama keikkatyöntekijä.

Isä vaati miettimään pari päivää

Lprint on lappeenrantalainen perheyritys sanan kaikissa merkityksissä. Jaana Kaijansinkon pojista nuorin on töissä yrityksessä, jonka hänen isoisänsä osti vuonna 1964.
— Olin kauppaopistosta valmistumisen jälkeen töissä Lappeenrannan säästöpankissa, kun isä soitti ja kysyi, tulisinko kirjapainoon töihin. En saanut vastata heti, vaan minun piti pohtia asiaa pari päivää. Olin otettu, että isä kysyi minua ja tarjosi ihan oikeita töitä.

Nuoret puhuvat Lprintistä ja vähän vanhemmat käyttävät edelleen Kirjapaino Seppoa.


Isä tiesi Kaijansinkon mukaan myös sen, mitä työ perheyrityksessä tulisi olemaan ja vaatimaan.
— Yrittämisessä on aina oma vastuunsa, ja minun piti miettiä tarkkaan, olenko valmis sitoutumaan yritykseen.
Kaijansinkko tuli 1983 osastosihteeriksi ja on ollut toimitusjohtajana  vuodesta 1997. Hän omistaa Lprintin nykyisin siskonsa Tuija Rotkon kanssa. Heidän äitinsä Sirkka Harvio on hallituksen puheenjohtaja ja omistaa myös osuuden yhtiöstä.

Kaijansinkko arvostaa saamaansa tunnustusta

Saimaan yrittäjänaiset valitsi Jaana Kaijansinkon marraskuun alussa Vuoden 2017 yrittäjänaiseksi. Hän pitää sitä tunnustuksena ei suinkaan vain itselleen, vaan koko yrityksen henkilökunnalle.
— Arvostan tunnustusta. Yrittäjä harvoin saa työlleen mitään kannustusta.
Toimiminen yrittäjäjärjestössä on Kaijansinkon mukaan paitsi hauskaa myös hyödyllistä ja kasvattaa omaa bisnestäkin.
— Yrittäjien ongelmat alalla kuin alalla ovat yleensä samanlaisia, ja naiset osaavat puhua niistä keskenään, niin kuin yrittämisen hyvistäkin puolista avoimesti keskenään.

Kai Skyttä

Jaana Kaijansinkko asuu aviomiehensä kanssa Saimaan äärellä Lappeenrannan Pikisaaressa, kesäviikonloput kuluvat kesämökillä Saimaan äärellä Kyläniemessä.

Jaana Kaijansinkko
56-vuotias.
Perheyritys Sepon Kirjapainon toimitusjohtaja ja yksi omistajista.
Perheessä aviomies ja kolme aikuista, jo omillaan asuvaa poikaa.
Kotoisin Lappeenrannasta.
Harrastaa kuntosalia, spinningiä, joogaa, hiihtoa, sisustamista.

Ruuanlaittovuoro usein aviomiehellä

Mikä oli ensimmäinen kesätyösi?
— Poimin 12-vuotiaana mansikoita Taipalsaarella Haikkaanlahdella. Se oli aika kovaa hommaa, ja nukkumaan käydessä mansikat vaan vilisivät silmissä.

Millä autolla ajat?
— Olen ajanut Volvolla useita vuosia, ja periaatteessa voi sanoa, että olen Volvo-ihminen. Se on hyvä, iso ja turvallinen auto.


Missä olet kaikkein mieluiten?
— Olen himourheilija, ja talvella olen kaikkien mieluiten hiihtoladulla. Talvet ovat tosin viime vuosina käyneet aika haastaviksi. Tykkään olla myös kunto- ja jumppasalissa. Ja tietenkin kesämökillämme Kyläniemessä.

On lauantai-ilta ja sinulle osuu ruuanlaittovuoro, mitä laitat ruuaksi?
— Minulla on niin ihana aviomies, että hän käy kaupassa ja laittaa meillä usein kaikki ruuat viikonlopuiksi. Hän kuuluu paistinkääntäjiin. Lempiruokaani on kaalilaatikko, ja voissa paistettu, itse Saimaasta nostettu kuha on myös parasta.

Jos nyt vaihtaisit alaa, mikä se olisi?
— Haluaisin olla tekemisissä sisustamisen kanssa. Joku sellainen sisustusputiikki, jossa olisi kaikkia ihania tavaroita.Luetuimmat