Lappeenrannasta on lähtenyt maailmalle sata tuulivoimaloiden kestomagneettigeneraattoria — niissä on yhteensä enemmän tehoja kuin Loviisan ydinvoimaloissa

Lappeenrannassa toimivan The Switchin Selkäharjun tehtaalla riittää tilauksia pelkästään tanskalaisjapanilaiselle yhtiölle vuodeksi eteenpäin.

MHI Vestas

Tuuliturbiinin asennuslaivan nurkissa on tolpat, jotka lasketaan merenpohjaan. Ne nostavat laivan ilmaan ja varmistavat, että rakennelma on tarpeeksi tukeva, jotta turbiinin osat voidaan nostaa tolpan päälle 100 metrin korkeuteen.
Tuuliturbiinin asennuslaivan nurkissa on tolpat, jotka lasketaan merenpohjaan. Ne nostavat laivan ilmaan ja varmistavat, että rakennelma on tarpeeksi tukeva, jotta turbiinin osat voidaan nostaa tolpan päälle 100 metrin korkeuteen.

Sadas The Switchin valmistama kestomagneettigeneraattori lähti tänä syksynä Lappeenrannasta pyörittämään maailman suurinta tuulivoimalaa Pohjanmerelle. Switchin Lappeenrannan ja Vaasan tehtaat valmistavat generaattorit yhteistyössä.


— Sadas generaattori on huomattava merkkipaalu yhtiön historiassa, kertoo The Switchin Euroopan avainasiakkuuksista vastaava Miika Reinikka.

Sadas generaattori on huomattava merkkipaalu yhtiön historiassa.


Lappeenrannan Selkäharjussa toimivalla The Switchin tuotantolaitoksella on hallussaan tuulivoimageneraattoreiden maailmanennätys. Mikään muu yhtiö maailmassa ei valmista yhtä suuria ja isotehoisia generaattoreita merelle rakennettuihin tuulivoimaloihin.

Enemmän sähkötehoa kuin Olkiluoto kolmosessa

Historiallinen sadas kestomagneettigeneraattori toimitetaan tanskalaisjapanilaiselle tuuliturbiinivalmistaja MHI Vestakselle, jonka kanssa The Switch on tehnyt yhteistyötä vuodesta 2011. Tilauksia tälle yhtiölle riittää vuodeksi eteenpäin.


Yhteensä Lappeenrannasta lähteneillä generaattorilla on sähkötehoa 1 000 megawattia (MW), joka on enemmän kuin Loviisan kahden ydinvoimalan sähköteho yhteensä. Switchin toimitukset MHI Vestakselle tulevat ylittämään kapasiteetiltaan suunnitellun Olkiluoto 3 sähkötehon.


Tehokasta generaattoria alettiin kehittää Lappeenrannassa viitisen vuotta sitten.


— Sarjatuotantovaiheeseen pääsimme vuosi—kaksi sitten, ja tällä hetkellä pystymme valmistamaan yli sata tällaista generaattoria vuodessa, Lappeenrannan yksikön johtaja Matti Nikkinen sanoo.


Merituulivoimaloiden generaattorit ovat tärkeä osa sekä Switchin osaamista että liikevaihtoa.


— Maatuulivoimaloissa kilpailutilanne on kiristynyt, mutta merituulivoimaloissa tilanne näyttää hyvin positiiviselta, sanoo Switchin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Mäkinen.

MHI Vestas

Merituulivoimalamarkkinat vetävät Switchin toimitusjohtajan Jukka-Pekka Mäkisen mukaan paremmin kuin maatuulivoimalat.


Toinen Switchin tuulivoimamarkkina-alue löytyy Kiinasta, jossa kasvupotentiaalia riittää jo senkin vuoksi, että maan hallituksella on tahtoa ja suunnitelmia ympäristöystävällisestä energiapolitiikasta. Muutaman hiljaisemman Kiina-vuoden jälkeen ne ovat alkaneet taas vetää.


— Kiinassa on ollut maailman suurimmat tuulivoimamarkkinat kahdeksan vuotta, ja tällä hetkellä ne ovat maailman varmimmat, Mäkinen sanoo.


Kiinaan Switch on tähän mennessä toimittanut laitteitaan noin 7 000 tuulivoimaturbiiniin.

75 prosenttia The Switchin liikevaihdosta tulee tuulivoimayrityksille tehdyistä laitteista. Yrityksellä on kuitenkin jatkossa suuret kasvuodotukset myös meriteollisuussovelluksille.The Switch
Lappeenrannassa 2006 perustettu yritys.


Tehtaat Lappeenrannan Selkäharjussa sekä Vaasassa, pääkonttori Helsingissä.


Yhtiön päätoimialoja ovat tuulivoima, merenkulkuala ja erikoissovellukset teollisuuteen.


Asennuskanta koostuu megawattiluokan kestomagneettigeneraattori- ja tehonmuokkainpaketeista.


Japanilainen Yaskawa-konserni osti yrityksen 2014.


Yaskawa Electric Corporation on maailman johtavia liikkeenhallinnan, robottiautomaation ja järjestelmäsuunnittelun teknologiatoimittajia.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet