Hotelliyön hinta Lappeenrannassa saattaa kallistua, kun kilpailu heikkenee — Erot hotellien keskihinnoissa Lappeenrannassa ovat pieniä

Yrityskauppa siirsi Patrian ja Cumuluksen samaan leiriin. Ympärivuotisena kilpailijana ovat keskustassa enää Lappee ja kylpylä.

Päivi Virta-Salo

Lappeenrannan keskustassa on yrityskaupan jälkeen vain kolme hotellitoimijaa. Majoitusta tarjoavat lisäksi hostellit. Lähde Kilpailu- ja kuluttajavirasto.
Lappeenrannan keskustassa on yrityskaupan jälkeen vain kolme hotellitoimijaa. Majoitusta tarjoavat lisäksi hostellit. Lähde Kilpailu- ja kuluttajavirasto.

Hotellialan kilpailu heikkenee Lappeenrannassa olennaisesti Cumuluksen siirryttyä Scandic-ketjun omistukseen. Käytännössä se voi tarkoittaa sitä, että kuluttaja joutuu maksamaan hotelliyöstä nykyistä enemmän.

Näin arvioi Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV), joka vaati Scandicilta sitoumuksen siitä, että se ei ole operaattorina kaupunkiin mahdollisesti perustettavissa hotelleissa.

Hotellisuunnitelmista on Lappeenrannassa puhuttu, ja kaavoituksessa uusiin hotelleihin on varauduttu. Rakentamispäätöksistä ei kuitenkaan ole kerrottu.

Tutkija Pontus Ranta KKV:stä sanoo, että arvio uusista hotelleista perustuu viraston selvityksiin ja Scandicilta saatuihin tietoihin. Scandic on kertonut Lappeenrannan osalta kahdesta hotellihankkeesta.

— Olemme olleet yhteydessä niihin tahoihin, jotka hankkeista vastaavat.
Ranta myöntää, että uusien hotellien tuloon liittyy epävarmuutta.

— Keskustelujen perusteella pidämme kuitenkin todennäköisenä, että hankkeet toteutuvat suhteellisen nopeasti eli parin kolmen vuoden sisällä.

Toteutuminen näyttää nyt todennäköisemmiltä kuin muutama vuosi takaperin.

Rannan mukaan venäläisturistien määrän lisääntyminen on yksi asia, joka on pannut vauhtia hotellihankkeisiin.

— Toteutuminen näyttää nyt todennäköisemmiltä kuin muutama vuosi takaperin.

Keskustahotellit samanlaisia

Yrityskaupan seurauksena Lappeenrannassa toimii enää kolme ympäri vuoden auki olevaa hotellioperaattoria. Yksi kolmesta toimijasta on Lappeenrannan kylpylä, joka on kapasiteetiltaan pienempi ja luonteeltaan valtakunnallisista hotelliketjuista poikkeava.

Erot hotellien keskihinnoissa Lappeenrannassa ovat pieniä, ja kaikki keskustan hotellit kuuluvat samaan hintaluokkaan.

Lappeenrannan hotellit ovat asiakasarvioiden perusteella myös laatutasoltaan liki samankaltaisia. Cumulus on tosin arvioitu muita hiukan heikommaksi.

Scandic Patrian ja Lappeenrannan Cumuluksen yhteenlaskettu markkinaosuus on 40—50 prosenttia eli Lappeenrannan hotellimarkkina on erittäin keskittynyt ja keskittyy yrityskaupan myötä entisestään merkittävästi.

S-ryhmän hotelli on kummankin yrityskaupan osapuolen selvästi läheisin kilpailija.

Hyviä paikkoja uusille hotelleille

Lappeenrannan vanhan kaupunginteatterin tontille on suunniteltu hotellia siitä lähtien, kun teatteri siirtyi uusiin tiloihin. Hotelli sijoittuisi suunnitelmien mukaan Anni Swanin kadun laitaan. Alue on tarkoitus saada rakennettua vuoteen 2019 mennessä.

Puolustusvoimilta vapautuneen Rakuunamäen keskusalueelle on kaavassa suunniteltu myös majoitustoimintaa.

Assi Groupin omistamaa Armilan entistä funkiskoulua rautatieaseman vieressä on myös pidetty sopivana hotellitoiminnalle. Näillä näkymin 3 400 neliön kiinteistöön on kuitenkin tulossa terveys- ja hoiva-alan palveluja.

Lappeenrannan kuuluisin hotellihanke oli kiinteistösijoitusyhtiö Ultivistan Huhtiniemen kylpylähotelli. Vuonna 2008 aloitettu hanke haudattiin joulukuun lopulla 2016.

Lappeenrannan majoitustarjontaa

Keskustassa toimivat Cumulus City Lappeenranta, Scandic Patria, Original Sokos Hotel Lappee, Lappeenrannan kylpylä ja kesähotelli Summerhotel Karelia-Park.
Tarjolla on noin 500 huonetta.
Keskimääräinen kuukausittainen myynti on noin 750 000—800 000 euroa.
Majoitusta tarjoavat myös CitiMotel ja leirintäalueen Hostel Huhtiniemi.
Kauempaa löytyvät kylpylähotelli Holiday Club Saimaa ja Loma- ja kokoushotelli Marjola.

Katso hotellien sijainti täältä