Tänä jouluna tontuille on rakennettu monessa suomalaisessa kodissa ihan oma ovi — taipalsaarelaisessa sisustuskaupassa tonttuovet ovat menneet kaupaksi kuin häkä.

Metsän antimista, kuten havuista, kävyistä ja sammaleista saa myös näyttäviä koristeita. Inspiraatiota niiden tekemiseen voi hakea vaikka viikonlopun myyjäistä, katso lista myyjäisistä jutun lopusta.

Kai Skyttä

Tonttuoven voi ostaa valmiina tai puolivalmiina ja esimerkiksi maalata itse tai sen voi askarrella vaikka jäätelöpuikkojen tikuista. Niiden eteen voi tehdä pienistä tavaroista asetelmia tonttuja varten.

Tonttuoven eteen parkkeerattu vanhanaikainen auto kuljettaa katollaan yhteen nidottuja pieniä suklaalevyjä. Auton katolta voisi löytyä myös joulukuusi.
Taipalsaarella noin kuukausi sitten Pienen unelmapuodin avannut Heli Parta on koonnut joulun ehdottaman hittituotteen eteen trendikkäitä joulutavaroita, jotka ovat parina viime vuosina tulleet osaksi suomalaistakin joulusisustusta.
— Tonttuovet on melkein viety melkein käsistä. Maailmalla ovia on ollut jo muutaman vuoden, mutta ne tulivat nyt Suomeen. Uskon, että vähänkin kartalla olevista lapsiperheistä löytyy tänä vuonna tonttuovi, Parta sanoo.
Joutsenolaisesta Helkkä Dreamsissa ei ole ovia myynnissä, mutta sisustusliikkeen pitäjä Heli Kauhanen tietää, että asiakkaat ovat ostaneet häneltä pientä rekvisiittaa tonttuoven tuunaamista varten.
— Ovea koristellaan, ja sille luodaan tarinoita kaikenlaisilla pienillä tavaroilla, Kauhanen kertoo.

Liisa Kukkola

Suomalaisten joulun koristelussa on Hanna-Kaisa Suurhaskon mielestä tällä hetkellä paljon inspiraatiota luonnosta. Kuva Fabriikin verstaan jouluputiikista viime vuodelta. Putiikki on avoinna kolmena joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna Lappeenrannan Vilkjärvellä.

Katso täältä ohje tonttuoven askartelemiseen tonttuoven ohje .

Joulu sovitetaan oman kodin sisustukseen

 Ovea koristellaan, ja sille luodaan tarinoita kaikenlaisilla pienillä tavaroilla

Joulu on sisustuskauppojenkin vuoden vilkkainta aikaa. Yhä useampi suomalainen seuraa paitsi sisutuksen myös juhlasesonkien vaihtuvia trendejä.
Heli Kauhanen tietää, että jotkut vaihtavat joulukoristeensa joka vuosi.
— On asiakkaita, joiden joulu oli viime vuonna hopeinen, ja tänä vuonna se on valkoinen.
Lappeenrantalaisen Livinki Designin Heidi Kaljusen mielestä ei ole sen enempää yhtä oikeaa tapaa viettää joulua kuin koristella kotia jouluasuun.
— Joulukoristeet valitaan pikemminkin oman kodin sisustuksen mukaan kuin sen, miten aina ennen on tehty. Ennen suomalaisille joulun väri oli punainen, nyt se voi olla mustavalkoinen tai kimaltelevan glitterinen.
Ihmiset haluavat Kaljusen mielestä joulukoristelussaankin korostaa omaa tyyliään. Jos se on modernin skandinaavinen, perinteiset suomalaiset joulukoristeet eivät välttämättä istu siihen.

Eri suuntauksista voi poimia itseään miellyttävät asiat

Vilkjärvellä Ylämaantieltä löytyy joulukuun kolmena ensimmäisenä viikonloppuna Fabriikin verstaan jouluputiikki. Sen emäntä Hanna-Kaisa Suurhasko muistaa vielä, kuinka 1990-luvulla  joulu oli lähes joka kodissa punainen ja muuttui sisustustrendin myötä valkoiseksi.
Nykyisin hänen mielestään suomalainen joulu hakee paljon inspiraatiota metsästä. Havuja, sammaleita, oksia, kantoja, sarvia ja käpyjä käytetään koristelussa eri tavoin. Toisaalta joulu on mannermaistunut, ja esineistö tulee aivan erilaisesta kuvastosta, kuin mihin Suomessa on totuttu, kuten esimerkiksi 50-luvun brittiläisestä kulttuurista.
— Pieni kuusi haetaan metsästä juurineen ja laitetaan vanhaan lasipurkkiin. Ihan viime jouluina on lyhtyihin ja purkkeihin alettu rakentaa miniatyyrimaailmoja, joihin autojen ja pulloharjakuusien lisäksi laitetaan patterikäyttöiset pienet valot, Suurhasko sanoo.
Metsäistä ja mannermaista kuin myös uutta ja vanhaa tyyliä voi hänen mielestään hyvin myös yhdistää.
— On kiva, että on paljon erilaisia suuntauksia, joista jokainen voi valita itsensä näköiset asiat ja tehdä erilaisista trendeistä persoonallisen yhdistelmän.

Kai Skyttä

Heli Parta on avannut sisustusliikkeen Taipalsaarelle noin kuukausi sitten.

Himmeleitä ei löytynyt myyntiin

Joulukuusista löytyy pallojen lisäksi nykyisin myös disneymäisiä eläinhahmoja.
— Vaikka olemme joulupukin kotimaa, otamme jouluumme paljon asioita muista kulttuureista. Aika monet asiat tulevat Suomeen jenkkilästä. Saa nähdä, alkaako joulupukkikin tulla meille jossain vaiheessa savupiipun kautta, Heli Parta nauraa.
Parta kertoo etsineensä myyntiin kotimaisia jouluhimmeleitä, muttei onnistunut niitä löytämään.
— Instagramista ja muualta somesta nähdään paljon kansainvälisiä kuvia, ja ihmiset haluavat samanlaisia ihanuuksia omaan kotiinsa. Maailma muuttuu, ja niin tekee myös suomalainen joulu.

Kai Skyttä

Vanhanaikaiset paperienkeli ovat saaneet kestävän metalliolemuksen.


Fabriikin verstaan jouluputiikki 2.12., 9.—10.12 ja 16.—17.12 klo 12—16. Ylämaantie 768, Lpr .
Toivonmäen joulu 2.12. klo 15—18 Kattelussaarentie 201, Vehkataipale.
Joulukauden avaus Satamatie 6:ssa Lappeenrannanssa Lehmus Roasteryn  tiloissa 2.3.12.

Etelä-Karjalan kansalaisopiston myyjäiset opistotalolla klo 1115 Pohjolankatu 27, Lappeenranta.

Joulumarkkinat seuratalo Joukolassa Luumäen Taavetissa, Torikatu 1 la 2.12. klo 9—14.

Joulubasaari Lappeenrannan seurakuntakeskuksessa Koulukatu 10 klo 1113.

Joulupuoti Taipalsaaren Rehulassa entisessä kaupassa Mantereentie 999 17.12. asti arkisin 1518 ja viikonloppuisin 1215.

Röytyn joulu Taipalsaaren kirkonkylällä Leikonrannantie 1 17.12. arkisin ja viikonloppuisin klo 1116

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Luetuimmat