Rahoitusalan työriitaan ei löytynyt sopua: Lakko sulkee pankkikonttoreita torstaina ja perjantaina

Torstaina alkava lakko on viimeviikkoista laajempi.

Mari Koukkula

Rahoitusalan työriitaan ei löytynyt sopua: Lakko sulkee pankkikonttoreita torstaina ja perjantaina

Rahoitusalan viikonlopputyötä koskeneeseen kiistaan ei löytynyt ratkaisua keskiviikon neuvotteluissa. Rahoitusalan lakko alkaa torstaiaamuna kello 6 ja päättyy perjantaina puoliltaöin.

Lakko sulkee valtaosan pankkikonttoreista ympäri Suomea. Verkkopankin, mobiilipalveluiden, korttien ja maksujen välityksen toiminta pyritään turvaamaan.

— Pankit eivät voi lakon aikana taata kuitenkaan täysin häiriötöntä palvelua ja maksujen välitystä. Palveluissa voi esiintyä myös häiriöitä, ja niiden korjaamisessa voi olla viiveitä, sanoo Finanssiala ry:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomo Yli-Huttula tiedotteessa.

— Ratkaisulle ei ollut edellytyksiä, koska työnantajaliitot Palta ja Finanssiala eivät liikkuneet poterostaan mihinkään, sanoi Pron puheenjohtaja Jorma Malinen tiedotteessa.

Työriita johti Nordean, Danske Bankin ja Osuuspankin konttoreita sulkeneeseen lakkoon jo viime viikon torstaina ja perjantaina.

Nyt alkava lakko on kuitenkin edellistä laajempi. Lakkoon liittyy myös ylempien toimihenkilöiden ammattijärjestöön YTN:ään kuuluvia pankkialan työntekijöitä sekä Danske Bankin esimiehiä ja asiantuntijoita.

Jos sopua ei synny keskiviikkona, ja uusi lakko alkaa torstaina, lakosta tulee viimeviikkoista laajempi.

Etelä-Karjalan Osuuspankin pankinjohtaja Paula Arminen-Peltonen totesi tiistaina, että pankin ovien pitäminen auki lakkopäivinä olisi huomattavan vaikeaa, koska töissä olisi lähinnä johtoryhmä.

Nordeassa ovet ovat todennäköisesti kiinni Lappeenrannassa ja Imatralla, kuten ne olivat edellisenkin lakon aikaan. Silloin Nordean työssä ollut henkilökunta keskittyi etenkin puhelinpalveluun sekä chattiin ja verkkopankin viesteihin.

— Se toimi hyvin, ja samalla mallilla jatkamme, jos tarve tulee, Itä-Suomen alueen varajohtaja Jaana Pulkkinen sanoi tiistaina.

Työriita johtuu osapuolten erilaisista näkemyksistä liittyen viikonlopputyön ehtoihin. Palkansaajien mukaan viikonlopputyön teettämisen pitäisi olla mahdollista vain silloin, kun siitä sovitaan paikallisesti.

Työnantajien edustajan mielestä työnantajan pitäisi tarvittaessa voida osoittaa työvoimaa myös viikonloppuihin.

Lue juttu Helsingin Sanomien sivulta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet