Juuri nyt Imatra juhlii Matti Suur-Hamaria

Vuodet vierivät, vempaimet muuttuvat — nykyisin niiden kaikkien sisällä on mikroprosessori

On meillä stereot, televisio, mikroaaltouuni ja videonauhuri on pakastin, kahvinkeitin, mikroprosessori ja pölynimuri, luetteli Gösta Sundqvist Onnelliset-laulussaan 1980.

All Over Press/Cidgem Simsek

Televisiot ovat nyt ohuita, mutta pinta-alaltaan suuria, ja ne ripustetaan seinille.

On meillä stereot, televisio, mikroaaltouuni ja videonauhuri on pakastin, kahvinkeitin, mikroprosessori ja pölynimuri, luetteli Gösta Sundqvist Onnelliset-laulussaan 1980.

Nyt lähes 40 vuotta myöhemmin Onnellisten perheen kodinelektroniikkaluettelo tuntuu edelleen aika tutulta. Vempaimet ovat nykyisin toisen näköisiä, mutta tarpeet, joita varten ne hankitaan, ovat entiset.

Sitä Sundqvist ei pystynyt näkemään, että jokaisen perheen yleiskoje on nykyisin matkapuhelin. Älykäs matkapuhelin (tarkoitetaan ilmeisesti puhelinta, jolla saa yhteyden internetiin) on 86 prosentilla kotitalouksista.

Lankapuhelin on muuttunut harvinaisuudeksi. Sellainen on kuudessa prosentissa kotitalouksista.

Kirjahyllyt hakkeeksi

Ajanmukaisessa kodissa ei tarvita kirjahyllyä, koska kirjat luetaan tabletilta (61 prosenttia kotitalouksista) ja stereot ovat jalostuneet kotiteattereiksi (19 prosenttia kotitalouksista).

Televisio on nykyisin yleensä taulumallinen (88 prosenttia kotitalouksista). Teräväpiirtotelevisio on 61 prosentilla kotitalouksista ja älytelevisio 37 prosentilla kotitalouksista.

Joka toisessa kodissa televisio on liitetty kaapeliverkkoon, jolloin televisiosta näkyvät maksua vastaan myös niin sanotut taivaskanavat (37 prosenttia kotitalouksista). Toki ne tavoittaa suoraan taivaaltakin satelliittiantennilla (7 prosenttia kotitalouksista).

Mikroprosessorien voittokulku

Mikroaaltouuni löytyi viisi vuotta sitten 92 prosentissa keittiöistä. Sitäkin yleisempiä keittiökoneita olivat jääkaapit ja pakastimet. Pesukone oli 91 prosentissa kotitalouksista ja astianpesukone 65 prosentissa (tieto on vuodelta 2012).

Videonauhurit olivat yleisimmillään vuonna 2002, jolloin 80 prosentilla kotitalouksista sellainen oli. Videonauhurit korvattiin DVD- ja Blu-ray-soittimilla. Vuonna 2013 sellainen oli 61 prosentilla kotitalouksista, mutta nyt ne vähenevät nopeasti.

Vaimo, älä ole onneton, meillä melkein kaikki laitteet on. — Gösta Sundqvist

Kodin mikroprosessorien lista oli 40 vuotta sitten lyhyt: työpöydällä ehkä Casion laskin ja ranteessa Seiko. Kun Sundqvist kirjoitti laulunsa, Applen pojat Kaliforniassa olivat vasta saaneet valmiiksi ensimmäisen joka kotiin tarkoitetun tietokoneensa.

Nyt mikroprosessori on jokaisen vimpaimen osa hammasharjasta alkaen. Mikroprosessorillista hammasharjaa kutsutaan luonnollisesti älyhammasharjaksi.

Muistoja digiajasta

Digitaalinen kamera on joka toisessa kotitaloudessa. Pitäisi sanoa enää joka toisessa, sillä vielä neljä vuotta sitten 70 prosenttia kotitalouksista kertoi kuvaavansa digikameralla.

Samalla tavalla kohti museota on matkalla pöytätietokone. Niitä on enää 32 prosentilla kotitalouksista.

All Over Press

Kodin viihdekeskus vuodelta 1956.

Suomalainen perhe
vaihtaa paikkaa autolla

Auto — oma, liisattu tai työsuhde — on 78,5 prosentilla kotitalouksista. 55 prosentilla perheistä on vain yksi auto. Ainakin kaksi autoa on joka neljännellä perheellä.

Autolla ajetaan keskimäärin 17 000 kilometriä vuodessa. Eniten (21 675 kilometriä vuodessa) ajetaan Keski-Pohjanmaalla, vähiten (15 690 kilometriä vuodessa) Satakunnassa. Auton ajamiseen tarvittava lupa on 84 prosentilla suomalaisista.

Suomalainen perhe voisi halutessaan liikkua myös polkupyörillä. Vain joka kymmenes talous on pyörätön. Kunnossa olevia polkupyöriä on keskimäärin saman verran kuin perheessä on jäseniä.

Omalla moottoriveneellä tai purjeveneellä pääsee liikkeelle 13 prosenttia perheistä. Moottoripyörä tai skootteri on joka kymmenennellä perheellä.

Moottorikelkka tai mönkijä on 8 prosentilla kotitalouksista. mopo tai moposkootteri 7 prosentilla.

Lähde: Tilastokeskus: kuluttajabarometri, Liikennevirasto: henkilöliikennetutkimus

All Over Press/Richard B. Levine

Viime vuosisadan viihde-elektroniikkaa odottamassa kierrätystä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.