Kiinalaisen aurinkopaneelin hinta voi pahimmillaan yli kaksinkertaistua, kun päälle lätkäistään polkumyyntitulli

EU:n minimihintamääräyksen mukaan 100 watin aurinkopaneelin pitää maksaa verottomana vähintään 46 euroa.

Matti Luukas

Veneeseen tai mökille aurinkopaneelin tilaavan kannattaa tutkia tarkkaan hinta ja valmistusmaa. Pahimmillaan tullit saattavat yli kaksinkertaistaa hinnan.
Veneeseen tai mökille aurinkopaneelin tilaavan kannattaa tutkia tarkkaan hinta ja valmistusmaa. Pahimmillaan tullit saattavat yli kaksinkertaistaa hinnan.

Aasiasta tilattu halpisaurinkopaneeli voi tulla ostajalle kalliiksi. Kiinasta, Malesiasta tai Taiwanista hankitusta aurinkosähkömoduulista, -paneelista tai -kennosta voi joutua maksamaan polkumyynti- ja tasoitustullia.

Nämä tullit tulevat normaalin tullimaksun ja arvonlisäveron päälle. Pahimmillaan maksut voivat lisätä tuotteen hintaa jopa 60 prosentilla.

— Tämä liittyy EU:n ja Kiinan väliseen minimihintasopimukseen, joka on ollut voimassa jo pitkään. Jos tilaa kiinalaisesta verkkokaupasta aurinkopaneelin, ja se on maksanut vähemmän kuin 46 senttiä watilta, EU rankaisee ylimääräisellä tullilla, aurinkopaneelijärjestelmien asiantuntija Vesa-Matti Puro selvittää.

Suurin osa aurinkopaneelien tuonnista tapahtuu yritysten kautta. Silloin yritys maksaa tullit, ja asiakas näkee lopullisen hinnan tulleineen ja veroineen.

Minimihintamääräys koskee tietysti myös yrittäjiä, mutta ammattimaisilla toimijoilla asia on Puron käsityksen mukaan tiedossa. Yksittäinen kuluttaja ei välttämättä osaa ottaa ylimääräisiä tulleja huomioon.

EU:n minimihintamääräyksen mukaan 100 watin aurinkopaneelin pitää maksaa verottomana vähintään 46 euroa.

Kiinalaisen postimyyntijättiläisen Alibaban nettisivuilta löytyy tällä hetkellä kymmeniä minimihintaa halvempia paneeleita.

Kuluttaja arvostaa eettisyyttä

Aasialaisia aurinkopaneeleja käytetään tälläkin hetkellä yleisesti Suomessa. Vesa-Matti Puron Aurinkovirta.fi -sivuston kautta tehtävät aurinkopaneelien yhteistilaukset on kuitenkin tehty Saksasta. Siihen on Puron mukaan useita syitä.

— Tutkimme viisi vuotta sitten toimintaa aloittaessamme, mitä ihmiset haluavat. Silloin nousivat esille erilaiset eettiset perusteet. Se, millä ehdoilla töitä tehdään valmistuspaikoissa, miten suhtaudutaan ympäristöön ynnä muuta. Näistä syistä haluttiin nimenomaan jotain eurooppalaista.

Asiat hoidetaan huonosti, kun myydään liian halvalla.

Viiden vuoden kokemus on Puron mukaan osittanut, että asiat sujuvat saksalaisten kanssa erittäin hyvin.

— Tuottajat ovat lähellä, kuljetukset kestävät alle viikon, takuuasiat hoituvat ja laatu on ollut hyvää. Ei ole ollut syytä harkita muita vaihtoehtoja.

Aurinkosähkö kasvaa nopeasti

Suomessa oli viime vuoden lopulla aurinkopaneeleita asennettuna noin 50 megawattia. Kasvua on viimeisten viiden vuoden aikana ollut joka vuosi sata prosenttia.

— Absoluuttisesti ollaan silti vielä aika pienissä määrissä, mutta tällä kasvulla ollaan kymmenen vuoden kuluttua jo merkittävissä lukemissa.

Puro arvelee, että aurinkopaneelibisnekseenkin tulee monenlaisia yrittäjiä, kun bisnes kasvaa.

— Vaikka käytettäisiin eurooppalaisia paneeleita, tietyillä yrittäjillä oma etiikka voi olla heikolla pohjalla. Asiat hoidetaan huonosti, kun myydään liian halvalla.

Polkumyynti

Polkumyynnin vastaisiin toimiin voidaan ryhtyä silloin, jos alihintainen tuonti aiheuttaa EU:n teollisuudelle olennaista vahinkoa.

Polkumyynti- ja tasoitustullilistalla on pääasiassa erilaisia kemikaaleja ja metalleja, mutta myös alumiinifolio, silityslaudat sekä polkupyörät ja biodiesel tietyistä maista.

Lähde: Tulli.fi