Juuri nyt Imatra juhlii Matti Suur-Hamaria

Etelä-Karjalassa on hyvät eväät etenkin metsäteollisuuden ja energian viennin kasvattamiseen

Etelä-Karjalan yritykset nostavat 7,6 prosenttia eli monia suurempiakin maakuntia enemmän Tekesin tulevaisuuden markkinoille suunnatusta rahoituksesta.

Kai Skyttä

Kasvupotentiaalia on etenkin metsä- ja maatalouden, veden- ja jätteenkäsittelyn, infrarakentamisen, koulutuksen ja terveydenhuollon aloilla. Kuvassa UPM:n Kaukaan tehtaat.

 

Etelä-Karjalassa on Tekesin mukaan paljon potentiaalia etenkin metsäteollisuuden sekä energia-alan viennin kasvattamiseen.

Alueella sijaitsee koko Euroopan merkittävin metsäteollisuuskeskittymä.

Lappeenrannan seutu on profiloitunut erityisesti bio- ja kiertotalouden sekä energia-alan huippuosaajana.

Lappeenrannan seutu on profiloitunut erityisesti bio- ja kiertotalouden sekä energia-alan huippuosaajana.

Etelä-Karjalan alueen yritykset nostavat noin 7,6 prosenttia Tekesin BEAM-ohjelman myöntämästä rahoituksesta. Se on merkittävästi enemmän kuin monissa suuremmissa maakunnissa.

BEAM on kehittyville markkinoille suuntautuviin kasvuhankkeisiin keskittynyt ohjelma, joka tarjoaa rahoituksen lisäksi myös neuvonantoa ja tukea vientiyrityksille.

Viisivuotisen ohjelman laajuus on noin 50 miljoonaa euroa.

Uudellemaalle ja Pirkanmaalle 65 prosenttia rahoituksesta

Eniten kehittyville markkinoille suunnataan Uudeltamaalta ja Pirkanmaalta. Alueiden yritykset nostavat tällä hetkellä noin 65 prosenttia kaikesta BEAM-rahoituksesta.

Erityisen huolestuttava tilanne taas on maakunnissa, joista monessa kansainvälistymishankkeet kehittyville markkina-alueille lasketaan yhden käden sormilla.

Suomen vienti kasvoi tänä vuonna jo 15 prosenttia


Suomen vienti kasvoi kuluneen vuoden kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana peräti 15 prosenttia.

Vasta harva yritys osaa hakea kasvua tulevaisuuden johtavilta markkina-alueilta.
Kehittyvillä markkinoilla on kysyntää monille sellaisille ratkaisuille ja palveluille, joiden toteuttamisessa suomalaiset yritykset ovat maailman huippuluokkaa.

Kasvupotentiaalia on etenkin metsä- ja maatalouden, veden- ja jätteenkäsittelyn, infrarakentamisen, koulutuksen ja terveydenhuollon aloilla.


— Käsityksiä esimerkiksi monista Afrikan ja Etelä-Amerikan maista hallitsevat yhä mielikuvat poliittisesta ja taloudellisesta epävakaudesta. Todellisuudessa iso osa näiden alueiden maista on vakaita: niillä on maksukykyä ja halu tehdä liiketoimintaa, sanoo BEAM-ohjelman päällikkö Minh Lam tiedotteessa.

Suomen poikkeuksellinen yritystukiverkosto auttaa


Lamin mukaan suomalaisilla yrityksillä on kädessään kaikki valttikortit myös uusien markkina-alueiden valloittamiseen.

— Paitsi korkeaa osaamista, Suomella on myös hyvä maine luotettavana ja poliittisesti neutraalina toimijana. Lisäksi meillä on loistava yritystukiverkosto: missään muualla aloittelevan yrityksen ei ole mahdollista saada lainaa tai avustusta tuotteiden ja liiketoiminnan kehittämiseen ilman mitään takuita, Lam summaa.

Vuonna 2016 maamme ulkomaankaupasta suurin osa, 79,2 prosenttia, suuntautui Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Venäjälle. Maailman nopeimmin kehittyvät taloudet löytyvät tällä hetkellä Intiasta, Kaakkois-Aasiasta ja Afrikasta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.