Stora Enson liikevaihto väheni alkuvuonna 16 prosenttia – Osinkoa jaetaan ennakoitua vähemmän viime vuodelta

Puun vaikeat korjuuolot, metsäteollisuuden lakot Suomessa ja koronapandemia lisäsivät alkuvuoden haasteita.

Minna Mäkinen

Stora Enson alkuvuosi oli kehno. Hyvä uutinen on se, että tuotanto jatkuu eri puolilla maailmaa normaalisti pandeamiasta huolimatta.
Stora Enson alkuvuosi oli kehno. Hyvä uutinen on se, että tuotanto jatkuu eri puolilla maailmaa normaalisti pandeamiasta huolimatta.

Stora Enson liikevaihto väheni tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 16,2 prosenttia. Syynä oli hintojen ja volyymien merkittävä aleneminen.

Operatiivinen liiketulos pieneni edellisvuoden 335 miljoonasta eurosta 180 miljoonaan euroon.

Operatiivinen liiketulosprosentti oli 8,1 prosenttia, kun viime vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana se oli vielä 12,7 prosenttia.

Yhtiön toimitusjohtaja Annica Bresky pitää tulosta kuitenkin hyvänä nykyisissä olosuhteissa.

Vuoden ensimmäisen neljänneksen vallitsevia tekijöitä ovat olleet haasteelliset korjuuolosuhteet, Suomessa järjestetyt lakot sekä Covid-19-viruksen kehittyminen pandemiaksi, muistuttaa Bresky yhtiön tiedotteessa.

– Tämä tilanne on "uusi normaali", jossa aiemmat lainalaisuudet eivät enää päde. Näissä olosuhteissa olen tyytyväinen ensimmäisen neljänneksen tulokseemme, Bresky sanoo.

Epävarmuuksien hallintaa

Stora Enso on kyennyt pitämään tehtaat käynnissä pandeamiasta huolimatta.

Yhtiö kielsi jo varhaisessa vaiheessa fyysiset kokoukset, laittoi henkilökuntansa matkustuskieltoon ja rajoitti myös pääsyä tehdasalueille. Tämän ennakoinnin ansiosta pandemian vaikutukset yhtiön tuotantoon ovat jääneet minimaalisiksi, tiedotteessa kerrotaan.

Yhtiöllä on massiivinen puskuri, sillä ensimmäisen neljänneksen lopussa yhtiön rahavarat olivat 756 miljoonaa euroa.

Pandeamiasta aiheutuvaan taantumaan valmistaudutaan rajoittamalla investointeja ja rekrytointeja. Myös huoltoseisokkeja on siirretty vuoden toiselle puoliskolle, ja mahdollisiin lomautuksiin valmistaudutaan koko yhtiössä.

Jo ennen pandeamiaa aloitettu kannattavuuden turvaamisohjelma etenee suunniteltua nopeammin.

Vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä yhtiö saavutti 40 miljoonan euron kustannussäästöt kertaluonteiset säästöt mukaan lukien.

Säästötavoite on päätetty nostetaan aikaisemmasta 275 miljoonasta eurosta 350 miljoonaan euroon vuoden 2021 loppuun mennessä.

Osinkoa pienennetään

Suurin vaikutus pandemialla on tähän mennessä ollut Paper- ja Wood Products -divisiooniin, kun taas vaikutus pakkausliiketoimintaan on ollut vähäisempi.

Tulevaisuuden ennustaminen on tässä tilanteessa poikkeuksellisen vaikeaa. Stora Enso keskeyttää toistaiseksi vuosineljänneksiä koskevien ohjeistusten ja vuotuisten näkymien julkistamisen maailmantalouden epävarmuuden vuoksi.

– Konserni keskittyy likviditeetin, rahavirran, kustannusten ja käyttöpääoman hallintaan varmistaakseen toiminnan joustavuuden sekä nopean toipumisen pandemian jälkeen, tiedotteessa todetaan.

Tilanteeseen sopeudutaan myös alentamalla osinkoehdotusta. Yhtiön hallitus esittää yhtiökokoukselle, että osinkoa jaetaan suunnitellun 0,5 euron sijaan 0,15 euroa per osake.

Lisäksi hallitus hakee yhtiökokoukselta valtuutta jakaa enintään 0,35 euron osakekohtainen osinko vaikka useammassa erässä myöhemmin, kun pandemian vaikutukset ovat paremmin tiedossa.

Luetuimmat