Kauppakeskus Galleria vaihtoi omistajaa — ostaja Agore Kiinteistöt kasvaa nopeasti

| Kauppakeskus Gallerian viime vuoden myynti oli 22 miljoonaa euroa ja Ison-Kristiinan 87,3 miljoonaa euroa.

Kai Skyttä

Vuonna 2007 valmistuneen kauppakeskus Gallerian omistaja vaihtui.
Vuonna 2007 valmistuneen kauppakeskus Gallerian omistaja vaihtui.

Kauppakeskus Galleria Lappeenrannassa vaihtoi omistajaa. Agore Kiinteistöt osti Gallerian lisäksi kauppakeskus Revontulen Rovaniemeltä.

Agore teki kaupat Barings Real Estaten hallinnoiman rahaston kanssa huhtikuun lopussa.

Agoren tavoitteena on luoda kiinteistöistä keskustojen viihtyisiä olohuoneita ja tapaamispaikkoja, joissa on mielenkiintoisia liikkeitä, ravintoloita ja muita aktiviteetteja. — Maria Söderman

Gallerian ja Revontulen yhteenlaskettu vuokrattava pinta-ala on noin 33 500 neliötä. Kumpikin keskus avautui vuonna 2007.

Kaupan myötä Agoren kiinteistöportfoliossa on 12 kohdetta, joiden yhteisarvo on noin 220 miljoonaa euroa.

— Kumpikin kauppakeskus on moderni ja niiden vahvat vuokralaisbrändit sekä sijainnit kaupunkiensa kaupallisissa ytimissä mahdollistavat kohteiden kehittämisen aktiivisen paikallisen manageerauksen avulla, toteaa tiedotteessa Agoren liiketoiminnasta vastava johtaja Maria Söderman Treviasta.

Agoren tavoitteena on luoda kiinteistöistä keskustojen viihtyisiä olohuoneita ja tapaamispaikkoja, joissa on mielenkiintoisia liikkeitä, ravintoloita ja muita aktiviteetteja.

Gallerian myynti neljäsosa Ison-Kristiinan myynnistä

Galleriassa on noin 11 400 neliötä vuokrattavaa tilaa, viime aikoina myös jokunen tyhjä liiketila. Vuokralaisina ovat muun muassa H & M, Lindex, KappAhl ja BR-lelut.

Suomen Kauppakeskusyhdistyksen keräämien tietojen mukaan Galleriassa oli viime vuonna 1,5 miljoonaa kävijää ja Gallerian myynti oli 22 miljoona euroa. Vastaavat luvut vuonna 2016 olivat 1,6 miljoonaa kävijää ja 21 miljoonaa euroa myyntiä.

Gallerian naapurissa olevan Iso-Kristiinan myynti taas oli Kauppakeskusyhdistyksen tietojen mukaan viime vuonna 87,3 miljoonaa euroa ja asiakkaita kertyi 4,2 miljoonaa. Vuonna 2016 vastaavat luvut olivat 83 miljoonaa euroa myyntiä ja 4 miljoonaa kävijää.

Isossa-Kristiinassa on vuokrattavaa tilaa 34 000 neliötä. Ison-Kristinan omistavat puoliksi Citycon ja Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen.

Agore keskittyy Helsingin ulkopuolisiin kasvukeskuksiin

Agore on perustettu vuonna 2017. Kiinteistösijoitusyhtiö Agoren omistajia ovat Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo, Ruotsin valtion eläkerahasto Förstä AP-fonden ja Trevian Asset Management.

Agore sijoittaa pääasiassa Helsingin ulkopuolelle muihin Suomen suurimpiin kaupunkeihin ja kasvukeskuksiin. Agore keskittyy erityisesti kaupunkien ydinkeskustoissa sijaitseviin liike- ja toimistokiinteistöihin.

Södermanin mukaan Agorella on resursseja tehdä isoja lisäsijoituksia, joilla portfolion voisi kasvattaa yli 400 miljoonaan euroon.

Trevian Asset Management vastaa yhtiön operatiivisesta toiminnasta.

Kommentoidut