Etelä-Karjalan autoilijat suosivat Toyotaa ja hybridiä — Ensirekisteröintien määrä laski viime vuonna koko maassa, mutta tammikuu on pitänyt autokauppiaat kiireisenä

Autokauppojen osalta kuluvasta vuodesta ennakoidaan viime vuotta vilkkaampaa. Päästöystävälliset moottorit ovat mukana eteläkarjalaisten matkanteossa kasvavissa määrin.

Jasmin Ojalainen

— Viime vuonna tähän aikaan täällä sai seisoa melkein yksinään liikenneministerin sanomisten jälkeen, kertoo automyyjä Teemu Sallinen Imatran Auto-Aritasta nojaillen suosittuun Toyota Yarikseen. Nyt tammikuu on ollut vilkas. Etelä-Karjalassa huristellaan Trafin tilastojen mukaan eniten harmailla autoilla, mutta hopeanharmaa on väistymässä murrettujen sävyjen tieltä, tietää automyyjä.

Eteläkarjalaisten suosima automerkki oli viime vuonna koko maan markkinahevonen Toyota, ilmenee Trafin tilastoista. Autojen ensirekisteröintejä tehtiin maakunnassa viime vuonna kuitenkin 2,3 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Rekisteriin laitettiin yhteensä 2 554 henkilöautoa.

Rekisteröintien määrä oli miinuksella koko valtakunnassa 0,4 prosentin verran. Tätä selittää liikenneministeri Anne Bernerin esitys autoveron poistamisesta, uskoo Auto-Sunin Imatran ja Lappeenrannan myyntipäällikkö Jussi Viertola.

— Liikenneministerin alkuvuoden puheista johtuen automyynti sakkasi sen jälkeen. Jos sitä keskustelua ei olisi käyty, uskon, että viime vuosi ollut edellisvuotta parempi.

Ympäristötietoiset valinnat yhä kasvussa

Hybridejä sekä maakaasulla toimivia autoja laitettiin ensirekisteriin viime vuonna edellisvuotta enemmän. Uusia sähköautoja Etelä-Karjalaan ilmestyi viisi, ja vuodesta 2015 lähtien maakuntaan on joka vuosi rekisteröity yksi uusi Tesla. Tämä näkyy autokaupassa, selvittää Imatralla ja Lappeenrannassa sijaitsevan Saimaan Auto-Aritan toimitusjohtaja Tomi Orava.

— Hybridiautojen kysyntä tulee kahta kautta, päästömääräykset kiristyvät koko ajan ja kuluttajien ympäristötietoisuus kasvaa.

Kysynnän vahvistaa niin ikään Lappeenrannan Auto-Killan myyntipäällikkö Teemu Kangas.

— Se näkyy buumina, valtakunnallisesti Saimaan ympäristössä hybridejä on myyty suhteessa todennäköisesti melkein eniten. Taustalla siinä ovat vihreät arvot ja taloudellisuus.

Siinä missä dieselautojen rekisteröinnit ovat laskeneet, on bensa-autoilla markkinansa vielä pitkään. Päästöttömyys lisääntyy vähitellen, arvelee Viertola.

— Pienipäästöiset polttomoottoriautot pitävät vielä vuosia paikkansa, muutos tapahtuu pikkuhiljaa. Siellä tulee vastaan tekniikka ja vaihtoehtoja tarvitaan hintaryhmiin. Kaasuautojen kasvava kysyntä näkyy myös meillä ja se trendi varmaan jatkuu.

Pakettiautojen määrä heijastaa taloustilannetta

Viime tammikuuhun verrattuna autokauppa käy Etelä-Karjalassa virkeänä, kertovat kauppiaat. Ensirekisteröintien osalta piikit sijoittuvat muun muassa tammikuulle sekä lumen sulamista mukaillen maalis-huhtikuun tienoille.

— Yksityiset ihmiset haluavat rekisteröidä auton uudelle vuodelle, vaikka hankintapäätös olisi tehty aiemmin syksyllä. Siinä on sellaista perinnettä. Automyyjän ei missään nimessä kannata olla tammi-helmikuussa lomalla, linjaa Orava.

Tänä vuonna hän uskoo ensirekisteröintien piristyvän valtion myöntämän romutuspalkkion myötä, jonka voi hyödyntää uuden, vähäpäästöisen auton hankkimiseen. Viime vuonna virkistystä tapahtui etenkin pakettiautojen osalta. Imatralla niitä laitettiin rekisteriin 55, mikä on yli puolet edellisvuotta enemmän. Oravan mukaan se heijastelee talouden kokonaiskuvaa.

— Se kertoo siitä, että pienyrittäjillä on tilauskirjat täynnä. Jos autoalalla menee hyvin, todennäköisesti menee kaikkialla muuallakin.

Lähteet: Trafi

Suosituimpien automerkkien ensirekisteröinnit Etelä-Karjalassa 2017:

Toyota                 325
Skoda                 242
Volkswagen         238
Kia                      190
Volvo                  173

Lähde: Trafi