Saman suklaan eri tuotemuotojen kilohinnoissa voi olla suuriakin eroja — eikä suurin pakkaus olekaan aina halvin

Hintaeroja perustellaan sillä, että eri tuotemuodot valmistetaan osittain eri linjoilla. Saman tuotteen kilohinta voi vaihdella eri kokoisissa ja näköisissä paketeissa.

Kai Skyttä

Suosikkibrändeistä tehdään eri tuotemuotoja, joiden kilohinnat vaihtelevat yllättävänkin paljon.

Saman tuotteen kilohinta voi vaihdella eri kokoisissa ja näköisissä paketeissa.

Esimerkiksi Suomen suosituimman pikkupatukan Pätkiksen kilohinta muuttuu sen mukaan, minkä kokoisessa paketissa tai kääreessä, eli tuotemuodossa sitä myydään.
— Eri tuotemuodot valmistetaan osittain eri valmistus- ja pakkauslinjoilla, ja siten myös tuotteiden hinnat vaihtelevat hieman, kertoo Fazer Makeisten kaupallisten yksiköiden toimitusjohtaja Tom Lindblad.

Halvimman ja kalleimman kilohinnan ero 11 euroa

Yksinkertaisinta Lindbaldin mukaan on valmistaa ja pakata pätkittyä palaa irtomyyntiin tai sujauttaa ne pussiin. Siksi Pätkis on kaikkein halvinta kääreettömänä, eli irtomyynnissä, jossa kilohinnaksi tulee 7,85 euroa.
Hintaeroa kalleimman Pätkis-pakkauksen, eli alkuperäisen patukan kilohintaan tulee hieman yli 11 euroa. 18-grammaiset patukan kilohinta oli 18,89 euroa. Kalliimmasta kilohinnasta huolimatta patukat ovat Lindlbaldin mukaan kuitenkin suosituin Pätkiksen tuotemuoto.
— Kertaostoksena pieni patukka on halpa, ja se ostetaan usein heti nautittavaksi, eli sen käyttötarkoitus on kuluttajalla erilainen kuin esimerkiksi irtomyynnistä ostetut, Lindblad sanoo.
Toiseksi edullisin tapa ostaa Pätkistä on valmiiksi pussitetut minipalat, eli minibitesit. Niiden kilohinta oli 9,50 euroa. Ne ovat sekä muodoltaan että maultaan samaa tavaraa kuin irtomyynnissä olevat palat.

 Kertaostoksena pieni patukka on halpa.

Joulumyyntiin tulevissa Pätkis-laatikoissa minttutryffelin kilohinta nousee paloja kalliimmaksi. Kilohinta laatikolliselle Pätkis-konvehteja on 12,16 euroa.
320 gramman konvehtilaatikoita tosin saattaa saada tarjouksesta halvemmallakin. Jos kolme laatikollista saa 10 eurolla, suklaan kilohinnaksi tulee hieman yli kymmenen euroa. Kaikkien mielestä Pätkis-konvehdit eivät tosin maistu samalta kuin alkuperäinen patukka.
Suurempi pakkaus tarkoittaa yleensä aina halvempaa kilohintaa. Joitakin vuosia sitten Pätkis-patukka sai rinnalleen 36-grammaisen Ison Pätkiksen. Sen kilohinta on 15,56 euroa, eli suurempi pakkauskoko tarkoittaa myös halvempaa hintaa, jos tuotemuodoista vertaillaan vain patukoita.

Yhdeksän levyn paketissa suklaa on kalliimpaa kuin yksittäin ostettuna

Suomen suosituinta suklaata, Fazerin sinistä maitosuklaata myydään joulun alla myös yhdeksän levyn rykelmänä, jossa levyt on pakattu yhdeksi isoksi suklaalevyksi. Tässä valtavassa paketissa suklaa ei kuitenkaan ole halvempaa kuin yksittäin ostettuna, vaan päinvastoin.
Jättipaketissa suklaan kilohinnaksi tuli 12,75 euroa, kun taas normaalihintainen levy Sinistä maksaa 10,25 euroa kilolta.
Fazerin Sininen on saanut Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi myös Pala Suomea -kääreen, jota voi saada halvemmalla kuin tavallista Sinistä. K-supermarket Lehmuksessa Pala Suomea -suklaan kilohinnaksi tuli etukortin kanssa 8,75 ja ilman korttiakin 10,95 euroa.
320 gramman laatikossa Siniset suklaakonvehdit maksavat kilolta 12,16 euroa ja isommassa laatikossa kilohinta on kymmenen senttiä vähemmän.

Hinnat on haettu, jos ei muuta mainittu, Lappeenrannan Prismasta ma 4.12.

Sama Pätkis, eri kilohinta
18-grammaisen Pätkis-patukan kilohinta 18,89 euroa
36-grammaisen Iso Pätkis -patukka 15,56
Pätkis-suklaakonvehti 12,16
Pätkis minibites -pussi 9,50
Irtomyynnistä Pätkis-pala 7,85
Hinnat Lappeenrannan Prismasta
Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet